Tips bij kinderen en angst

Tips bij kinderen en angst

Wij vroegen onze bezoekers hoe zij omgaan met angst bij hun peuters en kleuters. Hoe reageren zij hierop? We ontvingen leuke en handige tips! Deze willen we je natuurlijk niet onthouden!

Uitleggen

Onze kinderen zijn alle drie bang voor spinnen. Wij proberen er zo normaal mogelijk mee om te gaan hoewel ik er zelf ook van huiver. We vertellen dat spinnen hele nuttige beesten zijn.
Onze oudste zoon is bang voor nieuwe, onbekende dingen. Wij stimuleren zijn ontdekkingsangst door de nieuwe dingen ‘gewoon’ te benaderen en er geen nadruk op t leggen. Na een tijdje zegt hij dan vaak: “Nu wil ik het durven!” en dan doet hij datgene waar hij angstig voor was.
Mijn oudste zoon is bang voor onweer of harde wind. We proberen zijn angst weg te nemen door uit te leggen wat onweer precies is, waar het door veroorzaakt wordt. Even rustig met hem praten helpt meestal al om de meeste angst weg te nemen.
Mijn zoontje is heel erg bang voor clowns. Ik neem z’n angst serieus en hoop door er over te praten en te lezen z’n angst een beetje weg te kunnen nemen.

Bang voor onweer – Hoe ga je hiermee om?

Lichtje aan

Onze kinderen zijn soms bang in het donker, bang voor monsters. We doen dan een lichtje aan en spreken ze rustig toe. Als ze heel bang zijn voor monsters dan mogen ze in het grote bed slapen.
Ons kind was ‘s nachts bang om in het donker naar de WC te gaan. Sinds we het licht aan laten op de overloop, is er geen probleem meer. Natuurlijk kost het wat energie, maar de angst is verdwenen.
Mijn zoontje is bang voor de donker en alleen zijn. Als hij naar bed gaat moeten alle lampen aan. Zodra hij slaapt, doen we alle lampen weer uit.
Mijn zoon Niels is bang in het donker. Ik heb daarom een lampje gekocht, een heel kleintje die meteen in het stopcontact zit, die vanzelf aangaat als het donker wordt in zijn kamertje en weer uitgaat als het licht is. Ideaal!

Zelf laten doen/laten zien

Ons zoontje gilde al als hij uit de douchekop een straal water zag komen. We hebben toen de straal heel zacht gezet en hem zelf aan de knop laten draaien, totdat hij op de normale stand stond.
Mijn kindje is bang voor blaffende honden. Elke keer dat een hond blaft en mijn dochtertje bang is praat ik met haar over blaffende hondjes. Dat blaffen hetzelfde is als praten bij grote mensen. En wanneer het kan, probeer ik mijn dochtertje de hond te laten aaien.
Ons kindje is bang voor spinnen. Ik laat dan zien dat er niets aan de hand is, door de spin over mijn eigen hand te laten lopen. Voor mijzelf ook een overwinning, want eigenlijk ben ik er zelf ook bang voor…
Mijn kindje van 2,5 is bang om op het potje te poepen. We hebben daarvoor een boekje gekocht met allemaal (verschillende) drollen erin. Super grappig én het werkt!

Een leuk alternatief verzinnen

Mijn oudste is bang voor monsters, zomaar, vanuit het niets kwam dat. Een beetje jammer, niet alleen voor haar, maar ook voor haar kleine zusje, die niet eens wist wat monsters waren, zij is nu toch ook huiverig. Ik probeer de angst weg te nemen door leuke monsters te laten zien….koekiemonster is niet eng. Ik kom als ze roepen, ik ga ervan uit dat het tijdelijk is.
Mijn zoontje is bang voor monsters en donker en voorheen om alleen naar de wc te gaan. Ik verplaats me in hem hoe zou hij bang kunnen zijn daarvoor? Waar uit het zich in waar leid het toe en praat er dan met hem over, het wc probleem heb ik opgelost om steeds met hem mee te lopen en elke dag een stap terug te nemen en hem flink te belonen als dat goed ging tot hij helemaal alleen ging. Voor het donker bedachten we steeds een lampje na verloop van tijd liet ik hem zien dat ik dan ook naar bed ging en alle lampjes uit deed en dat mama een grote meid was en dat hij ook een grote jongen was en wanneer hij dacht dat het lampje wel uit kon hij dat dan maar moest doen en al snel gingen alle lampen uit.
en voor de monsters kwam ik tot een grandioos idee, SCOOBY-DOO de tekenfilm laten kijken dat gaat ook altijd over monsters maar aan het einde doen die monsters dan hun maskers af en is het een man of een vrouw dus kon ik hem vertellen en laten zien dat het niet echt was en door die tekenfilm geloofde hij me ook!

Talisman

Onze zoon heeft last van enge dromen. Elke avond bij het naar bed gaan vertelt hij dit. We hebben nu een droomvanger gekocht en bij het raam gehangen zodat deze de dromen buiten houdt. Wel moet dit elke avond bevestigd worden dat die er nog hangt.

Actief verjagen

Onze dochter is bang voor spoken. We laten nu een lampje aan, maar soms moeten we ze ook wegjagen met: “Ga weg spook!”.
Mijn dochter van 4 ziet ‘s avonds mensen in haar kamer staan, ik open dan haar kamerdeur en vraag aan de mensen of ze weg willen gaan. De meeste gaan dan volgens haar ook, de mensen die niet direct de deur uitgaan daar worden we dan een beetje boos op en pakken die beet om ze zo de kamer uit te zetten. Na ze nog een waarschuwing te hebben gegeven dat ze niet terug moeten komen gaat mijn dochter rustig slapen.
Mijn zoontje (bijna 4) is bang voor “dingen” op z’n kamer. De ene keer is het een krokodil, de andere keer een slang, dan weer een spook. We hebben nu een speciale “jaag de enge dieren weg toverstaf”. Een smalle zaklamp waar alle dieren bang voor zijn. We nemen z’n angst dus wel serieus. We zeggen niet: er zijn geen beesten, ga nu maar slapen. Want voor hem zijn die beesten er echt!
Sam (5 jaar) is bang voor monsters. Ik heb een lege haarlak fles waarmee we door de kamer spuiten en waar de monsters bang voor zijn. Ook is onze poes Rinske onze waakkat, waar monsters heel bang voor zijn.
We zingen een liedje “Spoken bestaan niet!”.
Onze zoon is bang voor monsters/spoken, maar wil wel alle boekjes over enge dingen graag lezen. Ook vindt hij de weerspiegeling van een lamp in het raam eng. Dit lijkt nl. op een oog in de struik in de tuin. Samen met zijn kleine broertje griezelt hij dan van de oogjes in de struik in de tuin. Voor het slapen gaan, doen wij de gordijnen en het rolluik dicht, daarna jagen wij samen alle monsters en spoken de slaapkamer uit dmv vechtbewegingen uit Kung Fu Panda. (Ik zeg er wel altijd bij dat monsters en spoken alleen in boekjes/films bestaan en niet in het echt).

Voorkomen

Ons kindje is bang om een poepje te doen. We houden rekening met het voedsel, zodat de poep niet te hard of zacht wordt, wat de angst waarschijnlijk heeft veroorzaakt.
Izes is heel bang voor grote knuffels in het donker. Volgens haar komen ze als het donker is bij haar in bed. Ze schreeuwt het dan uit.
Wij nemen haar heel serieus en praten dan samen met haar met de knuffels en zetten ze vaak heel hoog op de kast, want dan durven ze er niet af volgens haar. Tevens hebben we nu een klein spaarlampje aan naast het bed, die ze zelf aan en uit kan zetten.

Complimenteren

Mijn dochter is met school naar de brandweer geweest. Hier is ze erg bang geweest toen er een auto in brand werd gezet. Ze wilde niet meer kijken en was helemaal overstuur. Ze vond een kaarsje ineens eng en als ik de barbecue aan wilde steken ging ze naar boven op haar kamer. Uiteindelijk had ik haar zover gekregen dat ze beneden aan de tafel bleef zitten en dat we samen een spelletje gingen doen. Dit ging toen steeds beter. Twee maanden nadat ze bij de brandweer was geweest was het kindervakantieweek in het dorp. Ze was een speurtocht aan het doen en moest plassen. Ze was toevallig vlakbij huis en ging naar huis om te plassen. Ze klopt op het keukenraam om naar binnen te kunnen en ze ziet samen met 2 vriendinnetjes vuur in de keuken. Brand in ons huis. Ik was op dat moment niet thuis. Mijn dochter van 5 jaar gaat naar de overbuurman die brandweerman is en verteld dat er brand is in ons huis. Hij heeft 112 gebeld en is naar de kazerne gegaan om met de brandweerauto terug te komen.
Uiteindelijk viel de schade mee. Maar onze dochter was een held. We hebben een verhaal geschreven met de gebeurtenis er in en we hebben haar erg verwend. Zonder haar hadden we geen huis meer. Ze heeft zelf bij het verhaal enkele tekening gemaakt om het te verwerken. De angst is er nog vooral als de knoppen niet van de kookplaat af zijn, ik haal de knoppen eraf en dat is zij gerust gesteld. Ook een kaarsje branden vindt ze eng, maar het gebeurt wel in huis ook waar ze bij is. Ze moet er toch doorheen, het kaarsje staat dan ver weg en dan is het goed voor haar.
Mijn kind vindt honden eng. Als we buiten een hond tegenkomen benoem ik dat de hond eraan komt, dat hij bijvoorbeeld aan de riem zit. Ze mag me dan altijd een hand geven, als de hond komt snuffelen benoem ik ook dat ‘hij wil alleen maar even ruiken’. Als we de hond voorbij zijn en het soepel ging benoem ik dat naar haar; zie je, de hond wilde alleen maar ruiken, dat deed je goed, wat knap van je.
Mijn zoontje is vaak bang om te gaan slapen en vooral om zijn ogen dicht te doen (hij denkt zelf dat hij met zijn ogen open slaapt!). Maar als ik een mooie droom voor hem tover en zijn oogjes dicht kus vindt hij het al een stuk leuker!!

Meer informatie

Bang voor onweer – Hoe ga je hiermee om?
5 tips Hoe om te gaan met angst
Bang in het donker, welke producten kunnen helpen?
Angst bij je peuter
Knuffelen – Het belang van knuffelen (met de leukste knuffeldieren)
Geestelijke ontwikkeling peuter
Nachtmerrie, hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: ingestuurd
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *