Kiezen voor een snelle bevalling

Kiezen voor een snelle bevalling

Aan aanstaande ouders vraag ik ze altijd om te vertellen hoe ze de geboorte van hun kindje voor zich zien. Liefst zo gedetailleerd mogelijk. Opvallend vaak hopen ze op een snelle bevalling. Dat het ongeveer in drie uurtjes gefikst is. Het idee erachter is, dat dat lekker makkelijk is. Bovendien ben je er dan vlot vanaf, want baren schijnt niet echt een pretje te zijn. Ook in de media en in de verhalen is de tijdsduur een dingetje. Baringen die meer dan 15 à 20 uur duren worden mede daardoor vaak bestempeld als zwaar en onwenselijk.

Flitsende geboorte

Het lijkt een fijn idee, zo’n korte en flitsende geboorte maar er kleven ook nadelen aan. En een geboorte die lang(er) duren heeft ook z’n voordelen. Hoe zit dat?

Uitputtingsslag

Om te beginnen is het een misvatting dat je non stop hard aan het werk bent tijdens de baring. En dat het daardoor een uitputtingsslag is. Dat is niet zo. Want je hebt niet non stop weeën. Wanneer er een wee komt, vraagt dat actie van jou. Je reageert met je ademritme, houding en beweging. Een wee duurt ongeveer anderhalve minuut maximaal. Tussen de weeën door is er géén actie, dus tijd om uit te rusten, te herstellen of zelfs een dutje te doen. Om weer vanzelf in beweging te komen als de volgende wee zich aandient. Bij een weeënstorm moet je meer op zoek naar de pauzes.

lijn groen oudersenzo
Kiezen voor een snelle bevalling

Sneller uitgeput

Als een baring heel snel gaat heb je minder tijd om te herstellen tussen de weeën door. Je bent sneller uitgeput, omdat je energie opraakt want je kan onvoldoende opladen. De kans dat je achter jezelf aan gaat hollen is groter. Paniek en controleverlies liggen op de loer. En dat is niet wenselijk.

Wanneer ik als doula in een verder stadium bij de baring geroepen wordt tref ik vaak een vrouw aan die een beetje met zichzelf in de knoop is geraakt. Want het gaat zo snel en het is zo intens. Het helpt haar als ik haar weer in haar rust en eigen tempo laat zakken. Vanaf dat punt kan ze weer op eigen kracht en met vertrouwen verder. Als een baring langer duurt heb je meer tijd om te wennen aan (het ritme van) de weeën. En is de kans kleiner dat je overspoeld voelt door de weeën.

Naweeën

Een ander nadelig gevolg van snel baren is, dat je lichaam ook nog niet “klaar” is en doorgaat met weeën produceren als de baby al geboren is. Dat noemen we naweeën en prille mama’s vinden die weeën vaak geen pretje. Terecht, want hun kindje ligt al in hun armen en ze moet nog regelmatig een fikse wee wegademen. Geen fijn begin van de kraamtijd.

Naast het fysieke wennen, heb je ook tijd nodig om mentaal en emotioneel het baringsproces te volgen.Tijdens een baring doorloopt je diverse fases met als uitkomst de geboorte van je baby. Als een baring wat langer duurt, kun je wennen aan de fase waarin je zit en toegroeien naar de volgende. Als een baring heel snel gaat, heb je die gelegenheid niet. Dan kan het zo snel gaan, dat je het niet kan behappen. Je bent een beetje in shock.

Geweldig dat je baby er is, maar je bent hele stukken kwijt van het baringsproces. Gelukkig heb je genoeg tijd daarna om beetje bij beetje te realiseren wat er allemaal gebeurd is. Veel napraten, onder andere met je doula, is aan te raden. De doula schrijft ook een geboorteverslag, zodat alles ook na te lezen is en dat helpt enorm om deze bijzondere ervaring een plekje te geven.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Een doula is er ook voor kleine geboortes
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *