Studeren: Mijn puber weigert te leren, wat kan ik doen?

Studeren, mijn puber weigert te leren

Je zoon of dochter heeft moeite om zichzelf tot studeren te zetten. Maar de tentamens of toetsen komen eraan en jouw puber heeft zijn of haar boeken nog niet eens vluchtig doorgebladerd. Steeds belooft je kind te gaan studeren, maar het komt er eigenlijk nooit echt van. Wat doe je als je puber weigert te leren? Hoe kun je daarmee omgaan? Is er een manier om je puber te motiveren, of is het beter om het los te laten?

Intrinsieke versus extrinsieke motivatie

Er zijn twee vormen van motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit. Een kind dat een ambitieus toekomstbeeld voor ogen heeft en alles wil doen om dat te bereiken, is intrinsiek gemotiveerd en zal sneller uit zichzelf gaan leren voor toetsen en examens. Hoe mooi dit ook klinkt, troost je: de meeste pubers zijn niet met deze vorm van motivatie gezegend. Extrinsieke motivatie is motivatie die van buitenaf komt, bijvoorbeeld wanneer ouders of leerkrachten de puber stimuleren om eindelijk eens iets te gaan doen. Ook wanneer je als ouder een beloning in het vooruitzicht stelt om je puber aan het leren te krijgen spreken we van extrinsieke motivatie.

Maar wat als je kind niet te motiveren is?

Voor ouders kan het soms lijken alsof een kind niet te motiveren is om te gaan leren. Wanneer je alles al geprobeerd hebt om je puber aan het leren te krijgen -zonder resultaat- kun je flink met je handen in het haar zitten. We vallen maar gelijk met de deur in huis: zowel straffen als belonen hebben meestal niet het gewenste effect. Het volledig loslaten van je puber is echter ook geen goed idee: hoewel je kind misschien al vrij volwassen lijkt, heeft hij of zij jou als ouder echt nodig bij iets belangrijks als school.

lijn groen oudersenzo
Studeren, mijn puber weigert te leren

Ondersteun en help je puber

Probeer allereerst begrip op te brengen voor je puber. Je snapt zelf natuurlijk ook best dat chillen met vrienden, op jongensjacht gaan of sporten momenteel interessanter voor je kind zijn dan met zijn of haar neus in de boeken zitten. Sta er daarom niet te verwijtend in, maar stel je op als supportsysteem. Kijk met je puber mee naar welke vakken goed gaan, en welke wat minder. Probeer erachter te komen hoe dat komt en bied aan te helpen. Blijf ook benadrukken dat het halen van goede cijfers er nu niet toe lijkt te doen, maar dat het erg belangrijk is voor de toekomst van je kind.

De juiste strategie

Kijk ook samen wat de juiste leerstrategie is voor je kind. Hoe leert je kind effectief? Pubers willen met weinig inspanning toch een voldoende halen. Wanneer jouw puber echt niet te motiveren is, kun je maar beter tevreden zijn met een 5,6 in plaats van het belang van hoge cijfers voorop te stellen. Indien nodig kan je puber ook bijles krijgen. Soms weet een ander je kind net iets beter te motiveren dan jijzelf. Bijlessen en huiswerkbegeleiding worden ook veel gegeven aan kinderen die op het voortgezet onderwijs zitten. Kijk eens rond op internet voor een goed adres bij jou in de buurt.

Over de toekomst praten

Het is ook goed om met je puber over zijn of haar toekomst te praten. De jeugd van nu vindt school minder belangrijk dan vroeger. Waar je vroeger moest leren om betere kansen te krijgen dan je ouders, zien jongeren nu YouTubers, influencers en andere jonge mensen die zonder enige vooropleiding rijk en succesvol geworden zijn op het internet. Daarnaast weten veel jongeren op hun zestiende echt nog niet precies wat ze later willen gaan doen, dus waarvoor leren ze eigenlijk? Blijf met je kind in gesprek en benadruk dat een carrière op YouTube ook niet eeuwig voortduurt.

Op een gegeven moment ben je te oud om nog te vloggen of voldoende likes te behalen op Instagram. Daarnaast is maar een handjevol mensen rijk en beroemd geworden door vlogs te maken of in bikini op sociale media te poseren. Leer je puber om ook vooruit te denken en het grotere toekomstplaatje voor zich te zien. Als je hem of haar daarnaast blijft ondersteunen, komt het uiteindelijk vanzelf wel goed met die ongemotiveerde puber.

Is jouw puber ook niet vooruit te branden als het op leren aankomt? En wat doe jij eraan? Praat mee in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Hierom kan bijles goed zijn voor je kind!
SvPO: School voor Persoonlijk Onderwijs: wat zijn de voordelen?
Van school getrapt, wat nu?
Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Studiefinanciering. Wat zijn de regeltjes?
Instaproof
Help, mijn kind gaat naar de brugklas. Wij geven tips!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *