Peuterspeelzaal, waarom is dit goed voor je peuter?

Peuterspeelzaal - Waarom is dit goed voor je peuter?

Een peuterspeelzaal is een wijkgerichte schoolachtige voorziening waar kinderen van twee tot vier jaar enkele dagdelen per week mogen komen en die als eerste doel heeft ontspanning, ontmoeting en ontwikkeling.

Peuterspeelzaal

Een peuterspeelzaal kun je vergelijken met een “voorschool”. Peuterspeelzalen vervullen een belangrijke rol in de ontwikkeling van jonge kinderen in de leeftijd tussen de 2 en 4 jaar. Je peuter kan er leren om samen te spelen met leeftijdsgenootjes en zal spelenderwijs worden voorbereid op de basisschool.

Natuurlijk hangt de grootte van de groep af van de peuterspeelzaal, maar gemiddeld zal de groep bestaan uit zo’n zestien kinderen en twee leidsters. Je peuter mag in eerste instantie twee dagdelen naar de peuterspeelzaal en dit kan uiteindelijk worden uitgebreid naar drie dagdelen per week.

De peuterspeelzaal is veelal gesloten tijdens feestdagen, schoolvakanties en sluitingsdagen van de school.

Vanaf welke leeftijd?

Je peuter mag vanaf 2 of 2,5 jaar voor het eerst naar de peuterspeelzaal. Informeer hiernaar bij de opvang bij jullie in de buurt. Dit kan namelijk per gemeente verschillen. De peuterspeelzaal heeft als doel om kleine kinderen alvast aan school te laten wennen. Hij leert er samenwerking en te luisteren naar de leiding.

lijn groen oudersenzo
Peuterspeelzaal - Waarom is dit goed voor je peuter?

Zijn eerste keer…

Zo’n eerste keer achtergelaten worden op de peuterspeelzaal, is natuurlijk heel spannend. Zowel voor de peuter als voor jou. Voor jullie allebei is het een nieuwe stap in het “loslaten-traject”en dat is even wennen. Zeker als hij nog niet eerder naar de dagopvang is gegaan, is het best een stap met misschien zelfs wel wat tranen…

Houdt hier vooraf al rekening mee en probeer hem, met leesboekjes of leuke spelletjes, alvast voor te bereiden op deze stap. Maak er een mooi moment voor en probeer zijn angst vooraf al weg te nemen. Er zijn heel veel leuke producten op de markt, die perfect geschikt zijn.

Waarom is de peuterspeelzaal goed voor je peuter?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk het contact met leeftijdsgenootjes. Op de peuterspeelzaal kan hij leren samen te spelen en speelgoed te delen met anderen. Vooral als hij thuis geen broertjes of zusjes heeft, is dit een belangrijke ontwikkeling.
Op de peuterspeelzaal zijn er allerlei activiteiten die niet alleen leuk zijn, maar ook goed voor zijn taalontwikkeling, motoriek of sociale vaardigheden. De peuterspeelzaal is een mooie start van de uiteindelijke stap naar school.

Voor jezelf is het natuurlijk ook fijn. Die paar uur dat je peuter op de peuterspeelzaal doorbrengt, geeft jou de handen vrij om andere dingen te doen. Of om juist even helemaal niks te doen.

De wet harmonisatie kinderopvang

De Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk trad op 1 januari 2018 in werking. Deze wet regelt dat peuterspeelzaalwerk onder de definitie van kinderopvang komt. Het onderscheid tussen peuterspeelzalen en kinderdagverblijven is verdwenen.

Per 1 januari 2018 zijn alle peuterspeelzalen omgevormd tot kinderdagverblijven in het Landelijk Register Kinderopvang. Ouders van wie de kinderen nu naar de peuterspeelzaal gingen, kunnen daardoor ook recht krijgen op kinderopvangtoeslag.

Door deze wetswijziging is de klassieke peuterspeelzaal wel een beetje aan het verdwijnen omdat steeds vaker de kinderopvangcentra deze taken overnemen.

Wat leert je peuter op de peuterspeelzaal?

Naast sociale vaardigheden zal spelenderwijs aandacht worden besteed aan vaardigheden zoals:
luisteren, samen spelen, op je beurt wachten, blijven zitten, opkomen voor zichzelf, praten in een groep, delen, spreken, et cetera. Heel belangrijke vaardigheden dus, waar hij veel aan kan hebben.

Daarnaast wordt er natuurlijk ook heel veel geknutseld, gezamenlijk fruit gegeten, gespeeld, spelletjes gedaan, gepuzzeld, voorgelezen en gezongen. Vaak werken peuterspeelzalen met specifieke thema’s rond de feestdagen.

De kosten van een peuterspeelzaal

Gemiddeld liggen de kosten voor een peuterspeelzaal iets lager dan voor een kinderdagverblijf, maar dit kan in de toekomst zomaar veranderen. Dit heeft mede te maken dat een peuterspeelzaal aan dezelfde kwaliteitseisen moeten gaan voldoen als kinderdagverblijven. Wanneer deze weet precies in werking gaat is nu nog niet bekend.

De prijs is afhankelijk van je inkomen en kan ook per gemeente verschillen. De kans is echter groot dat je met een lager inkomen ook een lager uurtarief betaalt. Soms moet je een minimaal aantal opvangtijden afnemen en kunnen er extra kosten worden gerekend voor de lunch.

liefs Marion

Meer informatie

Waarom is een kringactiviteit voor peuters en kleuters belangrijk?
Zo bereid je je goed voor op de eerste keer naar de kinderopvang
De mogelijkheden van kinderopvang, waar kies jij voor?
Kinderopvang, wat valt er te kiezen?
Veilige hechting & kinderopvang.Is deze combinatie mogelijk?
Kinderopvang, welke mogelijkheden zijn er?
De regels van de kinderopvang bij ziekte

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *