Angst voor het toilet. Hoe ga je ermee om?

Angst voor het toilet. Hoe ga je ermee om?

Kinderen en angst: geen vreemde combinatie. Voor kinderen is de wereld nog helemaal niet te volgen en daardoor kunnen zaken die voor ons heel normaal zijn, voor hen heel angstig zijn. Zo zijn er kinderen die bang voor het toilet zijn. Dat dat heel erg lastig is, dat zal niet uitgelegd hoeven te worden. Hoe ga je om met deze angst? Waarom zijn ze bang? En hoe kan jij je kind helpen?

Zindelijk zijn en angst voor toilet: twee verschillende zaken

Meestal begin je met de zindelijkheidstraining op een potje. Plast je kind hierop, dan ben je in de wolken, want je kind is nu zindelijk, denk je. Maar de volgende stap blijkt een heel ander verhaal te zijn. Je kind weet dus heel goed wanneer het moet plassen en waar hij dat moet doen (op het potje), dus waarom doet hij of zij het dan niet ook gewoon op het toilet? Het is angst wat hem tegenhoudt! Goed beschouwd kan je zeggen dat je kind zindelijk is, want als hij op het potje plast en niet meer in zijn luier, dan is dat toch immers zo. En toch heb je een groot probleem. Want je zoon of dochter zal toch echt op het toilet ook moeten kunnen plassen. En dan hebben we het nog niet eens over poepen. Maar daarover straks meer.

Waarom is je kind bang voor het toilet

Jouw kind weet wanneer hij moet plassen, dat is duidelijk. Een zindelijkheidstraining is het dus eigenlijk niet meer. Het wordt het aanpakken van een angst van je kind. En dat vraagt om een heel andere aanpak. Weten waarom je kind bang is, zou een grote stap voorwaarts zijn omdat je dan veel gerichter te werk kunt gaan. Helaas zullen veel kinderen dit niet kunnen uitleggen. Omdat ze hier nog te jong voor zijn of omdat ze dat zelf ook eigenlijk helemaal niet weten. Toch is het goed om met je kind hierover te praten. Doe dit op een liefdevolle, rustige manier, zodat je kind begrijpt dat je er niet boos om bent of het maar raar vindt. Voor je kind is de angst wel reëel en hij wordt veel meer geholpen als zijn ouders achter hem staan. Weet hij wel te vertellen wat er eng aan is? Praat er rustig over en probeer hem op een begrijpelijk manier uit te leggen waarom zijn angst niet nodig is.

lijn groen oudersenzo
Angst voor het toilet. Hoe ga je ermee om?

Waar kan je kind bang voor zijn?

Het kunnen heel uitéénlopende zaken zijn waarom een kind een angst voor een toilet opdoet.

Hij is bang dat hij door het toilet naar binnen wordt gezogen

Misschien vindt hij het geluid wel eng bij het plassen

Hij kan bang zijn voor het geluid van het doorspoelen of het doorspoelen op zich en dat dat gebeuren kan als hij erop zit

Hij is bang dat hij in de wc valt omdat de wc-bril voor zijn billetjes immers nog best groot is

Angst om te poepen

Er zijn ook kinderen waarbij het plassen helemaal het probleem niet is, maar wel het poepen. Poept je kind wel gewoon in zijn luier en weet hij ook zelfs gewoon aan te geven dat hij moet poepen? Dan is de kans groot dat er ook nu dus sprake is van een angst. Er zijn kinderen die poep gewoon vies vinden en in je luier zie je het niet… Er zijn ook kinderen die het poepen op zich vies vinden. Wees er uiteraard wel zeker van dat er niet iets lichamelijks aan de hand is in dit geval! Het kan ook nog zo zijn dat je zoon of dochter juist verdrietig wordt omdat jij de poep zal weggooien! Dat heb je met een luier niet door. Je kindje ziet de poep als iets wat van hem of haar is. Dit is wel lastig, maar uiteraard kan je hier niet aan toegeven. Steun je kind wel, maar leg hem ook uit dat dit gewoon niet anders kan.

Angst voor toilet
Angst voor toilet
Angst voor toilet

Hoe help je je kind?

Je kind helpen is vooral een zaak van laten zien dat er niks aan de hand is. Neem je kind mee naar de wc en gebruik ook geen termen als dat iets vies is. Laat dus zien dat je gewoon plast en poept op de wc en dat er niks gebeurt. Doortrekken kan alleen maar als je het zelf doet, dus pas als je eraf bent. En is je kind echt bang voor poep? Klinkt niet smakelijk, maar door gewoon naar je eigen poep te kijken waar je kind bij is, maak je het tot iets gewoons. Zorg er ook voor dat je kind op de wc goed kan zitten, zodat hij niet de angst hoeft te hebben dat hij erin zakt. Met een brilverkleiner wordt het gat kleiner en kan je kind beter zitten. Maar ook een opstapje, zodat hij zijn voeten ergens op kan zetten is een fijne optie voor hem. En zoals bij veel onderwerpen kan je er ook mee aan de slag door er leesboekjes over op te zoeken.

Hulp bij wc-angst

Lukt het niet om je kind minder bang te maken? Dan kan je natuurlijk op zoek gaan naar hulp van professionals. Raadpleeg hiervoor je huisarts. Hij zal kunnen bepalen waar je kind het beste mee geholpen wordt. Uiteraard kan je ook informatie vragen als je toch naar het consultatiebureau moet.

liefs Wil

Meer informatie

Tips & tricks voor de grote toilet-verovering
Zindelijkheidstraining. Veelal een kwestie van geduld en belonen.
Angst is een natuurlijk mechanisme, maar teveel is nooit goed
Zindelijk maken is kinderspel (Welk potje kies je hiervoor?)
Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Zindelijk worden: Hoe wordt je peuter zindelijk?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *