EHBO bij kinderen – Verslikken en verstikking

Verslikken en verstikking

Kleine kinderen stoppen alles in hun mondje, op die manier ontdekken zij de wereld. Kleine dingen kunnen echter voor kinderen levensgevaarlijk zijn omdat deze klem kunnen komen te zitten in de luchtpijp. Daarom is het zo belangrijk om kleine dingen uit hun buurt te houden. Maar ook al houd je alles bij hem uit de buurt, dan kan je kindje zich ook verslikken in zijn eten, bijvoorbeeld wanneer hij overstapt van vloeibaar naar vaste voeding of als je het eten niet genoeg hebt geprakt. In beiden gevallen kan je kindje het risico lopen zich te verslikken.

Hoe goed jij er ook op let, het kan natuurlijk altijd toch een keertje mis gaan. Dan is het handig dat je niet gelijk in paniek raakt en goed weet wat je moet doen. En soms is voorkomen beter dan genezen. Daarom geven we ook tips om de kans op verslikken en verstikking zo klein mogelijk te houden.

Verbanddoos – Wat hoort er allemaal in te zitten?

Verstikken in vast voedsel

Zorg er voor dat het eten volledig geprakt of gepureerd is. Weet zeker dat er geen kleine stukjes meer in zitten, voor je het aan je kindje gaat geven. Zeker in het begin is het belangrijk dat je kindje langzaam gaat wennen aan vast voedsel. Geef hem daar ruim de tijd voor.
Als hij zich toch verslikt kan zijn luchtpijp worden afgesloten waardoor hij in paniek raakt en om zich heen gaan slaan. Hij kan zelfs zijn bewustzijn verliezen…

lijn donker geel oudersenzo
Verslikken en verstikking
lijn donker geel oudersenzo

Je baby verslikt zich

Je baby verslikt zich, waardoor zijn ademhaling wordt belemmerd. Hij probeert te huilen maar maakt een vreemd – of geen – geluid. Zijn gezichtje kan blauw aanlopen.
Zodra je dit merkt, leg je je kindje met zijn hoofd naar beneden op je onderarm (steun zijn hoofd en schouders met je hand) en geef hem vijf klappen tussen zijn schouders.

Draai hem om en leg hem op je andere arm en kijk in zijn mond of je iets kunt ontdekken en probeer het te verwijderen. Ga niet blindelings in zijn keel voelen.

Is dit niet afdoende? Leg je twee vingers op zijn borstbeen en duw vijf keer stevig naar beneden in een tempo van één keer per drie seconden. Dit heeft hetzelfde effect als hoesten. Controleer hierna de mond opnieuw.

Je kunt de stappen drie keer herhalen. Bel de huisarts.

lijn donker geel oudersenzo
Verslikken en verstikking - Baby EHBO
lijn donker geel oudersenzo

Bewusteloos

Als je baby bewusteloos raakt, maak de luchtweg vrij en controleer zijn ademhaling. Als hij ademt, verwijder de zichtbare belemmeringen in zijn mond. Houd de baby met zijn hoofd naar beneden. Bel 112 voor een ambulance.
Blijf de ademhaling controleren tot er hulp komt.
Als de baby niet ademt, geef dan twee effectieve kunstmagie beademingen (maximaal 5 pogingen). Als de borst niet omhoog komt, duw dan vijf keer op de borst om te proberen de belemmering op te heffen. Kijk in de mond en geef één kunstmatige beademing. Herhaal reanimatie gedurende één minuut.
Bel 112 voor een ambulance.

Ga door met reanimeren (vijf keer drukken op de borst, 1 kunstmatige beademing) tot er hulp komt of je baby weer begint te ademen.

Instructiefilmpje over verslikken

Doorgeslikte voorwerpen

Gelukkig kan niet alles kwaad wat door je kindje is doorgeslikt. Als het klein genoeg is, is de kans groot dat hij het uiteindelijk gewoon weer uit poept. Soms kan een voorwerp wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld een stukje glas of een magneet. Neem dan altijd contact op met een arts of EHBO-post. Scherpe voorwerpen en magneten kunnen veel inwendige schade veroorzaken. Ook als je kindje iets kleins heeft ingeslikt en je dit niet meer kunt terug vinden in zijn ontlasting, is het raadzaam met je kindje naar de dokter te gaan. Zeker wanneer hij gaat klagen over pijn in zijn buik.

EHBO cursus

Wanneer je aan kinderen begint is het aan te raden een EHBO-cursus te gaan volgen, zodat je leert hoe je je kindje moet helpen als het nodig is. Snel en adequaat handelen kan soms een leven redden.

Liefs Marion

Extra informatie

Verbanddoos – Wat hoort er allemaal in te zitten?
De kleine EHBO voor Dummies
Splinters verwijderen – EHBO bij kinderen
EHBO bij kinderen – Vergiftiging
Meer informatie over EHBO met kinderen
Snij- en schaafwonden – EHBO bij kinderen
EHBO met kids
Veiligheid in en rond je huis
EHBO bij kinderen – Voorwerpen in de neus
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *