Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond

De kerstdagen heb ik kunnen vieren met mijn gezin. Het was erg gezellig en fijn om samen te zijn, bij te praten, spelletjes te doen, lekker te eten en veel te lachen. Dat had zomaar anders kunnen zijn, want er was een baby op komst die met gemak tijdens het kerstfeest geboren zou kunnen worden. Maar zij besloot eerder te komen. Ik was nét op tijd om haar geboren te zien worden en er voor de moeder te kunnen zijn, die het allemaal overkwam. Het ging ook zó snel. 

Verschil maken

Die avond hadden we appcontact gehad. Ruggespraak over het wel of niet echt begonnen zijn van de bevalling, het wel of niet de man wakker maken en wel of niet de oppas laten komen voor de andere kinderen. Toen dat allemaal geregeld was en ze in haar rust en overgave kon zakken was het wachten op het telefoontje waarin gevraagd zou worden of ik wilde komen. Dat kwam dus net op tijd. En al was ik er maar kort, mijn aanwezigheid en steun werden erg gewaardeerd. Dat heb ik vaker meegemaakt; dat ik maar kort voor de geboorte arriveerde, maar in die paar minuten toch een verschil maakte.

Uiteraard ben ik daarna nog uren gebleven. Want de placenta moest nog geboren worden, een afdruk daarvan gemaakt worden en natuurlijk meegenieten van het geluk en euforie.

lijn groen oudersenzo
Doula tijdens de feestdagen.

Beschikbaar tijdens kerstfeest of andere feestdagen

Beschikbaar zijn tijdens feestdagen, verjaardagen en andere vieringen is een consequentie van het doulaschap. Net zoals het plannen van je vakantie of uitjes rondom uitgerekende data. Het is een investering en soms een offer. Maar op een doula moet je kunnen vertrouwen dat ze er voor je is, dat is één van de redenen waarom een doula werkt. 

Natuurlijk kun je werken met collega doula’s of back ups, maar ik streef ernaar om er voor de zwangere en haar partner te zijn, omdat ze voor mij gekozen hebben. En uit ervaring kan ik zeggen uit de grond van mijn hart: het is het allemaal meer dan waard. Want een baring waar met voldoening en trots op wordt teruggekeken is onbetaalbaar en geweldig om deel van te mogen zijn. Natuurlijk zijn er ook baringen waar de vrouw blijft zitten met vragen of onverwerkte gevoelens. Ook dan kan ik als doula er voor haar zijn. Dat ik erbij was en we een ervaring delen helpt enorm. 

Thuis bij de kerstboom

Deze kerst was dit allemaal niet aan de orde. Ik zat thuis bij de kerstboom, wetende dat er ergens een prille, dolgelukkige mama met haar man en kinderen onder hun kerstboom kerst zaten te vieren.

Op naar een nieuw jaar, waarin weer veel baby’s geboren zullen worden. Met of zonder doula begeleiding, dat is een persoonlijke keuze. Ik hoop dat ik dit jaar met mijn blogs vrouwen heb kunnen inspireren over de meerwaarde van een doula.

Een vruchtbaar en gelukkig 2023 toegewenst!

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula is er ook voor kleine geboortes
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Nagloeien van blijdschap en dankbaarheid
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling
Een goede voorlichting is essentieel
Wel of niet een doula inhuren?

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *