Een doula is er ook voor kleine geboortes

Een doula is er ook voor kleine geboortes

Niet alle geboortes eindigen in een roze wolk van geluk. Soms ben ik ook aanwezig als het mis gaat, ik noem dit trouwens liever “kleine geboortes“.

Miskraam

Ze is 30 en voor de tweede keer zwanger. Dan gaat ze bloeden en tot haar verbijstering en verdriet krijgt ze een miskraam. Ik ben haar doula geweest bij de eerste zwangerschap en ook deze keer had ze me al “besteld” voor de volgende baring. Die is dus nu al, na een paar weken. Ik luister, troost en bespreek met haar hoe je dit kindje kunt ontvangen. Ze hebben het vruchtje opgevangen, kennis meegemaakt en afscheid van genomen en daarna begraven. Dat maakt dat deze onverwachte en ongewenste geboorte er eentje werd, waar ze met een liefdevol hart op terugkijkt.

Heling na 20 jaar

Ze is 60 en we praten over onze gemeenschappelijke passie “geboorte”. Ze wil graag weten hoe ik als doula omga met kindjes die niet levend ter wereld komen. Ik vertel haar onder andere over de vrouw van 30. Dan wordt ze emotioneel. Tranen stromen en hortend en stotend vertelt ze van de keer, zo’n 20 jaar geleden dat ze zelf een kleine geboorte had. Ze is diep geraakt en alles komt glashelder terug. Dat het háár kindje was, hoe klein dan ook. Dat ze het doorgespoeld had en dat nu anders zou hebben gedaan. Dat ze mij zo graag toen als doula had gehad. Maar nu is het ook goed. Heling na 20 jaar. Ruimte voor haar kindje, om het plekje in haar geboortegeschiedenis te geven.

lijn groen oudersenzo
Een doula is er ook voor kleine geboortes

Kleine geboortes

Als doula ben ik er niet alleen voor de geboorte van een voldragen, levende baby. Ik begeleid ook bij miskramen (die ik liever kleine geboortes noem) en abortussen. Ook dan gaat je lichaam baren. Ook dan wordt een kindje (in wording) geboren. En dat is intens. Als je er midden in zit, maar ook na vele jaren. Ook dan, of juist dan, kan het heel fijn zijn dat er iemand voor je is die weet waar ze het over heeft en je hoort, eert en liefdevol steunt. Een doula dus.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Mooie gesprekken op de beurs
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com


BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *