Hoera, geslaagd! Maar hoe nu verder?

Gefeliciteerd, je zoon of dochter is geslaagd voor de middelbare school! We kunnen ons voorstellen dat er een last van je schouders valt. Ook je kind kan die examenstress, spanning en het vele blokken eindelijk vaarwel zeggen. Maar wat zijn nu eigenlijk de vervolgstappen? Kiest je kind wel voor de juiste vervolgopleiding? En welke rol heb jij daarin als ouder? We gaan er graag wat dieper op in. Als bonus hebben we enkele toffe tips voor het organiseren van een episch eindexamenfeestje!

Hoera, geslaagd! Maar hoe nu verder?

Een keuze voor het leven?

Keuzestress komt veel voor bij jongeren. Soms weten ze niet precies welke richting ze op willen en voelen ze zich te jong om nu al een keuze voor het leven te moeten maken. En dat is ook niet zo gek: vmbo’ers zijn bijvoorbeeld gemiddeld genomen 15 à 16 jaar oud wanneer ze slagen voor hun eindexamen. Ook havisten en vwo’ers zijn vaak 18 jaar of jonger wanneer ze hun opleiding afronden. Tieners dus nog, die worden belast met het maken van een belangrijke beslissing.

Het is dan ook goed (zowel voor jou als voor je kind) om je te realiseren dat de keuze die hij of zij nu maakt, niet per se een keuze voor altijd hoeft te zijn. Zeker kinderen die jong geslaagd zijn moeten zichzelf nog ontdekken en weten niet altijd direct wat ze willen. Daarnaast zijn jongeren trendgevoelig. Zo was een tijd geleden de opleiding tot applicatieontwikkelaar helemaal hip: veel jongeren droomden ervan een app te ontwikkelen die zou inslaan als een bom en snel veel geld in het laatje zou brengen.

Maar hoe kiezen we dan een geschikte opleiding?

De meeste jongeren gaan na het behalen van hun eindexamen een vervolgopleiding doen, meestal op een mbo, een hbo of een universiteit. Het kan raadzaam zijn om een beroepskeuzetest te doen en zelf te kijken waar de interesses van je kind liggen. Het komt vaak voor dat jongeren uiteindelijk toch iets anders willen en van opleiding wisselen, maar het is wel handig om te weten welke richting je puber een beetje op wil. Kijk ook kritisch naar de cijferlijst van je kind. Voor een jongere die met hakken over de sloot een 5,5 haalde voor Nederlands is de lerarenopleiding Nederlands misschien niet de beste keuze.

Elk kind heeft unieke talenten. Het mooiste is als daar iets mee gedaan wordt. Een jongere met twee linkerhanden en nagenoeg geen kennis van techniek die een opleiding tot automonteur volgt is waarschijnlijk ook geen doorslaand succes. Kijk naar wat je kind wel kan en focus je daarop. Zoek samen leuke opleidingen uit die op de talenten en interesses van je puber aansluiten. Dan is de kans dat hij of zij met veel plezier aan een nieuwe opleiding begint (en hem afmaakt!) het grootst.

Wat als mijn kind toch de verkeerde opleiding heeft gekozen?

Heeft je kind toch niet de juiste opleiding gekozen? Geen man overboord! Hij of zij is niet de enige die later nog van opleiding verandert. Geef dit wel op tijd door aan DUO als je kind studiefinanciering ontvangt: zo voorkom je een schuld. Probeer je kind wel altijd te stimuleren om tenminste het eerste jaar af te maken. Hbo’ers en jongeren op de universiteit kunnen beter eerst hun propedeuse op zak hebben voor ze aan een nieuwe opleiding beginnen.

Een tussenjaar nemen: ja of nee?

Sommige jongeren nemen een tussenjaar na het afronden van de middelbare school. Dit komt voornamelijk bij havisten en vwo’ers voor. Een havo- of vwo-diploma wordt namelijk als startkwalificatie gezien en er is een wettelijke kwalificatieplicht in Nederland. Dat wil zeggen dat je onder je 18e een diploma op mbo-, havo- of vwo-niveau op zak moet hebben voor je een tussenjaar mag nemen. Als ouder zit je er misschien niet op te wachten dat je kind aankondigt een tussenjaar te willen nemen, maar het is toch het overwegen waard. Het hangt er natuurlijk wel van af wat je kind in dat schoolvrije jaar wil gaan doen.

Een jaar lang chillen met z’n matties is namelijk niet al te producties. Ontwikkelingswerk oen in het buitenland, een nieuwe taal leren, vrijwilligerswerk doen of een backpackrondreis maken zijn dat wel. Kijk ook goed naar je kind: niet elke jongere is immers hetzelfde. Verwacht je dat jouw zoon of dochter de motivatie na dat jaar kan vinden om fris met een nieuwe opleiding te starten? Dan is het nemen van een tussenjaar soms juist aan te raden. Praat ook met je kind: hoe ziet hij of zij het tussenjaar voor zich? Wat zijn de plannen? En misschien nog wel belangrijker: wat denkt je kind na het tussenjaar te gaan doen?

Praten, praten, praten

Kortom: blijven communiceren op een open en eerlijke manier is belangrijk. Of je kind nu een tussenjaar wil nemen of na de zomervakantie direct aan een vervolgopleiding begint: probeer echt te luisteren naar wat je zoon of dochter zegt en neem hem of haar serieus. Het is begrijpelijk dat je jouw kind een mooie toekomst gunt, maar hij of zij is op weg volwassen te worden en het maken van eigen keuzes hoort daar ook bij. Daarnaast is je kind nu nog jong: alle mogelijkheden liggen nog open. Sommige kinderen zijn laatbloeiers en komen pas op wat latere leeftijd tot volle wasdom.

Praat met je kind en probeer vooral geen verwijten te maken, maar draag goede argumenten aan bij een verschil van mening. Hoor ook echt wat je kind te zeggen heeft en probeer je in hem of haar te verplaatsen. We wensen jou en je zoon of dochter in ieder geval een hele mooie zomervakantie toe!

Enne…die fissa dan?

O ja, da’s waar ook: we hebben je enkele toffe tips beloofd om een episch eindexamenfeest te organiseren. Eigenlijk zijn deze meer aan de geslaagde gericht dan aan zijn of haar ouders, dus haal die er zeker even bij! Hier komen ze:

Organiseer een tuinfeest

Kies voor een tuinfeest. Je bent geslaagd in de zomer, dus dat is de uitgelezen periode om het feit dat je geslaagd bent buiten te vieren.

Playlist

Maak van tevoren een epische playlist met ruim voldoende nummers. Liever 250 nummers dan 50: je wilt immers niet steeds dezelfde nummers voorbij horen komen. Zorg voor een goede geluidsinstallatie met geweldige boxen of huur deze. Of beter nog: laat een DJ draaien!

Geslaagde vrienden

Organiseer het feest samen met je andere geslaagde vrienden: zo kunnen jullie de kosten delen en is het budget voor het feest dus véél groter. Handig als je jouw slagen groots & meeslepend wilt vieren!

Eten en drinken

Zorg voor voldoende eten & drinken. Een cocktailbar is een geweldig idee, natuurlijk wel met alcoholvrije cocktails (tenzij jullie allemaal 18 jaar of ouder zijn). Ook een buffet in een bepaald thema (Italiaans, Amerikaans, Indiaas of Midden-Oosters) valt bij iedereen meestal goed in de smaak. Bij een tuinfeest kies je natuurlijk voor een barbecue!

Uitnodigingen

Verstuur de uitnodigingen persoonlijk. Ontwerp (online) een mooie kaart en laat die in glanzende enveloppen bij je vrienden bezorgen. Maak geen openbaar Facebook event aan: dit kan ervoor zorgen dat je eindexamenfissa viraal gaat en in ongeregeldheden eindigt.

Vergeet de versiering niet!

Of je het feest nu binnen of buiten viert: kleed de boel leuk aan. Gebruik lampjes, slingers, ballonnen, lampionnen, opblaasbeesten of glitters: maak het zo gek als je zelf wilt.

Last, but not least: gefeliciteerd met je diploma en veel succes met het maken van een keuze!

Liefs Amber

Meer informatie

Examentips voor pubers: zó gaat je kind het zeker redden!
Een nieuwe stap richting je droombaan: word zelfstandig reisadviseur!
Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode!
Coronadiploma: Hoeveel is een diploma in Coronatijd nog waard?
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Voorbereiding op de brugklas
Help, mijn kind moet naar het VMBO!
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Voorbereiding op het eindexamen, hoe doe je dat?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze
De middelbare school, wat is er anders?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *