Gesprekken over zwangerschap en de bevalling

Mijn kinderen verzuchten regelmatig dat het me elke keer weer lukt om in vrijwel elk gesprek uit te komen op zwanger zijn en bevallen. Ze hebben gelijk. Afgelopen weekend was het weer raak. In de trein op weg naar een verjaardag, kwam een jonge vrouw naast me zitten. We kwamen aan de praat. Eerst over fietsvakanties, want daar bleken we allebei fan van te zijn. Gaandeweg kwamen we te spreken over vakanties met kinderen. En dan is de stap heel klein uiteraard om het te hebben over de zwangerschap en de bevalling. Wat ook nu, in de trein moeiteloos gebeurde. We hadden een geanimeerd, persoonlijk gesprek en namen na een uurtje warm afscheid van elkaar.

Extra persoon bij de geboorte

Ik bleef nog wat nadenken over wat de vrouw allemaal verteld had. Eén ding bleef me vooral bij: een extra persoon bij de geboorte (bijvoorbeeld een doula) trok haar niet zo. Ze wilde het liefste samen met haar partner bevallen. En met de verloskundige natuurlijk. Die wens, die hoor ik vaak. Natuurlijk is het je goed recht en eigen keuze om te baren met wie je wilt. Maar het is een denkfout om te concluderen dat een doula hoe dan ook een persoon teveel is.

lijn groen oudersenzo
Gesprekken over zwangerschap en de bevalling

Storend en overbodig

Als een doula ongevraagd haar eigen ideeën inbrengt en namens de barende en haar partner spreekt, is ze, net als elke andere zorgverlener, wat mij betreft storend en daarmee overbodig. Een goede doula hoort je, volgt je en faciliteert. Ze is er ook voor de partner. Om hem te steunen, te informeren en af te lossen indien gewenst. Ze is onzichtbaar aanwezig. Haar aanwezigheid geeft rust en vertrouwen. Daar kan de vrouw, samen met haar partner, prima op baren.

Ondersteuning is fijn

Bedenk wat je nodig hebt om het samen te kunnen doen. Samen doen betekent namelijk niet automatisch alleen doen. Het is altijd fijn (tenzij je bewust alleen bevalt) om ondersteuning te hebben op elk moment dat je dat nodig hebt. Steun in de vorm van informatie, massage, bemoedigende woorden, meedenken, extra paar handen. Kortom, zorg waardoor je samen het hele baringsproces kan dragen. Er wordt niets voor niets gezegd: “A Doula is mothering the Mother”.

Stel je vragen aan Gonny!

Heb je een specifieke vraag voor Gonny? Wil je iets meer weten over haar ervaring als Doula? Of wil je graag een ervaring met haar delen en/of haar mening ergens over weten? Je kunt hier je vraag of vragen aan haar stellen!

Liefs Gonny

Meer informatie

Mooie gesprekken op de beurs
Een doula is er ook voor kleine geboortes
Kiezen voor een snelle bevalling
Doula ben je ook tijdens kerstfeest of oudejaarsavond
Wat is nou het verschil als je een doula inhuurt?
Handige weetjes voor de periode tussen zwanger zijn en de start van de bevalling

Bronvermelding

Tekst: Gonny Cappers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *