Grappige peuteruitspraken

Grappige peuteruitspraken

Grappige peuteruitspraken en de leukste versprekingen!

Lees de bonte verzameling van grappige peuteruitspraken. Mis je de uitspraak of verspreking van jouw peuter? Stuur ons deze toe, zodat onze bezoekers ook kunnen (glim)lachen om jouw peuter of kleuter! De grappige uitspraken kun je ons mailen op redactie@oudersenzo.nl onder vermelding van ‘Grappige peuteruitspraak.’

Apekool & prietpraat

Kinderen zeggen veel leuke, rare, grappige, lieve, brutale en/of onbedoeld slimme dingen. Soms zijn ze zo grappig dat je hun uitspraken voor altijd wilt vastleggen. Ze halen woorden door elkaar, verzinnen nieuwe woorden om iets aan te duiden of zeggen rare dingen omdat ze gewoon nog niet alles weten.
Zodra je je peuter iets opmerkelijks hoort zeggen, schrijf je het meteen op in dit boekje zodat je het nooit meer kan vergeten. Zo maak je een geweldig naslagwerk: hoe leuk is het voor je kids om hun eigen briljante opmerkingen later terug te lezen!

Apekool & prietpraat

lijn groen oudersenzo
Grappige peuteruitspraken

Winterslaap

We doen dierengeluiden.
‘Hoe doet een poes?’ Miauw!
‘Hoe doet een hond?’ Waf waf!
Heel wat dieren later: ‘Hoe doet een beer?’ SLAPEN!
Ja, je hebt gelijk het is winter zucht…
Nomi 2 jaar

Zonnen

Als ik Bram op ga halen op de creche ligt hij languit op de grond. Hij had tegen de juf gezegd: ik ga even zonnen. Om bruin te worden.
Bram, 2 jaar

Opa

Mikey heeft leuke woordjes. Zo noemt hij zijn opa popa, een brandweerauto is een toeta, plassen is sssst en Iets lekkers eten jam jam. En ga zo maar door heerlijk dat kindertaal.
Vond dat dit ook maar even tussen moest staan
Mikey, 20 maanden

Jas aan

Merel heeft op de PSZ geleerd haar jas aan te trekken door deze op de grond te leggen en dan de handjes in de mouwen te steken. Mama kijkt bewonderend toe. knap hoor ik wou dat ik dat kon.
Merel denkt even na…. Later als jij klein ben doe ik het jou leren
Merel,3

Wieltjes

“Die wieltjes hoef ik niet”, zegt Nils tegen de olijfjes op de pizza.
Nils,3

PA-pier!

Over de wc-rol: “Pier! Papa-pier, mama-pier … PA-pier!”
Lineke,bijna 2

Nieuwe maan

Lineke had net het woordje ‘maan’ geleerd en was daar heel enthousiast over. Ze speurde elke avond de hemel af, en heeft de hele week rond nieuwe maan gezegd: “Maan, weg!”. Het eerste kwartier werd begroet met: “Maan, weer, boem!” (omdat de sikkel op zijn kant lag).
Lineke,bijna 2

In slaap vallen

’s Avonds in de auto, nog ongeveer vijf minuten rijden naar huis, begon Lineke te knikkebollen.
Ik (mama): “Niet in slaap vallen, hoor!” – omdat ze anders in haar bedje niet meer zou kunnen slapen.
Lineke: “Boem, nee!” (en gelukkig bleef ze ook wakker 😉
Lineke,bijna 2

Dinosaurusbotten

Juf op de peuterspeelzaal, zullen we herfstbladeren gaan zoeken buiten? want die vallen allemaal van de boom af.
Jayden, nou ik wil liever dinosaurusbotten gaan zoeken hoor!
Jayden,3

Dansen

Ik ben juf op een peuterspeelzaal en ben de kinderen aan het vertellen, dat we pietengym gaan doen. Ter voorbereiding op deze gymoefeningen moeten we natuurlijk een warming-up doen. Als ik vervolgens begin te dansen in het lokaal, schreeuwt één van de peuters uit: ‘Juf, je moet er wel om denken hoor, je kont wiebelt helemaal!’
*,3,5 jaar

Zagen. zagen…

Julian zingt: “zagen, zagen, niemand thuis” Korte samenvatting van het lied 🙂
Julian,2

Picknicken

deffany gan we vandaag piklikken (picknicken)en ik heel hard lachen enk zei ja we gaan vandaag picknicken kyshairo zet : neeeh wij gjaan niet piklikken wij gaan naar de albejtshupermajt (albert supermarkt)
Kyshairo,1 jaar

Navigatiesysteem

Onderweg naar een rommelmarkt in een dorpje waar ik niet zo vaak kom, zeg ik bezorgd tegen Koen: “O, oh. Ik weet niet of we hier wel goed zijn hoor”. Zegt Koen: “dan pak je toch gewoon de VIGATIESTEEM!”
Koen,3

Platgereden vogeltje

In de zomer fietsen we samen naar huis. Sjors zat in het stuurstoeltje en had een goed zicht op de weg. Ineens ziet hij een platgereden vogel op de weg liggen en zegt: “Mamma, vogel pot” (mamma die vogel is kapot) ik bevestig en leg uit dat de vogel dood is en dat ie niet meer kan vliegen en fluiten. Zegt Sjors: “doene nieje batte hije in” wat zoveel betekent als: dan doen we er toch nieuwe batterijen in!
Sjors,2

Een dier met de letter ‘s’

Op vakantie met Opa en Oma deden we het spelletje: noem een dier dat begint met dezelfde letter als jouw naam. Nadat Sjors 4 keer aan de beurt was geweest en er een aantal had genoemd (slang, salamander, schaap en sneeuwuil) was hij weer aan de beurt. Hij dacht even na en riep: Soepkip!
Sjors,4

Volgende keer zelf!

Mama: “Chris, kom je even helpen met deze puzzel?” Chris: rent naar de puzzel en maakt hem, rent weer weg. “Zo mama, volgende keer even zelf doen he”
Chris,2

De slager

Slager: “Lust jij een plakje worst knul?”
Jayden: “Ja, graag!”
Slager: “Hier knul.”
Oom: “Wat zeg je dan?”
Jayden: “Ik lust er nog wel één.”
Jayden,net 3 jaar

Dikkertje Dap staat op de trap

Oma: “Dikkertje Dap staat op de …” Jayden: “trap,” Oma: ” ’s morgens vroeg om …”
Jayden vult de tekst aan met woorden als trap, giraf, etc. Na een paar keer oefenen kent hij de eerste regel voortreffelijk en past hem een paar dagen toe op z’n moeder. Moeder, zwanger van de tweede zoon stapt op de trap en Jayden begint vrolijk te zingen: “Dikkertje Dap staat op de trap.”
Jayden,net 3 jaar

De pastoor

Na onze verhuizing naar het Katholieke Brabant, kwamen we met de carnavalsmis voor het eerst in een Katholieke kerk. Mijn zoontje Stefan was van judo afgegaan omdat we gingen verhuizen. Toen de pastoor de kerk in kwam lopen riep Stefan enthousiast: Kijk mamma, die mijnheer zit ook op judo! en toen hij later in de dienst de beker tevoorschijn haalde riep hij vol respect: oh, mam, hij heeft ook een beker gewonnen. Zo, onze entree in het nieuwe dorp was gemaakt.
Stefan,5 jaar

Rupsje

Tamara is in de tuin aan het spelen ,komt even later naar binnen hollen en zegt: mama kom kijken ! Een wurm met wimpertjes.
Tamara,3 jaar

Enge slang

Mijn dochtertje is in de zandbak aan het taartjes “braden”. Ik zit lekker in het zonnetje, tot ze roept: “Mama help een enge slang!” Ik doe net of ik het eng vind, zegt Nina: “Je hoef niet bang te zijn hoor, het is maar een regenworm!”
Nina,2

Ik wil papa worden!

Papa: “Wat wil jij later worden, Rohan (2,5 jaar)?” (Vol overtuiging): “PAPA..!”.(Nee, geen politieagent, brandweerman of andere “mannenberoepen” Nee, gewoon Papa!)
?,?

Wat doen mama’s?

“Evelien, kom gaan we even aankleden.” “Nee”, antwoordt Evelien, “Ik ben niet Evelien, ik ben Willeke (=mama)”. Mama: “Oh, dus jij bent mama geworden…. nou, dan kan je wel even… eh wat doen mama’s eigenlijk?” Evelien antwoordt vol overtuiging: “BELLEN!!”
Evelien,2.5

Juri en m’n dochter

Jurie: “Hoe heet je?” Rachel: “Rachel” Jurie: “Wat ga je voor ons doen?” Rachel: “Dansen” Jurie: “Waar op (bedoeld welk liedje)?” Rachel: “Ja op mn voeten natuurlijk!”
Rachel,7

Baby

Door babyfoon: “Mama Ik (mama): “Zei je mama?” Toen zei Robin: “Papa!”
Robin,0,5

Oma

Net bij het graf van overgrootoma geweest, uitgelegd dat oma, onder de grond ligt. Op de terugweg komen we een graafmachine tegen. “sjovel!” roept mijn dochtertje uit. “Nee, dat is een graafmachine, om in het zand te graven,” leg ik haar uit. “Ow, dan kunnen we oma opgraven!!” bedenkt ze zich dan met grote serieuze ogen.
Djanique Joan,3

Vogel

Ik zit samen met mijn dochtertje in de bus. Ze zit lekker naar buiten te turen naar de meeuwen in de lucht. Opeens poept er een meeuw van zich af, waarop Djanique verschrikt zegt:  “Oei! hij knoeit!”
Djanique Joan,3

Placemats

Rocco zeer verontwaardigd: ‘Mama, je weet toch dat mijn tekeningen geen placemats zijn! Zet je koffie dan lekker ergens anders op!’
Rocco,5 jaar

Paashaas

Renske (2) zeurt begin mei nog steeds om paaseieren. Haar broer Milan (3) reageert: “Maar Renske, dat kan toch helemaal niet meer. De paashaas is allang weer terug naar Spanje!”
Milan,3

Slippers

“Slipje mamma!” riep ze vanuit de slaapkamer. Toen ik ging kijken was ze bezig mijn slippers aan te passen.
Benthe,Bijna 2

Dinosauriërs

Rocco: ‘Mama, toen jij werd geboren, liepen er toen nog dinosauriërs rond?’
Rocco,5 jaar

Vogel?

we waren in frankrijk, en we zeiden tegen yara dat als je de winkel uit loopt, dat je dan au revoir moet zeggen. En mijn man zei: denk dan maar aan ooievaar. even later lopen we een winkel uit Yara: Flamingo!! Ik: Flamingo? Yara: ja, het was toch iets met een vogel?
yara,6

Het gras huilt

We reden op de fiets op een zonnig middag.
Opeens zegt Daan: ‘Wat is er aan de hand?’
Ik zeg: ‘Hoezo? Wat is er aan de hand?’
Daan vraagt: Waarom huilt het gras?(??)
Daan,2,5

Weer naar huis gaan

Daan wil niet zo graag naar de opvang tegenwoordig. Ik vroeg aan hem wat ie dan wel het leukste vond op de opvang. “nee. Ik vind dat niet leuk.” Ik zeg: Nee, maar wat is er nou op de opvang wat je toch heel leuk vind?” Na 10 seconden stilte zegt ie: ” Weer naar huis gaan.”
Daan,2,5

Tussen de wind

Dan is aan het schommelen, ik duw hem. Nog hoger! Zegt ie. Ik zeg: “hoe hoog wil je schommelen?” Zegt ie: ” tot tussen de wind!”
Daan,2,5

Vieze geit

Laatst ging ik met mijn zoon onder de douche. Daan wilde slokjes water van de badbodem nemen, en ik zei dat hij dat niet moest doen omdat er allemaal viezigheid van mama in dreef. Eenmaal onder de douche vandaan, zei onze zoon: “Daan bloterik”. En ik vroeg: “Mama ook bloterik?” “Nee, mama vieze geit”, was het antwoord. Tja…
Daan,2,5 jaar

Zand

’s Avonds aan tafel. Ik heb mijn bord leeg, wrijf over mijn buik en zeg: “Ik heb zat gegeten!”. Waarop Daan, ook over zijn buik wrijvend, antwoordt: “Daan ook zand gegeten.”
Daan,2,5 jaar

Dribbel

Daan benoemt de figuren in een boek over hondje Dribbel: “Dat is papa Dribbel, dat is mama Dribbel en dat is Daan Dribbel”.
Daan,2,5 jaar

Vliegtuig

We kijken naar een DVD van Nijntje. Nijntje zit in een vliegtuig. De stem op tv vertelt: “Dan begint het vliegtuig te dalen.” Waarop Daan heel verontwaardigd kijkt en zegt: “Vliegtuig niet Daan, IK ben Daan”.
Daan,2,5 jaar

Boem doet de buurman

’s Avonds onweert het. Daan ligt in bed en begint na een harde knal te huilen. Op mijn vraag waarom hij huilt zegt hij: “Boem doet de buurman… stoute buurman!”.
Daan,2,5 jaar

Schone luier

Twee weken na de geboorte van onze dochter zit ik op de wc te plassen als Daan de wc-deur opendoet. Zijn blik valt op het bebloede kraamverband in mijn onderbroek. Hij loopt weg en komt terug met een luier in zijn hand. “Schone luier voor mama,” zegt hij heel zorgzaam.
Daan,2,5 jaar

Drempel

In onze straat zijn nog niet zo heel lang geleden drempels aangelegd. Vooral de drempel aan het begin van de straat is verraderlijk hoog. Reden we er laatst – iets te hard – overheen met de auto, zegt mijn zoon: “Oeh, dat is een gemene drempel!”
Daan,2,5 jaar

Jurk

Daan’s kleine zusje heeft voor het eerst een jurkje aan. Waarop Daan zegt: “Ilse broek vergeten”.
Daan,2,5 jaar

Egels

Het is mooi weer. Ik loop op blote voeten in de tuin. Daan begint aan zijn schoenen te friemelen, maar het lukt niet om ze uit te trekken. Dus ik vraag: “Zal ik je schoenen uitdoen?” Waarop hij antwoordt: “Ja, ik ook met blote voeten op de egels” (tegels).
Daan,2,5 jaar

Sigaretjes

Onze zoon (4): Mam, alle oude mensen drinken sorretjes (sigaretjes) hè, net als oma. Als ik later groot ben ga ik ook sorretjes drinken…
?,4

Rimpels

Levi: Oma, jij hebt allemaal kreukels hè in je gezicht? Maar het staat je wel goed hoor!
Levi,5

Boekje

Mijn zoon zat met een boekje op de bank, dus ik ging gezellig naast hem zitten. “Gaan we samen dat boekje lezen?” vroeg ik. “Nee mama, jij hebt EIGEN boekjes!”, zei hij streng. Dus ik ging al neuriënd wat opruimen in huis. Waarop mijn zoon – weer heel streng kijkend – zei: “STIL MAMA, zo kan ik mijn boekje toch niet lezen?”
Daan,2,5 jaar

Koffie?

Papa zit boven te werken. Ik vraag mijn zoontje om hem te roepen voor de koffie. “PAPA kom je melen (beneden)koffie” roept hij onderaan de trap. En komt papa naar beneden? vraag ik. Hij haalt zijn schoudertjes op en zegt “nou, denk het niet”
Tibo,bijna 2

Gewoon oma

Ik praat met mijn zoon over het begrip “oma”. Ik leg uit dat zijn ene oma de mama van papa is en zijn andere oma de mama van mama. “Nee hoor”, zegt hij, “oma is gewoon oma”. Tja, geen speld tussen te krijgen 🙂
Daan,2,5 jaar

Oeps…

We werden in onze daad stiekem toch betrapt door onze kleine man. OEPS! Maar de uitspraak van hem was hilarisch! “Papa paardje rijden? Ik OOK paardje rijden!!!”…
Sjoerd,2

Poesjes geven kopjes en…

Mijn zoontje zag in de speeltuin een poesje en ik zei ‘kijk Marc, dat poesje geeft ons een kopje wat lief he?’. Waarop mijn zoontje antwoordde ‘of een beker mamma!’
Marc,3 jaar

Prikje

Daan is ingeënt en heeft ontdekt dat hij veel aandacht krijgt als hij zegt dat hij pijn heeft op de plek van het prikje (zijn linkerbovenarm). Twee weken na de inenting pak ik hem tijdens het spelen vast bij zijn rechterarm, waarop Daan begint te jammeren: “Au au, dat doet pijn aan mijn prikje”. Dus ik zeg: “Het prikje zat toch op je andere arm? Volgens mij fop jij mama!” Daan antwoordt niet, maar zijn grijns is veelzeggend. Slimmerik!
Daan,Bijna 3 jaar

Soep

We hebben heerlijke zelfgemaakte erwtensoep gegeten bij opa en oma. Er is nog zoveel over dat we een grote bak mee naar huis krijgen. De avond erna warmt mijn man de soep op en genieten we nogmaals van de kookkunsten van oma. Samen met Daan bel ik oma en vraag Daan om aan oma te vertellen dat de soep weer heel lekker was en dat hij heel veel heeft gegeten. Dat doet hij braaf. “En papa heeft de soep óók goed gekookt”, voegt hij er nog aan toe.
Daan,Bijna 3 jaar

Honden hebben ruzie

Onze honden Figo en Quincy hadden het met elkaar aan de stok. Jayden loopt erheen (jayden praat al erg goed voor zijn leeftijd) en zegt tegen de honden “hoho rustig aan jongens,lief doen”
Jayden,2 jr

Kleuren

Norah is erg bezig met kleuren, hoewel ze ze nog niet allemaal goed weet te benoemen. Mama heeft een gele auto. Op een gegeven moment staat erachter nog een gele auto geparkeerd. Norah roept enthousiast: “Kijk mama! Zelfde blauw!”
Norah,2

Op de kop…

Noelle zit lekker op haar kamertje een boekje te lezen, als ik binnenkom zie ik dat ze het boekje ondersteboven heeft. Ik zeg: ‘Lieverd, je hebt het boekje op de kop.’ Waarop Noelle het boekje op haar hoofd legt…
Noelle,1 1/2 jaar

Eten

We zaten ’s avonds weer met z’n alleen aan het avondeten en aten pizza. Ik vroeg aan mijn kleine dochtertje wat dat groene (brocolli) op haar pizza was, antwoord ze: ‘Mama, dat zijn lekkere bomen’.
Rosanne,3

Auto

Vanaf de achterbank van de auto vertrouwt Benthe me toe: Mama, jij kunt zo goed autorijden. Verrast kijk ik achterom en zeg: oh ja? Benthe weer, ernstig: ja, je staat altijd vooraan bij het stoplicht.
Benthe,3

Oorpijn

Benthe is de hele dag al niet lekker, maar ’s avonds huilt ze in bed, grijpt naar haar oortje en roept “Au, au, me oor doet so pijn”. Ik pak een zetpil en zeg: “kom maar lieverd, mama stopt even een pil tussen je billen”. Benthe is prompt stil, kijkt me verontwaardigd aan en snauwt: ik zeg toch, heb pijn in mijn oor en niet in mijn billen”.
Benthe,3

Mug

Jinda heeft een haartje in haar oog en zegt “mama, auw in oog”. Ik kijk haar aan en vraagt welk oog prikt, ze kijkt ietwat verwonderd en zegt dan “Ja, die oog, mug in”. Nu zijn prikkende ogen en muggen al maanden met elkaar verbonden.
Jinda,2

Computer

Lise logeerde een nacht bij haar opa en oma. Oma liep even naar boven en Lise riep: “Wat ga je doen oma?” Waarna oma vertelde dat ze even achter de computer ging. “Maar dat is niet goed, oma,” zei Lise. “Je zit voor de computer en niet erachter!”
Lise,3

Kabouter Klus

Ik las Bram een Kabouter Plop verhaaltje voor en daarin ging Kabouter Klus aan een tafeltje zitten. Ik vroeg: “Bram, waar gaat Klus op zitten?” Bram: “Op een padde-stoel”
Bram,3

Een zus

We zaten in de auto naar Frankrijk. De broer van Marcella zat haar te klieren en zij klierde terug. Toen zei ik: je moet wel lief zijn voor je broer en zus hoor. Marcella: waar is die zus dan?
Marcella,3

Jarig

Vlak voor dat Fos 2 werd wilde hij iedereen uitnodigen voor zijn feestje. Zo waren wij bij de bakker (waar hij altijd een bolletje krijgt) zegt hij blij tegen de mevrouw: “Mevouw kom je ook op mijn feesje op me jarige dag!”
Fos,net 2

Oren van je kop

Pepijn is een echte kletsmajoor. Hij was heel druk aan het kletsen. Ik zei: “Pepijntje, je kletst de oren van je kop!” waarop hij direct aan zijn oortjes voelde of ze er nog aan zaten.
Pepijn,bijna 2

Verstopte neus

Thijmen was heel erg verkouden. Hij was aan het snotteren en ik vroeg: “Ach lieverd, zit je neus verstopt?”. Hij voelde even aan zijn neus en zei: “Nee, mamma. Hier neus”.
Thijmen,bijna 2

Voor de zekerheid

Het is mooi weer en we besluiten een stuk te gaan wandelen. Ik zet de jongste in de buggy en bevestig het meerijdplankje aan de achterkant. Daan zegt dat hij gaat lopen. “Dat mag”, zeg ik, “dan neem ik het plankje mee voor de zekerheid, dan kun je als je moe wordt toch op het plankje gaan staan.” Eenmaal buiten gaat Daan toch op het meerijdplankje staan. Als ik vraag of hij toch niet wil lopen, zegt hij: “Nee, ik ben voor de zekerheid moe!”
Daan,3 jaar

Schilderijtjes

Bij een jongetje dat bij Daan in de groep zit op het kinderdagverblijf, zijn zijn vingernagels roze gelakt door zijn zus. “Kijk”, zegt Daan, “Thijmen heeft schilderijtjes op zijn nagels”.
Daan,3 jaar

1 april 2010

Daniel een van mijn oppaskindjes weet wat 1 april inhoudt. Ik vraag aan hem wat we gaan doen. Zegt hij: ‘We gaan een scheetzak kopen om papa te verrassen omdat het 1 april is’.
Daniel,4

Kwiel

Onze dochter is met een Sint Bernard pup aan het spelen, komt helemaal verbijstert bij ons, vraag aan haar wat er is, zegt ze: ‘Getver hij hebt kwiel op mijn broek gekwielt!’
myrthe,2

Waar was ik dan…?

Samen met mijn zoon kijk ik in zijn babyboek. Daar een foto van mama met een hele dikke buik.”kijk” zeg ik, “hier was jij nog niet geboren, je zat nog in mama’s buik” Hij kijkt nog eens goed naar de foto en vraagt dan; “waar was ik dan, had mama mij toen OPGEGETEN?”
yvar,2

De kerk

Ik was in de kerk met mijn dochter, mijn man en familie. Het pas geboren neefje van Anne werd gedoopt. De dominee zegt op een gegeven moment. . . . De heer is waarlijk opgestaan! . . . . Anne gaat op haar stoel staan en zegt heel hard : . Ik zie hem niet ?! ! ! Haha.
Anne,3 jaar oud

Haren verven

Ik werk op een kinderopvang en hier komen natuurlijk heel veel uitspraken voorbij; Ik had de dag voordat ik ging werken mijn haar laten verven, een kind riep toen heel enthousiast HEE jij hebt je haar geschilderd!.. en een andere : ik vroeg aan een kindje hee heb jij je haar geknipt, hij keek me vol verbazing aan .. nee joh de kapper is geweest ! (alsof hij zelf zijn haren zou knippen!?)
Anna,3

Neus kwijt

Renske was erg verkouden, dus ik zei tegen haar: meissie, zit je neusje verstopt?: Waarop zei antwoordde: ‘Nee mamma, hier issie’ (en wees naar haar neus).
Renske,2

Prinsessen

Kaylee is helemaal dol op prinsessen en regelmatig speelt ze een rollenspel. ze kent ze allemaal doornroosje, sneeuwitje en haar favoriet ASTEMOESTER!! (kaylee praat erg goed voor haar leeftijd en zegt bijna nooit wat fout, maar deze pprinses heet toch echt ASTEMOESTER)
kaylee,2 jaar en 11 maand

Voetbal

Demi kijkt met haar opa naar voetbal. Twee spelers schoppen allebei naar de bal en komen met de voeten tegen elkaar en vallen. Zegt Demi:”Ja, moet je niet tegen die bal schoppen”.
Demi,2 jaar en 5 maanden

Windje laten

Mama laat per ongeluk een windje in de gang, en Mathijs ruikt het opeens… verwonderd: “Hee mama, ik ruik vieze billen, maar dat heb ik niet??” Dit zeggen we namenlijk als hij gepoept heeft in zijn luier
Mathijs ,2

Ik wil een broertje

Nikki onze dochter van 4 , heeft een broertje van anderhalf, en maakt bekend nog wel een broertje te willen hebben: “Mama ik wil nog een broertje maar dan niet net zoals Vince”, zegt Nikki “Hoezo niet zoals Vince? Vince is toch hartstikke lief!” zeg ik. “Ja dat wel, maar dan wil ik een zwarte!” zegt Nikki. (als antwoord gegeven dat papa en mama geen donkere kindjes kunnen krijgen/maken)…., kwam deze wens voort, uit het feit dat een negroïde klasgenoot van onze dochter een broertje had gekregen en die had ze gezien.)
Nikki,4

Frietjes

Nikki is na wat donderstralen op de bank, om 10 uur ’s morgens… gevallen precies met haar gezicht op de salontafel. Een grote zwelling komt opzetten dus uit reactie om de aankomende zwelling te koelen pak ik 1,2,3…een Frietzak! uit de vriezer….. Een verbaasde Nikki kijkt me aan en zegt : “Gaan we NU frietjes eten mama”!?
Nikki,4

Toetje

Tom ziet in de supermarkt een erg lekker toetje staan. Pappa (niet van plan dit te kopen en wil hem wat ontmoedigen): ‘Zo bijzonder is dat toetje niet hoor.’ Tom (verontwaardigd): ‘Pappa, JIJ hoeft het niet te eten hoor!’
Tom,5

Mama’s luiers

Ik ben boodschappen aan het doen met mijn dochter en loop langs het schap met maandverband, waarop Aukje keihard roept: ‘Mama, moet je ook nog luiertjes voor jou hebben?’ (schaam…)
Aukje,4

Paard

We rijden met de auto en zien een hengst in de wei staan met z’n edele deel volledig zichtbaar, zegt Britt ineens: ‘Kijk mama dat paard krijgt een veulentje! Ik zie al een pootje!’
Britt,4

Auto’s

‘Mama, de auto’s moeten kamperen in de kampeergarage’.
Jasmijn ,3

Centjes

‘Mam wat ga je doen?’ ‘Ik moet werken, centjes verdienen.’ ‘Maar ik heb toch de kassa (haar plastic speelgoedkassa)?’
Chris (meisje),3

Borsthaar

Dochter trekt aan het t-shirt van papa. Kijkt stomverbaasd naar zijn borsthaar. “Maar papa dat haar moet toch op je kop staan!”
Emma,2 jaar

Verjaardagcadeau

Papa, wat wil je voor je verjaardag? Antwoordt papa: “Een Ipad,” waarop Zenno antwoordt: “Nee een PSV pet”.
Zenno,3

Machtmerrie

Ela: ‘Mama, ik had een nachtmerrie.’ Mama: ‘Oh ja? Waarover dan?’ Ela: ‘Over een monster en enge mensen in Africa wat achter mij aanzaten.’ Mama: ‘Oh god, wat gebeurde er dan?’ Ela: ‘Dat weet ik nog niet, moet ik even verder dromen om het af te kijken.’
Ela,3

Mama’s zetpilletje

Mika is ziek en moet al twee dagen voor het slapen gaan een zetpilletje. De volgende ochtend ziet hij mij op de w.c. een tampon pakken. Zijn logische vraag is vervolgens: “Waarom moet jij een zetpilletje, heb je koorts?”
Mika,3 jaar

Watblief?

Oom: “Hoi zuske hoe is het.” Moeder (zus): “Goed goed, heb erg van het weer genoten gister.” Oom (verstaat het niet): “Eh?” Lisa: “OME HANS! Dan zeg je wat blief”. Word je de les gelezen door je eigen nichtje.
Lisa (nichtje),2.5

Engels praten

Na een bezoek aan een kerkje in Italië. “Mama, in de kerk moet je ‘Yes’ zeggen”. “Waarom dan?” “Want in de kerk zijn Engels”
Ella,2 jaar

Lichaam

Jitte loopt op haar tenen door de kamer. “Mama, kijk. Ik loop op stokjes”
Jitte,2 jaar

Denken

Jitte is nu veel aan het experimenteren met taal. Ze heeft nu een standaard antwoord wanneer ze iets een goed idee of goed plan vindt. “Mama, dat is echt een goed ie-plan!”
Jitte,2 jaar

Winkelen

Ik sta in de rij van de kassa vlak daarbij staat het maandverband Jurrian vraagt: “Wat is dat?” Ik zeg: “O, das niks.” “O” zegt hij: “Ik weet het al dat is een luier voor mama.”
Jurrian,3

Peeniks

Mama dacht dat het wel leuk was om de namen van geslachtsdelen te leren. Na de wijze les vroeg mama hoe een plasser van een jongen heet. “Peen”, was het antwoord. En die van een meisje dan? Nou mama, dat is een “peeniks!”
Sara,2

Slapjanus

De papa van Valerio noemde hem eens een slapjanus. Waarop Valerio terug riep Je bent zelf een slappe anus. Daarna hadden we allemaal de slappe lach.
Valerio,3

Kattig

Ik zeg: “Isis doe niet zo kattig” waarop Isis zegt: “Ik doe niet kattig, ik ben geen poes.”
Isis,2

Cavia

Mika vraagt aan mama: “Mama heb jij ook een pielemoos??” Mama zegt: “Nee mama heeft een vagina”. Waarop Mika zegt: “Getsie……. een CAVIA??” Komen we een paar weken later bij de intratuin op de dieren afdeling zegt Mika: “Kijk mama allemaal vagina’s.”
Mika,Toen 2.5

Rook

Het is buiten nogal mistig. Isa kijkt naar buiten en concludeert: “Papa is weer aan het roken buiten.”
Isa,3

Niet stoer

“Mama, ik ben vandaag mezelf niet!”. Waarom niet? “Jij hebt mij helemaal niet stoer aangekleed!!” (dit voorafgaand aan een klassenfoto).
Vin,net 4 jaar

K3

We staan bij een drukke groenteafdeling in de winkel, zegt mama:” Luuk, we moeten nog paprika hebben, waarop Luuk zingt (en danst) Van paprika tot in Amerika.”
Luuk,2 jaar

Waarom komen baby’s vandaan?

Ik vroeg waar baby’s vandaag kwamen. zei jelmer: “Die komen vanuit een straal uit de hemel zo de buik in en dan heb je een baby!”
Jelmer,6 jaar

Caravan

Als ik met Djonairo in de auto over de snelweg rijd en een caravan inhaal roept hij ineens: “Kijk mam, een autohuis!”
Djonairo,3

Voetafdrukken

Djonairo is in het zand aan het spelen en ziet ineens dat hij voetafdrukken maakt. Dan roept hij heel verrast: “Hé, drukaf voeten!”
Djonairo,3

Eten

Jael moet naar bed, maar zoekt een reden om toch nog eventje te kijken of Mama echt serieus is over het naar bed gaan. Jael zegt “Mama m’n maag heeft honger!”
Jael,3

Zakbroek

Mamma geeft Arlette centjes om voor haar eigen snoepjes te betalen. Zo gezegd zo gedaan. Arlette krijgt nog wat centjes terug, waarop ze zegt: ‘Mamma ik doe de centjes in mijn zakbroek.’
Arlette ,3 en half

Appelste

Ik geef Merle een bakje met wat fruit.Vraag ik aan haar: ‘Mag ik ook?’ Waarop ze zegt: ‘Ja pak jij de voorste dan pak ik de appelste!’
Merle ,2

Vervelend

Afgelopen week had Lotti (net 2 jaar) een keer haar dagje niet. Vlak voordat haar papa thuis kwam had ze een driftbui omdat ze geen snoepje van mocht. Papa komt thuis en vraagt aan Lotti “Hoe is het”? Waarop Lotti antwoord “Goed, alleen mama is vervelend.”
Lotti,2

Van sinterklaas naar kerst

Damon vraagt of ik de Sinterklaasliedjes op wil zetten, maar dat is alweer voorbij. Dus ik zeg tegen hem: “Sinterklaas is weer naar Spanje, we gaan nu naar de Kerst toe.” Damon vraagt: “Gaan we dan met de auto of op de fiets?”
Damon,2 jaar

Wie stinkt daar zo?

Een gezegde van ons: “Hallo, hallo wie stinkt daar zo? Het is het mannetje van de radio!” Joep krijgt een telefoon en mama zegt: “Hallo hallo, wie stinkt daar zo?” Waarop Joep roept: “mama!!!”
Joep,2

Parkeren bij IKEA

Had de auto geparkeerd, maar moest ik toch een stuk achteruit en dan weer in om de auto mooi recht te krijgen, zegt Sophia: Tamaan je kan het wel! Het was de tweede keer dat mijn nichtje bij mij in de auto was.
Sohia,2

Blaadjes

Gigi Ray, destijds 2 jaar ziet mij salade eten tijdens het diner. Ze kijkt heel erg verbaasd “mamma, je eet blaadjes?” “Bah”. Ik krijg al lol van binnen maar reageerde niet. “Dat is toch niet goed?”. Ik vraag waarom niet. “Omdat dat zielig is!” antwoord ze. Ik kijk haar lachend aan en zij boos terug naar mij. Heel ernstig en zwaar fronsend staat ze op, loopt om de tafel heen naar mij, kijkt nog eens boos naar me en pakt zorgvuldig enkele blaadjes van mijn bord. Loopt naar een plant in de woonkamer en legt de blaadjes sla ook zorgvuldig op de stam, schikt ze nog even goed en krijgt dan weer een glimlach. “Kijk Mamma, nu is de boom weer blij”. “dat mag je nier meer doen hóór Mamma!” “Dat is niet lief van jou”…… Heerlijk, wat heb ik gelachen!
Gigi Ray,3

Haken

Lynn: ‘Mama als we bij de geitjes zijn mag ik dan kijken of de haken er nog opzitten?’ Mama: ‘Wat bedoel je?’ Lynn: ‘Op zijn hoofd zitten toch haken?’ Mama: ‘Oooooh bedoel je hoorntjes?’ Lynn: ‘Jaahaaa ik denk het… Dat is toch waar je je jas ophangt?’ Mama kan niet meer stoppen met lachen…
Lynn,2

Koe

Skyp 2 jaar, kom binnen lopen waar hij met krijt wat stond te tekenen op een bord vraagt hij aan mij Bert een koe tekenen. Ik zeg: ‘Bert kan geen koe tekenen’, waarop hij gelijk de vraag stelde kalf dan?? Ik stond gewoon perplex !!!!!!!!!!!!!!
Skyp,2 jr

Wormpjes

Anne had wormpjes. Ze zit op de wc en roept opeens: “Mama kom eens hier, volgens mij heb ik last van rupsen…”
Anne,4

Loly

Mijn dochter was drie toen het volgende incident zich afspeelde: ze mocht geen loly. Het werd een tijdje stil achterin de auto en toen zei ze opeens. : laten we een spelletje doen. Ik ben mamma en jij bent kind. Goed, zei ik. Clodagh: kindje, jij mag een loly en geef mamma er ook maar een.
Clodagh,3

Douche

Annelot staat onder de douche. Als mama de douche uitdraait roept ze: hè mama, de batterij is bijna op!
Annelot,3

Engeland

ik wees engeland aan op een landkaart, zegt Younes tegen me, in engeland wonen alleen enge mensen
Younes ,?

Mama verdedigen

Ik zit in bad en hoor mama gillen in de slaapkamer ernaast omdat zij zwaar wordt gekieteld door papa. Snel klim ik zelf uit bad, pak een handdoek uit het kastje en droog mezelf voor het eerst af en roep: ‘mama, ik kom eraan hoor’! Om vervolgens met een grote schuimvlok aan mijn kont papa een flinke klap te verkopen omdat papa mama niet met rust laat. Papa en mama moesten zo om mij lachen, maar ik kan er niets aan doen dat ik mijn achterkant nog niet kan afdrogen!!
Nout,2

Verrassing

Ik zeg tegen Dunya: “Morgen komt er een pakje voor jou, een heel leuk pakje”. Dunya: “Wat dan?” Ik: “Dat zeg ik natuurlijk niet. Dan is het geen verrassing meer”. Dunya: “Alsjeblieft! Je kunt het toch wel alleen tegen mij zeggen!”
Dunya,4 (bijna 5!)

tietjes!

Liep met Jarno in de wandelwagen door de winkel langs de toetjes. Hij zag ze en riep keihard door de hele winkel, ik wil tietjes, tietjes mama!
Jarno,2,5

krijtjes

We liepen bij de Hema en ik zocht tussen de spijkerbroeken en had even niet door dat Jarno achter mij aan het rommelen was met een doosje, tot ik ineens allemaal tampons door de winkel zag rollen. Hij zei toen: kijk mama allemaal krijtjes!
Jarno,4

stoppels

Ik lig in de vakantie even lekker op bed met mijn zoontje Jarno. Ik kijk naar mijn oksels en zeg in mijzelf, oh…die mag ik ook wel weer scheren. Jarno zegt: hoe bedoel je mama?
Ik zeg, kijk allemaal korte haartjes. Jarno: dan moet je ze ook geen water geven!
Jarno,4

kleine flesje

Omdat we binnenkort op vakantie gaan, had ik wat kleine flesje omgespoelt en die op een handdoek op de verwarming gelegd om uit te druppel.Dag erna zit ik op de wc boven op de badkamer, zegt Marwin mijn zoontje van twee. Van groot naar groot is better zo. Bedoelt van groot naar klein is beter zo. Hij zet ze van groot naar klein.
Marwin,2

Etterbal

Als mijn zoon een bal ziet noemt hij die etterbal
Sem,1 1/2

Olifant

In de dierentuin… Mama zit er olie in een oliefant ??
Daan ,4

leren praten en begrijpen

Mama:”tandpasta”
Hub:”tand pata”
Mama:”fototoestel”
Huib:” toto toete”
Mama:”ambulancemedewerker”
Huib:”papa!!!!” (Mijn man is werkzaam op een ambu”
huib sytsma,16 maanden

Koude steentjes

Het is warm weer en ik schenk een glas Cola Light in, mét ijsblokjes. Rocco pakt mijn glas, neemt een slok, kijkt eens goed in het glas en zegt: “Mama heeft koude steentjes in haar glas.”
Rocco,2 jaar

Lange navel

Rocco gaat met papa onder de douche. Terwijl papa zijn onderbroek uittrekt, kijkt Rocco aandachtig toe. Hij komt een stap dichterbij en wijst naar de piemel van zijn papa en zegt: “Papa heeft een lange navel!”
Rocco,2 jaar

Waar haalt Abraham de mosterd?

Opa is eten aan het koken en de koelkast staat open. Rocco kijkt naar binnen en roept: “Hé, daar staat mosterd!’ Opa denkt grappig te wezen en vraagt aan Rocco: “Weet jij waar Abraham de mosterd haalt?” ‘Ja hoor opa, in de koelkast.’
Rocco,2 jaar

Bijdehand

Rocco is op de computer van oma woordjes aan het typen. Om goed bij het toetsenbord te kunnen, zit hij boven op het bureau van oma. Oma zit erbij op haar bureaustoel. Maar na een half uurtje heeft oma het wel gezien achter de computer en zegt: “Rocco, we gaan afsluiten want oma krijgt pijn in haar billen van het zitten. Rocco kijkt haar verwonderd aan en zegt: “Maar oma, ik zit met mijn billen op het hout en jìj zit met je billen op een zacht kussentje. Hoe kun jij dan pijn in je billen krijgen?
Rocco,2 jaar

Cool en toch warm!

De visite heeft net de kamer van Rocco bewonderd. Eenmaal weer terug in de huiskamer: “Wat heb jij een coole kamer, Rocco”. Rocco kijkt verwonderd op en antwoordt: “Nee hoor, het is niet koel want de verwarming brandt!”
Rocco,3 jaar

Lekkere Broccolikaas

“Lust je een stukje brokspeculaas”
“Ja mam, ik lust heel graag broccolikaas!”
Dariënne,2 jaar

Notenbroodjes en chocolade eikels

Met Sinterklaas eet Dariënne notenbroodjes (pepernoootjes) en met Pasen is ze gek op chocolade -eikels (eitjes)
Dariënne,2 jaar

Bruine ogen

Buurman: “Zo, Karlijn zit jij lekker in de zon? Lekker bruin worden?”
Karlijn: “Nee, ik heb al bruine oogjes hoor!”
Karlijn,2 jaar

Vuurwerk

Mama: “Karlijn, wat wil jij later worden?”
Karlijn: “Weet ik niet.”
Mama: “Wat voor werk wil jij later gaan doen?”
Karlijn: “Vuurwerk!”
Karlijn,2 jaar

Oren

Mama: “Waar zijn jouw oren voor Joshua….?”
Joshua: “Voor op vakantie!”
Joshua,3 jaar

Koeien melken

Rocco zit lekker te spelen totdat ik hem ineens hoor zeggen:
“Ik moet mijn koeien melken, want ze hebben zo’n dorst dat ze wel wat melk lusten…!
Rocco,3 jaar

Niet gewassen

Paula woont in een klein dorp. Ze zit in de bus en ziet een donkere man in de bus zitten en riep: “Mama, die meneer heeft zich niet gewassen!
Paula,?

Tóch geld!

“Mama, mag ik een pop?”
“Nee schat, je hebt al poppen genoeg en mama heeft geen geld!”
“Maar mama, je hebt wel geld voor sigaretten!”
?,5 jaar

Onder de grond

Twee peuters zitten met elkaar in “gesprek”: “Onze poes heet Kiki”, zei de ene peuter. De andere peuter reageert: “Wij hebben alleen poezen onder de grond”.
?,2,5 jaar

Een vieze geit

Ik was aan het opruimen en stopte alles in een vuilniszak.
Lars: “Wat is dat?”
Ik: “Dat is viezigheid!”

Lars: “Mama, mag ik naar het vieze geitje kijken?”
Lars,2 jaar

Zusje of broertje

Peuter: “Mijn zusje is Elke”
Bente: “Mijn zusje is… mijn zusje is…een broertje!”
Bente,2 jaar

Groene bramen

Isabelle wijst een plaatje aan: “Wat zijn dat?
Ik: “Dat zijn bramen. Als ze paars of zwart zijn, kun je ze eten. Je hebt ze wel een keer bij oma gegeten.”
Isabella: “Ohja! Ze kunnen ook groen zijn, dan zijn het druiven!”
Isabella,4 jaar

Ik zeg het niet!

Het is rond vaderdag en papa is een beetje nieuwsgierig. Hij besluit zijn dochter een beetje uit te horen. Maar Bernice heeft strenge instructies gehad van haar moeder dat ze niets mocht vertellen.
Papa: “Bernice, wat hebben jullie voor vaderdag aan kadootjes gekocht?”
Bernice: “Ik mag niet vertellen van mama, maar we hebben het in de kast van de slaapkamer verstopt en het is een gieter voor de tuin en een snoeischaar.”
Bernice,3 jaar

Grote vinger

Melissa kijkt verbaast als haar vader aan het plassen is.
“Mama, waarom plast papa uit zijn grote vinger?”
Melissa,4 jaar

Eet smakelijk!

Arleyne zit met haar moeder in de auto en heeft een vieze neus.
Mama: “Straks als we bij de winkel zijn zal ik je neusje schoonmaken.”
…slobber…slobber…
Arleyne: “Het is al op!”
Arleyne,2 jaar

Heel veel teutels!

Isabelle heeft altijd heel veel teutels als ze op de WC zit…
Isabella,3 jaar

Trekkebekken en wobbelstenen

Annika noemt gekke bekken trekken: “trekkebekken”
Ze gooit bij een spelletje ook graag met “wobbelstenen”.
Annika,2,5 jaar

Wakker worden!

Peutertje eet bij opa en oma. Voor het eten wordt hier altijd gebeden en dat is peutertje niet zo gewend. Wanneer opa en oma hun ogen sluiten voor het gebed roept peutertje:
“Wakker worden!”
Peutertje wil zijn thee opdrinken maar het is nog zo heet. Zijn mama zegt: “Pak hem maar bij het oortje vast.”
Peutertje pakt zijn eigen oor vast en kijkt verbaast naar zijn mama…
Peutertje,3 jaar

Lekkere shampoo

Het is moederdag en ik krijg als kado mijn favoriete luchtje. Aan het pakje hangt een monstertje. Ik ruik aan dit onbekende luchtje en zeg dat ik het naar Jean Paul Gaultier vind ruiken.
Rocco zit erbij en zegt: “Ja, ik vind het ook naar shampoo ruiken.”
Rocco,3 jaar

Door de WC

Dariënne zit op de wc en ineens hoor ik haar roepen:
“Mahaaaaaaammm!! Ik ga in de wc vallen!!! Helleeeeeeeepp!!”
Ik, geschrokken, ren erop af en zeg: “Ja maar lieverd dat moet je niet doen! Voorzichtig!”
Dariënne: “Hehe, ik maak een grapje hoor mam!!”
Dariënne,bijna 3 jaar

We eten kerstbomen!

Mama: “Mmmm lekker eten Lauren, lekkere brocollie.”
Lauren: “JAAAAAAH lekker kerstbomen!”
Lauren,2 jaar

Doe je?

Mijn tweelingdochters lagen ieder in hun eigen bedje in hun eigen kamer. Vlak voordat ze gingen slapen, kregen ze een dialoog:
B: Lieke! Lieke!
L: JAHAAA!
B: Doe je?
L: ………………….?????
Tweeling,27 maanden

Sappen

Rocco houdt niet van vieze luchtjes en overal zit hij aan te snuffelen. ‘Spuug’ is bijvoorbeeld een luchtje wat hij heel vies vindt. Als je hem (bijvoorbeeld) op zijn handjes sabbelt dan roept hij: “Bah, ik vind papasap vies!”.
Rocco,3 jaar

Kapotte rits

In mijn peutergroep gaan we altijd fruit eten in de kring en dan is één van de peuters de fruitkabouter, die mee mag helpen om alles uit te delen. Op een dag had een meisje een banaan mee en juf wilde de schil even een stukje losmaken. Het was een verse banaan en de schil wilde met geen mogelijkheid los, hoe ik ook trok aan het steeltje.
De fruitkabouter van drie jaar bekeek alles eens even en zag juf stuntelen met de banaan waarop ze zei: “Oh ik zie het al, de rits is kapot!”
Jalien,3 jaar (Peuterspeel Roets te Ruinen)

Nee… maar wel!

Onze dochter Laure zegt tegenwoordig alles omgekeerd van wat wij zeggen. Bijvoorbeeld: Als wij zeggen ‘jawel’ dan zegt Laure: ‘neewel’.
Laure,2,5 jaar

Koninklijk mager…

Vraagje: Hoe heten de prinsesjes van Willem-Alexander en Maxima?
Het antwoord van Dana: Amalia en Anorexia.
Dana,3 jaar

Vergeetmewelletjes

Vergeet-mij-nietjes: Af en toe vergeet ik ze wel eens.
Dana,3 jaar

Gehaktballetjes

Zondags eten we altijd soep met balletjes. Ik vertel mijn zoontje dat als hij de gehaktballetjes op eet ze dan in zijn buik komen…
Als hij ’s avonds in bad zit en zijn lichaam ontdekt, voelt hij aan zijn zakje en roept: ‘Mama! mijn gehaktballetjes zijn nu hier!’
Springertje,bijna 3 jaar

Koalabeertjes

Na een dagje dierentuin vertelde Mathijs aan zijn opa en oma dat hij ‘colaflesjebeertjes’ had gezien.
Mathijs,2,5 jaar

Honing

Na een verhaaltje over kip en eieren en bijen en honing enzevoort, stelde ik Mathijs de vraag: “Waar komt de honing vandaan”? Zijn antwoord was: “Van Winnie de Pooh”!
Mathijs,2,5 jaar

Kippenvel

We zitten buiten en ik heb het een beetje koud. Rocco zit bij me op schoot en zit vol aandacht naar mijn hals te kijken. Ineens roept hij: “Mama heeft last van kipfilet!”
Rocco,3 jaar

Oh oh!

Boaz en Mama gaan samen in bad. Hij bekijkt haar aandachtig. Mama doet alsof er niets aan de hand is. Boaz komt voor Mama staan, wijst naar haar plasser en zegt: Oh, oh…
Boaz,1,8 jaar

Jo-jo’en

Rocco is bij opa en oma als er nieuwe vloerbedekking wordt gelegd. Zo nieuwsgierig als hij is, zit hij er natuurlijk met zijn grote neus bovenop en zijn mondje staat geen seconde stil. Uiteindelijk mag hij een beetje helpen. “Pak dit even”, “leg dat daar maar neer”, “Rocco, pak je even een…?” Rocco loopt van links naar rechts en ineens roept hij: “Ja hallo, ik ben geen jojo!

Rocco,3 jaar

Terug naar je pannen

Roerend in de pannen vond ik het ineens wel heel verdacht stil worden in de gang… Electrische kookplaat toch maar even laag zetten en kijken wat Rocco aan het uitspoken was… Eenmaal in de gang viel het allemaal wel mee. Rocco zat bovenop zijn fiets en was (waarschijnlijk) van plan naar de woonkamer te fietsen. Op zich heb ik daar geen problemen mee (mits de banden schoon zijn), maar hij was waarschijnlijk bang dat ik dit niet goed zou vinden. Dus riep hij:
Mama, ga terug naar de keuken! Ga naar je pannen, want anders verbrandt het eten en dan lust ik het niet meer!
Daar hebben de Dolle Mina’s nou hun best voor gedaan…
Rocco,3,5 jaar

Eigenwijs

Oma: ‘Rocco, omdat jij zo netjes je speelgoed zelf hebt opgeruimd, mag jij, als je met opa mee gaat boodschappen doen, een snoepje uitzoeken in de snoepwinkel. Wil je voor oma dan ook een lekker snoepje meenemen?’
Rocco: ‘Ja hoor, dat wil ik wel. Wat vind jij lekker dan?’
Oma: ‘Kies jij er maar eentje uit voor oma, waarvan jij denkt dat oma die wel lekker zal vinden.’
Rocco: ‘Oma, vind je nummer 9, die vingers, lekker?’
Oma: ‘Nee, die vindt oma niet lekker.’
Rocco: ‘Ok, dan neem ik díe mee!’
Rocco,3,5 jaar

Waterbuffel

Mama: Kijk een waterbuffel
Giselle: Nee mama, dat is een waternijlpaard.
Giselle,2,5 jaar

Licht aan… licht uit

Lisa doet haar ogen dicht en ze zegt verbaasd: ‘donker?!’ Ze doet haar ogen weer open en zegt: ‘licht aan’. Ze doet ze weer dicht en zegt: ‘licht uit’. br />
Lisa,22 maanden

Meisje dragen rokjes

Moeder en broer Thijs zitten gezellig koffe te drinken en met elkaar te praten. De meest uiteenlopende zaken komen aan bod. Zoals bijvoorbeeld het feit dat jongens een piemeltje hebben. Moeder: “Ja, jongens hebben een piemel en meisjes hebben…?”
“…. rokjes aan!” vult Isa aan.
Isa,2 jaar

Over Papa worden en kindjes krijgen

“Mama wanneer krijg ik kindjes?”
“Nou lieverd, misschien over een jaar of 20?”
… (Roccco denkt na)
“Nee, mama, dat denk ik niet. Ik denk dat ik kindjes krijg als ik papa word.
Rocco,3,5 jaar

Haar in je mond

We zijn bij de KNO-arts die een brief schrijft voor opnamebuisjes. Er is dus een stilte, waarop David aandachtig naar de dokter kijkt en plotseling roept:”Er groeit haar in je mond!!!!!!”
(David bedoelde de snor de arts)
David,3,5 jaar

Versierde kaas

“Mama wanneer eten we weer versierde kaas?” (Komijnenkaas)
Rocco,3,5 jaar

We leren van elkaar

Rocco knalt heel hard met zijn auto tegen een kastje.
Ik roep: “Voorzichtig!”
Rocco is even stil en vraagt dan: “Mama, heb je dat zelf verzonnen?”
“Ja”
“Nee mama, jij hebt ook alles van een ander geleerd…”
Rocco,3,5 jaar

Apotheek? Of Omatheek?

Mallisha van net 2 jaar woont bij haar opa en oma in huis.
Onderweg met boodschappen doen leert ze van alles. De bakker en apotheek zitten dicht bij elkaar en al een tijdje noemt ze deze twee winkels allebei gewoon “bakker”. Op een dag rijden we langs en ineens weet ze het: “Omatheek!”, roept ze luid uit!
Mallisha,2 jaar

Bah, finished!

De juffrouw gaf Ies een stukje brood met jam en vertelde erbij: “Alle kinderen lusten dit graag en het is ook nog gezond”.
Ies strok een vies gezicht en zei: “Die bah finished”. En toen wees hij naar de prullenbak.
Ies,13 maanden

Ik eet toch zeker geen bomen!

Mama schept sla op het bord van Ies en zegt: “Izzy, eat your lettuce”
Ies: Bah!
Mama: It’s not bah! It’s delicious!
Ies: No, tree!
Ies,13 maanden

Liever een sleutel dan een koekje

Mama: Would you like a cookie?
Ies bij de vaatwasser: key, key, open!!
Mama: Not key, C-O-O-K-I-E!
Ies: Oh… no key…. food…. mmmm…
Ies,13 maanden

Een tweetalige spraakverwarring

Mama doet een aanwijsspelletje met Ies. “Where is your nose?, Where is your hand?, Where is your hair? Wher is your eye?”
Liefkozend begint Ies zijn moeder te aaien en zegt: Mama aai!
Mama: Thank you, but mommy said eye!
Ies: Aai, aai!
Ies,13 maanden

Poepbroek of schone luier?

De ouders van onze kleinzoon willen hem zindelijk krijgen. Wij – grootouders – vinden, dat geen probleem. Het gaat immers vanzelf over.
Als op een zondag onze kleinzoon een bedrukt gezicht trekt, vraagt zijn vader: Heb je een poepbroek?
Antwoord van onze kleinzoon: Neen, ik heb een schone luier!
Wat niet waar bleek te zijn…

?,2 jaar en 3 maanden

Een oranje tekening

Floor had op de crèche een prachtige tekening gemaakt en toen mama haar kwam ophalen liet ze ‘m trots zien.
Mama bekeek de tekening eens goed en vroeg toen: wat heb je daar voor moois getekend, is het een poes? Of is het een huis?
Floor dacht even na en zei: Neeeeeeee, het is oranje!
Floor,2,5 jaar

poep is lekker

Michelle is zindelijk aan het worden. Ze gaat netjes op het potje zitten en ik vraag aan haar ben je aan het plassen nee poepen. Ze is klaar en ik zeg bah wat stink je ja zegt ze maar het was wel lekker.
Michelle,2,5 jaar

Waar is ‘ie?

Wessel staat met mamma onder de douche (en dat gebeurt niet heel vaak) en verbaast zich over het feit dat mamma geen piemel heeft. Mamma legt hem uit dat jongens een piemel hebben, maar meisjes niet. Hij luistert niet echt, loopt om mamma heen en mompelt in zichzelf…”Misschien aan de andere kant??”
Wessel,2 jaar en 3 maanden

Toeteren

Ramon zag mama achter de computer en vroeg :’mama, mag ik ook toeteren?’
Ramon,3,5

BH

Ramon vroeg wat ik aan had en dat is een BH. En ik vertelde dat het mama’s borsten omhoog hield.
Ramon hield zijn handjes er onder en zei :’dat kan ik ook hoor, mama’.Ramon,3,5

Plofluier

Als mijn zoontje een volle luier heeft zeg ik tegen hem dat we zijn plofluier moeten verschonen omdat hij anders natte billetjes ktijgt waarop hij antwoordt: “Nee hoef niet is niet erg!”
Quin,2,5

Kilometers

Mijn dochter staat stiekem onder het gordijn van haar slaapkamer te kijken naar de voorbij razende auto’s, plots komt er een ziekenwagen heel hard voorbij waarop ze roept: “Zo die gaat hard over z’n kilometers!”
La Joe,2,5

Stout

‘Rocco, waarom doe je toch zo stout?’
‘Papa, ik mag toch zijn wie ik ben? En ik ben nou eenmaal zo gemaakt…’
Rocco,4 jaar

Liefste jufrouw

‘Hoe was het op school?”Leuk, oooh de juffrouw is de liefste juf van de hele….klas!’
Kiki,3

Zee

We komen voor het eerst bij de zee, Aaron ziet de zee en zegt: “Oversteken.oversteken,oversteken!”
Aaron,22 maanden

Luchtballon

We speelden buiten gisteren. Ik wijs hem een luchtballon aan en hij zegt: “Pakken, pakken, pakken!” Hij werd boos dat het hem niet lukte!
Aaron,22 maanden

Ja ik weet het nog!

Als Marthe haar bordje leeg eet krijgt ze 2 langevinger koekjes. Ik leg haar ook uit dat die zo heten.De volgende dag als ik vraag of ze nog weet welke koekjes het zijn,ze roept héél enthousiast” Jaaa ik weet het nog….GROTE VOETEN”!!!
Marthe,3jaar

WC gesprek

Giorgio zit op het potje en zegt: ‘Ik moet kakka doen.”Doe maar, mama wacht hier.’Giorgio: ‘Buikje duwen, mama!’ Mama duwt op buikje van Giorgio en hij roept: ‘Jaaaaaaaa! Hij komt eraan!’
Giorgio,2,5

Pizza

We eten pizza. Het lievelingseten van Giorgio. Deze keer was het pizza met spinazie. Giorgio bekijkt die pizza eens goed en zegt: ‘Ik lust die groene modder niet.’
Giorgio,2,5

In de douche

Giorgio is met mama in de douche en zegt opeens: ‘Mama, waar is jouw piemel?’
Giorgio,2,5

Verwarming

Dilara had trek in warme melk met honing, ik bewaar altijd het brood in de magnetron dus toen ik dat eruit haalde om de melk te verwarmen zei ze; oooh mama er zit brood in de verwarming!!
Dilara,3

Zand

Elaíjhah gaat een weekje met zijn tante naar Hoogezand. Toen ze daar aankwamen vroeg hij. ‘Tante wij zijn in Hoogezand toch?” maar ik zie helemaal geen zand hier… waar is het zand dan wij zouden toch naar Hoogezand gaan?’
Elaíjhah,3,5

Winkel

We zaten in de auto op weg naar de winkel. Vraagt mijn vriend aan mij of ik een euro voor de kar heb. Ik zeg: ‘nee’, maar toen kwam Charina er aan en voelde in haar zakken. ‘Nee,’ zegt ze,  ‘mama ik heb ook geen centjes, maar mama de vrouw van de kassa wel!!!’
Charina,3 jaar

Kalender

Een kalender is dat je een kaart voor juf een kaart maakt.Tala,8 jaar

Paardrijden

Mirthe kwam gisteren met een heel serieus koppie naar me toe. “Mam, als Joran (broer van 6) later 16 is mag hij op een brommer rijden. Mag ik dan als ik 16 ben paard rijden? Want ik wil als ik groot ben graag paardenspringer worden. Maar dan moet ik wel heeeeeeel veeeeeeel oefenen! Want die hekken zijn HOOOOGG!!”
Mirthe,6 jaar

Knikkeren…

‘Wat wil je later worden?’ Er wordt verbaasd gekeken… ‘Wat voor een baan wil je hebben als je later groot bent?’ ‘Een KNIKKERBAAN!’
Jaco,?

Jonge kaas

Met mama in de kaaswinkel plots huilend toen ik mijn pond jonge kaas had besteld. Melissa huilend: “Ik wil geen jongens-kaas, ik wil MEISJES-KAAS!!!”
Melissa,3

De natuur

Papa pronkt met iets, wat mama heeft bedacht en mama trekt een quasi pruillip en zegt: “Maar dat was mijn idee!” Rocco slaat zijn armpjes om mama heen en zegt: “Stil maar mama, je hoeft niet te huilen. Zo is de natuur nou eenmaal.”
Rocco,4 jaar

Gewicht

Ik werk op een kinderdag verblijf. Ik vraag aan Sam: “Sam ga je even mee naar de WC?”Sam: “Hoe weet je mijn naam?”Ik: “Ik was er vorige week toch ook?!” Sam: “Oh ja, nu herken ik je weer. Je bent dikker geworden dus ik wist niet dat jij het was.”
Sam,3 jaar

Dom he?

Dat is een beetje dom he?
Bibi,2

Klappen

Bibi heeft een uitklapbankje, en wil die altijd graag verschuiven. maar als het uitgeklapt is zeg ik altijd dat ze het bankje even moet inklappen. Wat doet Bibi dan? Ze klapt een keer in de handen en zegt; zo weer klaar.
Bibi,2

Blazen

Romy zat weer eens ergens aan, dus ik blaas eerst en zeg dat ze er niet aan mag zitten…Romy: ‘Mama hebbie heet?’
Romy,18maanden

Frisse neus

Mama: ‘Kom Anouk we gaan een frisse neus halen!’ Anouk pakt een zakdoekje en begint haar neus te poetsen. Eenmaal klaar zegt Anouk: ‘Zo, neus fis!’
Anouk,1.5

Lief

Mama: Is Anouk lief?
Anouk: neeee, thuisssss
Anouk,1.5

Sneeuw

Op een vroege morgen komt mijn zoontje (toen 3 jaar) naar mijn slaapkamer toe rennen… En hij zegt; Mama de wolken zijn naar beneden gevallen! Waarop ik antwoorde; Nee lieverd, dat is sneeuw.
Shelton,9

Zijn knuffel tiessie

Mijn zoontje was zijn knuffel vergeten in het gemeentehuis helemaal in tranen want het gemeentehuis was gesloten toen zei mijn zoontje Boy: “Mama moet Tiessie nu in het Gemene huis blijven slapen” !!!!
Boy,3 jaar

Dronken pot

Opa haal die dronken pot maar even van tafel. (Oma heeft bramen op brandenwijn gemaakt)
Guus,4

Zindelijkheid

‘Wat ben jij aan het doen mama?’ ‘Lieverd, ik zit even te poepen.’ ‘Mag ik kijken?”Nee en trouwens, ik ben al klaar. Hoor maar, ik spoel hem door!’ ‘Wil jij dan ook een sticker plakken mama?”Nee hoor, dank je. Die zijn voor Fiene.’ ‘Nee hoor, dat mag wel, kom maar.’ En daar stond een volwassen vrouw een sticker te plakken…
Fiene,2,5

Rechte kantjes

Symran van drie was aan het tekenen. Ik vrieg haar om een cirkeltje te maken en dat deed ze braaf. Goed zo!!!!, zei ik. Ze maakte toen rechte eindjes in het cirkeltje. Ik legde haar uit dat het een vierkant was. Daarna tekende ze een rechthoek en ik legde haar uit dat dat een rechthoek was. Weer tekende ze en legde me toen uit: “Mamma kijk dit is een rechtkant!” Logischer kon het niet!!!!!!
Symran,3 jaar

Bytex

Rocco bijt nagels, zijn papa trouwens ook, dus ik besluit Bytex te kopen omdat waarschuwen niet helpt. Om het goede voorbeeld te geven worden eerst de nagels van papa ingesmeerd, gevolgd door de tien nagels van Rocco. Rocco gaat weer spelen en papa gaat ook weer door met waar hij mee bezig was. Papa doet na verloop van tijd toch weer instinctief zijn vingers in zijn mond en gromt: “Bah, bah, wat is dat smerig”. Rocco roept vanuit de voorkamer: “Papa, relax! Het is maar Bytex!” Mooi als een knulletje van 5 dit soort rijmpjes uit zijn mouw schut!
Rocco,5 jaar

Hoofdpijn

We waren net uit bed toen ik een flinke puist voelde aan mijn voorhoofd. Jarno zei: “Mama heb je hoofdpijn?” Waarop ik antwoorde: “Nee alleen een dikke pukkel”. Jarno zei daar vervolgens op: “Oh, dat geeft niks uit hoor mama, dat gaat zó weer over!”
Jarno,2,5 jaar

Bruisend plas…

Onno van 3 jaar zegt: ” Mama… heb jij dat nou ook?” “Wat lieverd?”, zegt mama “Nou, dat als je moet plassen en heel veel kracht zet, dat er dan schuim op je plas komt!!”
Onno,3 jaar

liefs Marion

Meer informatie

Spraakontwikkeling bij je peuter. Wat is een normaal verloop?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.