Is je kind bang? Met deze tips verjaag je de angst!

Het gevoel van angst, hoort bij ons dagelijkse leven. Het maakt ons voorzichtig, scherp, bedachtzaam en minder roekeloos. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme. Het heeft dus een functie, maar voor kinderen kan deze emotie behoorlijk overweldigend voelen. Hoe ga je hiermee om? Hoe zorg je dat je peuter hiermee leert omgaan? Want met een beetje angst is niks mis, het houdt hem bijvoorbeeld uit de buurt van die grote hond van de buren, maar zijn angst moet natuurlijk niet zo groot worden, dat hij niet eens meer de deur uit durft.

Is je kind bang? Met deze tips verjaag je de angst!

Verschillende angsten

Angst is niet gerelateerd aan een bepaalde leeftijd. Wel maakt je kind verschillende ontwikkelingsfases door waardoor hij steeds voor andere dingen bang kan worden. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst, angst voor spoken, angst voor de tandarts of faalangst. Je kunt je voorstellen dat deze diversiteit aan angsten op verschillende leeftijden kunnen voorkomen maar soms ook afhankelijk zijn van ervaringen. Neem bijvoorbeeld de angst voor de tandarts. Als ik naar Rocco kijk, is hij altijd fluitend naar de tandarts gegaan. Hem is angst voor de tandarts onbekend (in tegenstelling tot mijzelf), maar ja, hij heeft dan ook nog nooit een gaatje gehad. De pijn van het boren is hem onbekend en zijn jaarlijkse fluor behandeling is hooguit vervelend, maar niet pijnlijk.

Tips

Het is belangrijk om angst serieus te nemen en je kind zo goed mogelijk hierin te begeleiden. Daarom geven wij hier 5 tips hoe je het beste om kunt gaan met zijn angst.

Tip 1 – Voed de angst niet

Neem de angst serieus maar geef het niet teveel aandacht. Hoe meer aandacht, hoe groter zijn angst kan worden. Je voedt het als het ware. Ontken echter zijn gevoel van angst niet en laat hem weten dat je hem ziet, door zijn angst te benoemen.

Tip 2 – Bereid je kindje voor

Gaat er iets spannend gebeuren? Praat er vooraf met je kindje over en vertel wat hij kan verwachten. Zowel de enge als de leuke dingen. Wees hierin eerlijk, zonder teveel in spannende details te treden. Geef hem handvatten waar hij zich aan kan vasthouden. Moedig hem aan en bedenk voor hem kleine heldere stappen zodat het overzichtelijk voor hem is. Je kunt de spanning ook proberen om te buigen in iets positiefs. Hij kan immers nu laten zien hoe dapper hij is.

Tip 3 – Complimenten zijn altijd goed

Complimenten zijn altijd goed. Geef hem het gevoel dat je trots op hem bent en complimenteer hem als hij iets toch doet terwijl hij het spannend vindt. Wist je trouwens dat hoe sneller je een compliment geeft, hoe krachtiger hij naar binnen komt?! Wees ook helder in je compliment en benoem duidelijk waar je hem voor een compliment geeft.

Tip 4 – Geef het goede voorbeeld

Geef het goede voorbeeld door zelf dapper te zijn. Als jij je kindje laat merken dat jij het eigenlijk ook heel spannend vindt, is het niet zo gek dat je kindje dit overneemt. Als jij het immers al eng vindt, dan moet het toch wel heel eng zijn. Mijn moeder was bijvoorbeeld enorm bang voor onweer. Dat kwam door haar jeugd, toen ze als kleine meisje in een molen woonde en onweer een wezenlijke bedreiging vormde. Als het onweerde werd ze uit bed gehaald en moesten ze schuilen onder de tafel. Ik kan goed begrijpen dat je hiermee een behoorlijke angst kweekt bij kinderen. Ze heeft dit echter naar ons zo min mogelijk laten merken, zodat wij niet werden gevoed met haar angst. Ik vond onweer ook niet leuk, maar bang was ik niet.

Tip 5 – Zoek de buitenlucht op!

Buitenlucht heeft een positief effect op je geestelijke gezondheid en je gevoel van eigenwaarde! Onderzoek heeft aangetoond dat je een beter gevoel krijgt als je de buitenlucht opzoekt. Je kunt bijvoorbeeld naar de speeltuin, de tuin in gaan of een stukje gaan lopen door het park of bos. Dat is natuurlijk voor de avond of nacht geen optie, maar je kunt dit natuurlijk wel de volgende dag doen.

Geen diagnose nodig

Wanneer de angst steeds groter wordt en het je kindje belemmert bepaalde dingen te ondernemen, is er de mogelijkheid professionele hulp in te roepen. Angst mag geen negatieve, overheersende rol gaan spelen. Het moet je waakzaam en scherp houden, maar niet je leven laten bepalen. Praat hier eventueel over met je huisarts, hij kan je eventueel door verwijzen naar een hulpverlener die jouw kindje specialistische hulp kan geven. Sinds 1 januari 2018 is hiervoor geen diagnose meer noodzakelijk.

liefs Marion

Extra informatie

Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?
Angst is een natuurlijk mechanisme, maar teveel is nooit goed
Je kind heeft een nachtmerrie. Hoe laat je zijn angst weer verdwijnen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *