Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!

Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!

Nog even en het schooljaar zit er weer op. De meeste examens zijn inmiddels achter de rug en nu is het wachten op de uitslag. Nog zo’n zes weken en dan beginnen de eerste zomervakanties weer. Zes weken genieten en ontspannen, kijk jij er ook zo naar uit? Maar in die zes weken moeten er ook weer schoolspullen worden gekocht, voor het nieuwe schooljaar. Eigenlijk vond ik dat altijd een leuke bezigheid, vooral het customizen van mijn agenda. Vandaar deze blog: “Pimp je agenda” omdat ik jullie graag meeneem in mijn enthousiasme.

Pimp je agenda

Het eerste wat ik ieder jaar deed zodra we nieuwe schoolspullen hadden gekocht, was mijn agenda pimpen – toen noemde ik dat nog gewoon versieren, verfraaien of beplakken. Niet omdat ik nou zo’n saaie agenda had, gelukkig niet – ook in “mijn tijd” hadden ze al leukerdjes – maar het kan natuurlijk altijd nóg leuker door je agenda te customizen. Dus nog voor het schooljaar begon was mijn agenda al zo’n beetje in volume verdubbeld. Binnenin waren alle overbodige pagina’s vol geplakt, zwart gekleurd of versierd met tekeningen.

Eigen creativiteit en vindingrijkheid

In mijn jonge jaren was er nog niet zo veel te koop, de mate van uitbundigheid hing dus vooral af van je eigen creativiteit en/of vindingrijkheid. Van bijvoorbeeld washitape had ik nog nooit gehoord, stempels waren er vast wel, maar niet van die leuke, sjablonen bestonden niet en ook décopatch papier was mij onbekend. Kleine stickerboekjes waren er wel en die gebruikte ik dan ook. Verder beplakte ik mijn agenda vooral met foto’s van vrienden, tekeningen en zelfs kettingen en oorbellen kwamen eraan te pas.

lijn groen oudersenzo
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!
Emoji “Don’t give up” schoolagenda 2021 – 2022 van Bruna

Zoveel leuks te koop!

Tegenwoordig is er zoveel leuks te koop, om je agenda te pimpen, dat het bijna misdadig is om het niet te doen. Bij Bruna heb je een hele grote collectie schoolspullen! Na al die jaren vind ik het nog steeds leuk om te doen. Er gaat voor mij geen dag voorbij dat ik niet iets plak of teken in mijn BBJ. En eigenlijk is dat net zoiets als een agenda. In mijn journal staan ook mijn afspraken, moetjes en reminders. Het materiaal wat ik hiervoor gebruik, kan ook prima worden gebruikt voor de verfraaiing van je agenda!

Ga jij dit jaar voor het eerst naar de Middelbare school en heb je nog geen idee hoe jij je agenda kunt opleuken? Dan heb ik hier een paar handige tips voor je.

Afbeeldingen

Het gebruik van stickers is een snelle manier om een pagina te versieren. Ze zijn in allerlei vormen, maten en thema’s. Naast stickers kun je natuurlijk ook gebruik maken van foto’s, stencils, stempels of afbeeldingen uit tijdschriften. En wat dacht je van inspirerende quotes?

Washitape of decotape

Met deze washitape op Bruna kun je al heel snel op een vrolijke manier je agenda versieren. Het tape is in diverse kleuren, breedte en motieven te koop. Soms verpakt met meerdere rolletjes bij elkaar, die kwa kleur of motief op elkaar zijn afgestemd. Je kunt een pagina (of kaft) volledig beplakken met de tape, maar je kunt er ook een mooi lijnenpatroon mee maken.

Wil je iets verstevigen? Dan kan ducktape goed van pas komen. Gebruik deze bijvoorbeeld om de zijkant van je agenda te verstevigen. Zeker als de binnenkant in volume toeneemt, kan je de rug niet stevig genoeg maken. Je hebt je agenda immers het een heel schooljaar nodig. Hij moet niet na een maand al uit elkaar vallen.

lijn groen oudersenzo
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!

Tekenen en kleuren

Tekenen en kleuren is altijd leuk. Zelf maakte ik sommige pagina’s helemaal zwart met een permanent marker, en plakte ik daarna 1 of 2 foto’s of stickers erop. Die kwamen op dee manier nog mooier uit. Maar met potloden en stiften kun je natuurlijk ook jezelf volledig uitleven.  Je eigen creativiteit is de enige beperking. Tegenwoordig zijn er trouwens ook hartstikke leuke sjablonen te koop! Dus ook als je totaal geen talent voor tekenen hebt, kun je nog steeds heel fraaie tekeningen maken.

Décopatch

Er is enorm prachtig bewerkt papier te koop. Je kunt deze gebruiken om een hele pagina mee te beplakken, maar je kunt er natuurlijk ook kleinere stukjes vanaf knippen die je in je agenda plakt om een pagina op te vrolijken.

Vergeet de buitenkant niet

Als je al een leuke agenda hebt is het misschien een beetje zonde, maar mocht je een saaie buitenkant hebben, kun je die natuurlijk ook vol plakken. Je kunt hiervoor afbeeldingen gebruiken van je favoriete artiest, foto’s van je vrienden, krantenartikelen (of nieuwskoppen) of leuke stickers. Even daarna een transparante folie ter bescherming erover heen en je hebt je agenda een keigave (en persoonlijke) look gegeven!

Je kunt ook kiezen om je agenda te beplakken met (verschillende) stukjes stof of vilt. Wat dacht je van de stof van een oude spijkerbroek (of rok)? Super vet! Uiteraard met de kontzak op de voorkant, want dat is hartstikke handig! Je geeft daarmee je agenda een prachtige nieuwe look! Extra tip: Plak (of naai) er een paar knoopjes op voor een nog vetter effect!

Geen zin in moeilijk gedoe? Kies dan voor kant-en-klaar plakfolie. Ook die is in allerlei kleuren en patronen te koop. In dat gevoel hoef je er ook geen beschermende transparante folie meer overheen te plakken.

Hou je van glitter & glamour? Versier de buitenkant dan met diamond paint. De glimmende strass steentjes zijn te koop in heel veel verschillende kleuren en vormen. Je maakt hiermee je agenda een echte eye catcher!

lijn groen oudersenzo
Pimp je agenda tot een kleurrijke weerspiegeling van jezelf!

Overige tips!

Scheuren, niet knippen

Wil je afbeeldingen uit tijdschriften gebruiken? Laat die schaar dan gewoon eens liggen en probeer zo’n afbeelding mooi rondom af te scheuren. Dat geeft een superleuk effect! Zeker als je meerdere afbeelding speels over elkaar heen plakt.

Droogbloemen

Wanneer je bloemen en bladeren in een dik boek laat drogen, kun je ze na een paar weken/maanden gebruiken om in je agenda te plakken. Natuurlijk wel afdekken met een transparante folie, zodat ze niet beschadigen. Een supermooi effect! Je vriendinnen zullen er jaloers op zijn en zeker weten dat ze je gaan nadoen.

Opbergvakje

Maak een opbergvakje in je agenda, voor (bijvoorbeeld) bijzondere briefjes of belangrijke aantekeningen. Je kunt dit eenvoudig maken met stevig (gekleurd) papier en washitape (of plakband).

Tabjes

Maak het zoeken in je agenda eenvoudiger met behulp van tabjes! Je kunt deze eenvoudig zelf maken, door aan de zijkant van je pagina’s een stukje washitape dubbel te plakken, zodat deze ongeveer een cm uitsteekt. Een andere methode is een stukje tape aan de kop van een paperclip plakken in de vorm van een vlaggetje. Plaats de paperclip bovenaan (of aan de zijkant) van de gewenste pagina. Zo kun je alle belangrijke pagina’s snel terugvinden! Superhandig!

Ingestuurde tips van onze bezoekers

Natuurlijke bladwijzer

Bij de meeste agenda’s zit wel een bladwijzer, maar dat is dan vaak een saai draadje. Ik leuk deze altijd op. De ene keer door het draadje te verlengen en er kralen aan te rijgen. Het uiteinde, met de kralen, komt dan net onder de bladzijde uit. Een andere idee is een eikenblad (of ander blad) plastificeren en deze aan het uiteinde van het draadje bevestigen. Een letterlijke bladwijzer dus.

Vriendinnenpagina

Maak een speciale vriendinnenpagina! Een ruimte voor goede en speciale vrienden en vriendinnen die daar voor jou een boodschap achter kunnen laten!

Gekleurd zand

Leef je creatief uit op een pagina met lijm en gekleurd zand. Maak er een spetterende en oogverblindende kleurenpracht van. Is je kunstwerk klaar? Bescherm het met doorschijnende folie, zodat het zand niet verloren gaat tijdens het gebruik van de agenda.

Bewaarplek voor de geodriehoek

Plak een mooie envelop in de agenda om daarin je geodriehoek te bewaren. In een rol etui is er geen ruimte voor een geodriehoek (maarja, ze zijn zo leuk) en in een gewone etui breken ze nog wel eens. Natuurlijk kun je de envelop pimpen met stickertjes, washi tape en glitterlijm.!

Bijzondere boodschappen

Vraag je beste vriend(en)/vriendin(nen) iets leuks/bijzonders/grappigs over jou in je nieuwe agenda te schrijven. Leuk voor later!

Maak er een eigen jaarboek van!

Plak je agenda vol met de lieve briefjes en kaartjes die je in dat jaar krijgt. En vergeet natuurlijk ook de allerleukste foto’s niet, zodat je er een prachtig persoonlijk jaarboek van maakt!

Handlettering!

Pimp je agenda met leuke quotes en handlettering. Natuurlijk kun je quotes uit tijdschriften of kranten knippen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf op een mooie manier vormgeven.

Bijzondere plekken

Leuk je agenda op met hartjes en bloemetjes die je kunt knippen uit oude landkaarten van plekjes waar je bent geweest. Dat vormt een mooie herinnering! Net als de tickets van bijzondere events waar je bent geweest.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Plak een dun plastic spiegeltje aan de binnenkant van de kaft. Hartstikke handig!

Pimpen met nagellak!

Versier je agenda met verschillende kleurtjes nagellak. Ook perfect geschikt voor de buitenkant. Wil je met je agenda een statement maken? Schilder dan met nagellak de regenboogkleurtjes op je agenda, zodat je laat zien dat jij vindt dat ieder mens zichzelf moet kunnen zijn.

Thema’s!

Print afbeeldingen of foto’s uit welke gelinkt kunnen worden aan een bepaald thema. Bijvoorbeeld: Sinterklaas, Kerst, verjaardag, vakantie, Valentijnsdag, et cetera en plak deze in de betreffende week in je agenda.

Afwisseling is nooit saai!

Houd je van afwisseling? Kaft je agenda elke maand, of zelfs elke week met een ander papiertje. Zo heb je telkens weer een nieuwe look!
Tip: Bij veel bouwmarkten kun je staaltjes behang meenemen, met allerlei leuke prints!

Eet smakelijk!

Knip de lekkerste recepten uit de diverse bladen die supermarkten maandelijks aanbieden en plak deze elke week in je agenda over de week die al geweest is; zo heb je aan het eind van het schooljaar een heerlijk receptenboek, helemaal op jouw smaak afgestemd!

Jij en je voorouders!

Zoek foto’s op van vroeger van je voorouders of waar je zelf op het allerleukst op staat  en kopieer deze en plak deze in je agenda! Hartstikke leuk zo’n familieplakboek! 

Panini plaatjes

Een leuke tip voor de verzamelaar, plak je agenda vol met (dubbele) panini (voetbal) plaatjes!

De neus wil ook wat!

Spuit op een pagina je favoriete geurtje! Kun je af en toe tussendoor even die heerlijke geur opsnuiven… (Handig als je buurman/buurvrouw niet zo fris ruikt…).

liefs Marion

Meer informatie

Van de basisschool naar de middelbare: 4 tips voor een soepele overgang
De beste rugzak voor de eerste schooldag van je kind
Voor het eerst naar de basisschool: Vergeet deze spullen niet!
Omdat lachen altijd goed is: De tien leukste schoolmoppen
Schoolspullen. Wat heb je allemaal nodig?
Tastbare herinneringen sparen
De scholen zijn weer begonnen! 5 hacks om nooit meer spullen kwijt te raken
Zebra tas, de schooltas die iedereen wel wil!
De leukste schoolagenda’s voor de kids
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Bruna.nl.

BabyBaby

27 reacties

 • Bij de meeste agenda’s zit wel een bladwijzer, zo’n saai draadje. Ik leuk deze altijd op door de ene keer het te verlengen en er kralen aan maken aan het uiteinde die dan net onder de bladzijde uitkomen; de andere keer heb ik een eikenblad geplastificeerd en deze aan het draadje bevestigd. Een echte bladwijzer dus.

  • Wat een leuk idee! Ik ga deze tip alvast vermelden op de site! Hij is zo leuk! Om mee te doen aan de prijsvraag, kun je het beste ons mailen (zie alinea voor deelname), want alleen uit de mailtjes worden straks de winnaars getrokken!

 • Plaatjes van je idol , maakt dat het jou persoonlijke agenda wordt.

  • Ingrid Langstraat

   Wat een leuke tips allemaal! Mijn dochter heeft post it blaadjes versierd met glittertape en gebruikt deze om bij verjaardagen van vriendinnen te plakken.

   Ook heeft zij een vriendinnenbladzijde waarop vriendinnen iets leuk mogen schrijven.

   • Dank voor de tip! Wat een leuk idee die vriendinnenpagina! Die ga ik hierboven plaatsen! Als je mee wilt doen met deze tip aan onze prijsvraag, kun je het beste ons mailen (zie alinea voor deelname), want alleen uit de mailtjes worden straks de winnaars getrokken!

  • Anneliese de Waal

   Een envelopje in je agenda plakken waar je belangrijke informatie over school in bewaard. Wat je niet mag kwijt raken.

 • Sandy van der Kolk

  Pimpen met foto’s vind ik ook altijd leuk, een foto van je broer/zus/ouder op de dag dat ze jarig zijn bijvoorbeeld, van je huisdier met dierendag etc.

 • Ik vind het leuk om met gekleurd zand te pimpen. Dan maak ik met een lijmstift of zo uit de hand een klein ontwerpje of met een sjabloon als ik geen inspiratie heb. Dan gooi ik er gekleurd zand overheen, ik druk het nog wat aan. Laat het even liggen totdat de lijm droog is. Daarna schud ik het overtollige eraf. Wel op een papier zodat ik eenvoudig het overtollige weer in mijn bakjes kan doen. En dan heb ik een prachtige gekleurde zand afbeelding. Wat ook leuk is om een klein beetje zand van elke kleur te pakken.

  • Doe je er dan beschermende folie overheen zodat het niet beschadigd? Leuk idee hoor!! Als je mee wilt doen met deze tip aan onze prijsvraag, kun je het beste ons mailen (zie alinea voor deelname), want alleen uit de mailtjes worden straks de winnaars getrokken!

 • Naarmate ik ouder word maak ik steeds meer gebruik van de papieren agenda. Mijn man en ik hebben net een huis gekocht, die nog in aanbouw is. Wat ik nu erg leuk vind is om vanuit allerlei folders of plaatjes van internet te halen met leuke meubels, keuken en badkamer spulletjes erin te plakken. Ik zorg er dan wel voor dat ik weet van welke winkel het is. Anders is het straks enorm zoeken. Maar het kan dan zo zijn dat naarmate de tijd vordert (we moeten nog dik een half jaar wachten) dat ik weer nieuwe ideeën, inspiratie krijg. Ook is dat makkelijker voor het overleg met mijn man anders blijf ik enthousiast roepen 🙂 Ook staat er natuurlijk de to do list in voor ons nieuwe huis.

  • Stempels!
   ✅ 👍❤ 🔆‼ ⭐🍀

   Stempelstiften,
   stempels met dop,
   houten stempels,
   of een zelf ontworpen stempel.

   Een afbeelding, picto, je lievelingdier, of een woord.

   Je kunt het gebruiken om je agenda op te vrolijken, om je ergens attent op te maken, of om jezelf te belonen.

   Zoveel mogelijkheden om je eigen stempel te drukken op je agenda 😉.

   Succes!

 • Versier je pagina’s met mooie tekeningen en quotes!

 • Je beste vriend/vriendin iets leuks/bijzonders/grappigs over jou op te laten schrijven in je nieuwe agenda. Leuk voor later!

 • Mijn agenda was vroeger beplakt met allemaal zangers en acteurs die ik uit de hitkrant knipte 😉 daarna plastic plakfolie erover. Mijn dochter gaat dat ook doen dit jaar in de brugklas maar dan met dieren 🐈🐕🐇Weet wel dat vroeger de agenda’s giga dik en zwaar waren vanwege alles wat we erin plakten. Was bijna zwaarder dan al die boeken die mee moesten 😂

 • Plak een mooie envelop in de agenda om daarin je geodriehoek te bewaren. In een rol etui is er zelfs geen ruimte voor een geodriehoek (maarja, ze zijn zo leuk) en in een gewone etui breken ze nog wel eens. Natuurlijk is die envelop te pimpen met stickertjes, washi tape en glitterlijm.!

 • Al je vriendinnen en vrienden er wat in laten schrijven of tekenen!!! Is erg leuk om dit aan het einde van het schooljaar weer terug te kijken 🙂

 • Je agenda kaften of beplakken met de stof van een oude jeans, en zorgen dat een van de zakken op de voorkant van je agenda komt. Hier kun je bijv pennen of een geodriehoek in bewaren…

 • Mirjam Hellingman

  Ik plakte mijn agenda vol met knipsels uit bladen en kocht ook mooie kaarten die ik erin plakte. Daarnaast foto’s van vrienden en vriendinnen die ik ook vroeg een persoonlijk stukje erin te schijven. Zo werd het een mooi ‘herinneringsdocument’ voor later.

 • Je kan je agenda pimpen met leuke quotes en handlettering. Ook knipte ik uit oude landkaarten hartjes of bloemetjes van de plekjes waar ik was geweest. Leuke herinneringen. Ook kaartjes/tickets van evenementen die belangrijk voor mij waren plakte ik er in. Een klein plakspiegeltje van plastic aan de binnenkant van de kaft vond ik ook wel handig. En ik had een gelukspoppetje aan het draad van mijn agenda geknoopt.

 • Zoek foto’s op van vroeger van je voorouders of allerleukste foto’s van jezelf en kopieer deze en plak deze in je agenda! Krijg je lieve briefjes of kaartjes plak deze er ook in! Zo krijg je een agenda/jaarboek dat je altijd kunt bewaren en nog eens in kunt zien!

 • Dientjuh van.os

  Je kan ook je agenda aan de buitenkant Diamond painten ik ben er verslaafd aan bij de action hebben ze ook hele leuke strass steentjes om mee te pimpen en bloemen . Van een hele saaie agenda kan je een super trendy agenda maken! En een agenda die niemand heeft .

 • Lynn Brekelmans

  Tip: print kleine foto’s af welke gelinkt kunnen worden aan een thema bijv. Sinterklaas, kerst, verjaardag, vakantie en plak deze in de betreffende week in je agenda. Zo kun je met je oude foto’s nagenieten van alle leuke feestdagen en alvast vooruitkijken naar de feestdagen!

 • Lekker kliederen met stift en potlood, stickertjes plakken, oude foto’s, minimoodboards.

 • Ik maak veel polaroid fotootjes en fleur daar samen met stickers en gekleurde stiften alles mee op

 • Linda Raaijmakers

  Ik plakte er altijd kaartjes in van bioscoopbezoekjes enz. Zo kon ik altijd terugblikken op een gezellig jaar 😀

 • Gekleurde neon markers gebruiken en vee stickers en mooie plaatjes

 • Versieren met tekeningen, stickers , fotootjes en plaatjes uit magazines

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *