Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!

Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!

En toen was het zover, deze doula werd voor het eerst oma. Er zijn doulaklanten die mij wel zien zitten als schoonmoeder, maar ze hebben er al een. En het laatste wat ik wil, is een plek innemen die al behoort aan iemand. Maar ik snap de intentie erachter en waardeer de persoonlijke binding die ervaren wordt als ik in het leven stap van een mama en papa in spé. Maar goed, nu was er een zoon die vader werd en een schoondochter die moeder werd.

Bescheiden zijn

Er werd gezegd dat mijn zoon en schoondochter maar boften met een (schoon) moeder die zoveel weet en zoveel ervaring heeft rondom zwangerschap en geboorte. Dat klopt. Het zal ook mijn aard zijn, maar mijn eigen visie en mening dring ik niet op. Ik kan goed volgen en ruimte laten aan de aanstaande ouders. Zo ook bij mijn zoon en zijn partner. Ik liet ze lekker hun eigen gang gaan, leefde mee op afstand en wachtte af of er behoefte ontstond aan mijn expertise. Dat was er mondjesmaat en ze beleefden, zoals elk stel, de maanden van de zwangerschap op hun eigen wijze. Helemaal goed en ik snapte volledig hun aanpak.

Klik

Niet elk stel is gebaat bij mijn aanvulling, expertise en ondersteuning. Er wordt altijd gezegd dat er een “klik” moet zijn en dat is ook zo. Als die ontbreekt, wordt het een lastig traject. Ik spreek uit ervaring. Vooral in het begin van mijn doula carrière ging ik wel eens met een stel in zee waarmee het niet 100% klikte. En dat werd dan hard werken, omdat het allemaal nét niet stroomde. Een goede leerschool.

lijn groen oudersenzo
Het eerste kleinkind: de blije geboorte van oma en opa!

Prima contact!

Ik heb een prima contact met mijn zoon en zijn vriendin, maar de klik om mijn doula skills uit te venten was er niet. En dat was oké voor ons allemaal. Het was niet mijn intentie en ik weet uit ervaring hoe lastig het kan zijn als iemand uit je omgeving ongevraagd tips, goede raad en zijn eigen mening geeft. Het is al ingewikkeld genoeg. Als je zwanger bent gebeuren zoveel nieuwe dingen waar je je toe moet gaan verhouden. Dan kan de goedbedoelde mening van een ander heel verstorend werken. Dus ik zag hen op eigen wijze groeien richting de geboorte en dat was prima. Mijn zoon bedankte me achteraf voor mijn bescheiden opstelling. Hij zei dat het ervoor zorgde dat hij juist meer de neiging kreeg om dingen met me te delen.

Een oma is geboren

De dag van de geboorte voorvoelde ik dat de kleindochter aanstaande was. Ik stuurde nog een appje naar mijn schoondochter om haar een mooie geboorte toe te wensen. Een paar uur later begon de bevalling. Dat wist ik niet, maar kreeg dat de volgende ochtend te horen via facetimen. Een diepgelukkige prille vader en moeder, met de ogen scheel van de indrukken en slaaptekort, lieten weten dat, na een vlotte bevalling, hun dochter, onze kleindochter, geboren was. En ik zag dat het goed was. Als moeder, oma en doula.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Omgaan met een opa- of omawens zonder kleinkinderen
Goede voornemens voor 2022. Heb jij ze al gemaakt?
Houding om te bevallen: Maak gebruik van de zwaartekracht
Het geboorteverslag van een doula
Vertrouwen, In jezelf en in de ander
Een doula kost geld
Wie betrek je bij de geboorte van je kindje?
Mijn leven als doula. Hoe is het begonnen?
Een doula bij de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *