Een brandwondenongeval zit in een klein hoekje

‘’Ik was net te laat. In mijn ooghoek zag ik mijn dochtertje Acelya op het aanrecht afstappen.’’ Zeynep en Yasin dachten dat het hen nooit zou overkomen. Toch raakte hun dochtertje Acelya, toen drie jaar oud, ernstig verbrand. Een brandwondenongeval zit in een klein hoekje

Een brandwondenongeval zit in een klein hoekje

Ze vond de teil maar al te interessant

“Ik was bezig bouillon te maken”, vertelt Zeynep. “Ik let juist altijd goed op en Acelya mocht nooit zonder toezicht in de keuken komen. Deze keer was zij mij te snel af. Voordat ik kon ingrijpen had Acelya de roze teil met hete bouillon met haar handjes van het aanrecht getrokken. Roze was haar lievelingskleur en de teil vond ze maar al te interessant. Het gebeurde ontzettend snel. De hete bouillon stroomde over haar lichaam en Acelya begon hard te gillen. Ik schrok, maar wist gelukkig direct dat ik haar moest koelen met water. Ik handelde snel en schreeuwde ondertussen naar de buurvrouw dat ze 112 moest bellen. Mijn man was op dat moment met onze zoon in de stad.”

Ernstige brandwonden

Baby’s en peuters worden helaas vaker dan andere leeftijdsgroepen met ernstige brandwonden opgenomen in een Nederlands brandwondencentrum. De piek ligt bij kinderen tussen de 12 en 18 maanden. Ook Acelya werd opgenomen in het brandwondencentrum.

Voor 25% verbrand

“Haar ogen en gezicht heel erg opgezwollen”, vertelt Zeynep. Haar kleine lijfje zat onder de brandwonden en zag er verschrikkelijk uit. Ze lag er zo hulpeloos bij. Artsen en verpleegkundigen ontfermden zich over ons kleine meisje. Ze bleek voor 25% van haar lichaam verbrand aan haar gezicht, armen, schouders en borstkas.”

Campagne

De Nederlandse Brandwonden Stichting wil deze ongevallen als deze voorkomen en start daarom met een campagne. Je kunt nu een gratis boekje aanvragen met tips om brandwonden te voorkomen, en eerste hulp-tips voor het geval het toch mis gaat. Ook ontvang je handige e-mailalerts afgestemd op de ontwikkelingsfase van jouw kind. Samen kunnen we brandwonden bij kleine kinderen voorkomen.

Ook Zeynep let nog meer op haar kinderen. “Of we zijn veranderd na het ongeval? Ja. We waren altijd al voorzichtig, maar zijn nu nog meer alert. Acelya, inmiddels vijf jaar oud, mag niet meer in de keuken komen en dat weet ze ook. Hoe jong ze ook is, ze heeft ervan geleerd. Gelukkig is ze niet angstig geworden. Onze tip aan andere ouders: heb je tijdens het koken de bouillon of het vocht niet meer nodig? Gooi dit dan direct weg of plaats het in de wasbak. Dan kan je kindje er niet bij.”

Vraag jouw gratis boekje aan via nederlandse.brandwondenzorg.nl/aanmeldenboekje

liefs Marion

Meer informatie

Bloemenvaas als brandblusser: Nuttig én decoratief!

Bronvermelding

Tekst en beeld: Brandwondencentrum

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *