Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?

Rocco zit dit jaar in het examenjaar, een spannende tijd breekt dus aan. Hij staat er op dit moment goed voor, maar het blijft natuurlijk spannend tot het moment dat hij zijn diploma overhandigd krijgt. Na de herfstvakantie beginnen zijn eerste tentamens. Dat wordt dus blokken!

Eigenlijk is het vorig jaar al een beetje begonnen, want alle cijfers van vorig jaar tellen al mee voor het eindexamen. Niet zo gek dat we er vorig jaar al mee zijn begonnen om hem zo vaak mogelijk hierop te wijzen, want hoe hoger de cijfers die je meeneemt naar het examenjaar, hoe minder stress je hoeft te hebben voor de daadwerkelijke examens.
Dit systeem kent voor- en nadelen. Het grote voordeel is natuurlijk dat je een jaar voor het grote gebeuren, nog niet zoveel stress zal ervaren. Er zijn zat leerlingen die de kennis beheersen, maar door de spanning er toch niks van bakken. Als zij vooraf hoge cijfers halen en dus een behoorlijke marge hebben opgebouwd, dan kunnen ze op het examen best een paar steken laten vallen…

Voorbereiding op het examen, hoe doe je dat?

Het heeft echter ook een nadeel. Juist omdat het zo lang van tevoren is, zijn leerlingen ook snel geneigd het allemaal nog niet zo serieus te nemen, waardoor ze al zwak staan voordat het echte werk nog moet beginnen. Dit kan de druk op het ‘moeten’ presteren juist weer verhogen. Gelukkig kun je je voorbereiden op het examen, nu alleen nog een kwestie van doen. Dat kan nog lastig worden, want juist op deze leeftijd zijn er zoveel afleidingen. En dat in combinatie met een behoorlijke eigen wil. Pittige uitdaging!

Tip 1: Oefenen!

Leren is meer dan informatie uit je hoofd leren. Misschien is het nog wel belangrijker dat je leert hoe de stof kan worden gevraagd. Gelukkig kun je dit inzicht krijgen door oude examens door te lezen of er zelfs mee te gaan oefenen. Natuurlijk zullen er andere dingen worden gevraagd, maar als je bekend bent met de manier van vragen, kan dit je wel helpen. Je kan vooraf dan redelijk inschatten welk type vragen je kunt verwachten. En hierdoor gerichter studeren.

Om die rode draad te ontdekken, wordt aangeraden per vak minimaal twee oude examens te maken.

Tip 2: Vraag uitleg!

Schroom niet en vraag je docent om uitleg als je iets niet snapt, of niet ziet wat je nou eigenlijk verkeerd hebt gedaan. Kijk naar de richtlijnen per vraag en probeer de manier te begrijpen hoe je docent straks je antwoorden gaat behoordelen. Inzicht geeft in dit geval kennis.

Tip 3: Internet is je vriend

Internet, of met name YouTube, kan je beste vriend worden. Nee, natuurlijk niet voor het volgen van al die series of hilariteit. Nee, dat bedoel ik dus niet. Er bestaan echter heel veel filmpjes met uitleg van docenten over uiteenlopende vakken. Soms kan zo’n filmpje heel verhelderend werken. Geluid en beeld kan ertoe bijdragen dat de stof net wat beter blijft hangen.

Tip 4: Begin op tijd!

Eigenlijk kan ik beter hier zelf al beginnen te zuchten, want dat zal ook het antwoord zijn van je zoon of dochter als je dit tegen hem zegt. Toch is het belangrijk dat je tijdig begint, want tijdgebrek is een echte valkuil voor examenkandidaten. Je denkt dat je nog alle tijd hebt, maar voor je het weet is het ‘volgende week’ al. En dan wordt het wel heel krap om de examenstof van al die vakken door te nemen.

Tip 5: Vraag om hulp!

Ouders zijn ongetwijfeld gemotiveerd om je te helpen met overhoren. Vaak leer je tijdens het overhoren ook nog eens een behoorlijke dosis. Het is dus niet alleen om te checken of je de stof wel goed beheerst, maar ook om de puntjes op de i te zetten. Een ander kijkt namelijk net een beetje anders naar de stof als dat je zelf doet. Een frisse kijk, kan nooit kwaad. Wist je trouwens dat er een online overhoorprogramma (WRTS) bestaat?

Tip 6: Professionele hulp

Heb je moeite met een specifiek vak? Wie weet kan bijles je dan helpen. Okay, je zit weer een paar uur langer op school, maar laten we eerlijk zijn. Als jij ook voor die lastige vakken een voldoende weet te halen, dan is het einde in zicht! Niet slagen, betekent juist nog veel langer op die school zitten. Dus ga gewoon een examentraining volgen, vraag om die bijles of zoek iemand die je de lesstof nog eens goed bijbrengt. Professionele examentrainingen zijn overigens niet goedkoop (tussen de 200 en 300 euro).

Tip 7: Rust en concentratie

We leven in een wereld vol afleidingen. Leg die telefoon in een andere ruimte als je aan het studeren bent. Luister je juist graag naar muziek via je telefoon? Dat kan, maar gebruik hiervoor dan liever een MP3. Die kan namelijk alleen maar muziek afspelen. Op je telefoon word je de hele dag bestookt met heel veel andere dingen. Studeren is al niet je hobby, dus iedere afleiding is vast welkom. Maar toch… Als je van die school af wil, kun je hem echt beter in een andere ruimte leggen.

Kies voor het studeren voor een plek die bij jou het beste past en die rustig is. Dat kan in huis zijn (in een opgeruimde eigen kamer) maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor de bibliotheek.

Tip 8: Ontspanning

Eigenlijk had deze tip 7a moeten heten, want hij staat in verbinding met de vorige tip. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan. Als jij je zo goed mogelijk wil concentreren, zal er ook voldoende ontspanning moeten zijn. Daarom kun je dus het beste zo vroeg mogelijk beginnen met leren (zie tip 4), zodat je daar dus ook de tijd voor hebt. Als de tijd krap is, wordt dat dus lastig. Te weinig ontspanning gaat echter wel ten koste van je concentratie.

Zorg voor voldoende nachtrust! Het liefst zo’n 10 uur per nacht! En tussen het leren door, kan het ook geen kwaad om even te sporten. Ga gewoon even een rondje rennen, of spring even op de fiets!

Tip 9: Herhalen

Herhalen is eigenlijk het toverwoord. Blijf alles net zo lang herhalen, totdat je het kunt dromen. Hang desnoods briefjes op met stof die wat lastiger blijft hangen. Als je denkt dat je de stof goed begrijpt, probeer het dan een ander uit te leggen. Wist je dat opschrijven ervoor zorgt dat je het beter kan onthouden?! Maak daar gebruik van! Wat ook kan helpen? Lees de stof hardop voor jezelf voor!

Tip 10: Planning

Maak van tevoren (weken van tevoren) een goede planning, waarop elk vak aan de beurt komt. Verdeel de tijd in hapklare brokken en houd je aan deze planning, desnoods met de klok erbij.

De examens

Als het dan eenmaal zover is, zorg dat je goed uitgerust aan het examen verschijnt. Dus vroeg naar bed, want het heeft echt geen zin om de hele nacht door te studeren. Daarom is tip 4 zo belangrijk. Een goede nachtrust kan veel stress en vermoeidheid wegnemen. Hoe meer uitgerust jij bent, hoe groter de focus. Oh en zorg dat je op tijd op het examen verschijnt! Te laat komen geeft alleen maar extra stress.

Zorg dat je alles bij je hebt. Mag je een rekenmachine gebruiken? Vergeet deze dan niet mee e nemen! Leg alles de avond van tevoren klaar, zodat de kans zo klein mogelijk is dat je iets vergeet.

Geef altijd antwoord, gok desnoods. Een vraag zonder antwoord is altijd fout, maar soms kan het opschrijven van een formule al een paar punten opleveren. Blijf liever niet te lang bij één vraag hangen. Als je de vraag niet snapt, sla je hem even over en ga je alvast aan de volgende beginnen. Die open vraag kun je als laatste weer opnieuw bekijken.

Zorg voor een goed ontbijt, met voldoende koolhydraten en vitamine. Drink vooral genoeg water! Liever geen energiedrankjes want daar kun je hoofdpijn van krijgen.

Let erop dat al je antwoorden leesbaar zijn. Een onleesbaar juist antwoord, is nog altijd een fout antwoord.

Voor ieder examen is een bepaalde tijd. Neem die tijd en als je tijd over hebt, kun je de antwoorden nog eens nalopen.

Meld eventuele klachten

Eventuele klachten over het eindexamen of je school tijdens het eindexamen, kun je melden bij het LAKS.
Dit kan via de website maar je kunt ook bellen. Door het LAKS zullen klachten worden gebundeld, gefilterd en worden teruggekoppeld aan het College voor Examens. Als er maar genoeg klachten binnenkomen over één specifiek onderwerp, kan het soms zelfs voorkomen dat een bepaalde vraag wordt geschrapt of soepeler worden beoordeeld.

liefs Marion

Meer informatie

Examentips voor pubers: zó gaat je kind het zeker redden!
Zo kun je extra stress vermijden tijdens de examenperiode!
Studeren: Mijn puber weigert te leren!
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Hoera geslaagd! Maar hoe nu verder?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
De middelbare school. Wat is er anders?
Begeleiding van je kind bij zijn studiekeuze

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *