Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips

Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Het is zover: jouw kind gaat naar de brugklas. Dat is een spannende periode voor je dochter of zoon, maar ook voor jou als ouder. De meeste ouders hebben de school al bezocht met hun zoon en dochter tijdens een open dag. Je kind brengt op school de komende vier jaar (of meer) de meeste tijd door. Wat kun je als ouder het beste doen tijdens de overstap naar de middelbare school? Wij geven vier tips!

Houd vol!

De meeste scholen voor het voortgezet onderwijs starten eind augustus of begin september. De start kan stressvol zijn en spanningen met zich meebrengen. Houd vol tot en met de kerstvakantie! De meeste kinderen zijn dan gewend aan hun nieuwe school en na de vakantie begint het nieuwe jaar met regelmaat en rust. Tijdens de schoolperiode kan er van alles gebeuren. Je kunt hierbij denken aan het kwijtraken van de kluisjessleutel, onvoldoendes halen en oeps…de gymtas vergeten. Dan hebben we het nog niet eens over nieuwe kleren. Ja mam, wat denk je zelf, dat trek ik echt niet meer aan hoor! Je zult er als ouder mee moeten dealen, tel in je hoofd tot 20. De eerste periode zal er chaos ontstaan, maar er is licht aan het einde van de tunnel!

Let it go

Je bent waarschijnlijk nog zenuwachtiger dan je eigen zoon of dochter, maar let it go: laat het los. Jouw kind zit er niet op te wachten dat je met hem of haar naar school fietst. Mam, doe normaal! Jij denkt: de eerste dag naar school en dat hele stuk fietsen met die grote rugzak. Ga de politie niet direct bellen als hij of zij niet op tijd thuis is, want ze kunnen onderweg nog wel eens stoppen voor een snack bij de friettent of wat lekkers bij de supermarkt.

lijn groen oudersenzo
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Hoe zit het met de kosten voor de brugklas?

Er zullen allerlei verleidingen zijn op school, zoals de kantine en diverse snoepautomaten. Als ze elke week om 10 euro vragen, dan wil het niet zeggen dat jij dit automatisch maar uit je portemonnee moet trekken. Het sociale leven van je kind verandert, maak daarom duidelijke afspraken. Heb je het al eens over zakgeld, kleedgeld en een bijbaan gehad? Op deze manier krijgen ze een idee ‘wat het allemaal kost’. Wijs ze eens op de mogelijkheid om zelf wat te verdienen, zoals een krantenwijk of vakkenvullen bij de lokale supermarkt.

Schoolreizen en uitstapjes in de brugklas

Als ouder ben jij al kosten kwijt aan schoolboeken, een nieuwe fiets of bus/trein abonnement en diverse schoolreizen en uitstapjes van de middelbare school. De uitstapjes van een school kunnen erg variëren erg tussen middelbare scholen. Een middelbare school in Barneveld, het JFC, organiseert bijvoorbeeld vakexcursies zoals, een driedaagse excursie naar het Ruhrgebied, een meerdaagse excursie naar Boedapest of een uitstapje naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Ben je nog op zoek naar een school in Barneveld of in de directe omgeving van Barneveld? Dan is een middelbare school in Nijkerk optioneel, want dat ligt op fietsafstand van Barneveld. Oriënteer je ook eens op de activiteiten die een school organiseert. Niet verkeerd voor de algemene ontwikkeling van je kind!

We hebben de brugklas overleefd!

Het moment is daar, het is kerstvakantie. Het moment om even terug te kijken op de afgelopen periode en even te ontspannen. Is het in de brugklas meegevallen of tegengevallen? Omarm deze tips en ga samen met je brugklasser aan de slag!

liefs Marion

Meer informatie

Voorbereiding op de brugklas
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
De middelbare school. Wat is er anders?
Help, mijn kind moet naar het VMBO!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *