Help, mijn kind is bang en hier komt het vandaan

Help, mijn kind is bang en hier komt het vandaan

Monsters onder het bed of in de klerenkast. Je peuter ziet spoken en durft niet te slapen. Hij is bang en hoe ga je hiermee om? Vertel je resoluut dat het onzin is en vind je dat hij zich niet moet aanstellen? Of kan je het toch beter anders aanpassen? Hoe voorkom je dat je kind echt panisch wordt en is het wel normaal?

Angst bij peuters

Allereerst: angst is niet meer dan normaal! En dus niks om je druk over te maken. Praktisch ieder kind maakt wel zo’n periode door. De minimensjes worden groter, maar daarmee gaan ze ook een steeds (in hun ogen) groter wordende wereld ontdekken. Uiteraard kan dit heel eng zijn en jij, als verzorger, bent zijn grote steun en toeverlaat. Ook schrikken komt veelvuldig voor en ook dat is omdat de kinderen het nog niet allemaal kunnen verklaren en begrijpen. Tel daarbij op dat onderscheid maken tussen echt en fantasie nog heel moeilijk is en je begrijpt dat je kindje best wel veel te verwerken heeft op een dag.

De angst niet belonen

Om te voorkomen dat de angst een aandachtstrekker wordt, zal je een beetje moeten opletten hoe je reageert. Te veel aandacht hierbij geven werkt op den duur tegen je! Troost je kindje even (uiteraard!) door het even op te pakken en bijvoorbeeld te knuffelen en daarna gaat je kindje gewoon de grond weer op!

De angst wel serieus nemen

Neem de angst dus wel serieus! Voor een kind is de angst immers echt, ook al zie jij als nuchtere volwassene dat het pure onzin is. Als hun fantasie de overhand neemt en het kindje schrik aanjaagt, is dat voor je spruit levensecht! Maar: ga de beangstigende situaties niet uit de weg! Daarmee bevestig je juist de angst en wordt het alleen maar moeilijker om deze angst weg te krijgen. Je kindje leren dat het niet eng is, is een veel beter plan!

lijn groen oudersenzo
Help, mijn kind is bang en hier komt het vandaan

Gebruik de fantasie!

Is je kind bang, dan kan je ook dankbaar gebruik maken van zijn fantasie. Geef hem een lieve knuffelbeer en vertel dat de beer hem zal beschermen als hij slaapt. Of jaag samen die enge kastmonster de kast uit en het liefst ook het raam uit…

Praat overdag eens met je kind over de angst

Zo kan je misschien gaan begrijpen waar de angst vandaan komt en actie hierop ondernemen! Doe dit overdag op een rustig moment en dus niet voordat het gaat slapen…

Lees boekjes over monsters onder het bed…

Er bestaan vrij veel voorleesboekjes over kinderen die bang zijn voor hetzelfde als jouw kindje! Kan zomaar helpen om te gaan begrijpen dat er niets aan de hand is of wat hij of zij er zelf aan kan doen!

Zorg voor rust voor het naar bed gaan en een lief nachtlampje!

Als je kind dat prettig vindt, trouwens. Want met een lichtje haal je ook schimmen naar binnen: en dat kan nog meer angst veroorzaken!

Doe een check!

Ga zelf eens op het bed liggen en kijk eens goed rond. Misschien zijn er wel objecten die een enge schaduw veroorzaken, bijvoorbeeld. Of kom je er zo achter dat de poster van de leeuw in het duister een eng monster lijkt te zijn…

Wat doe je dus juist niet!

Zeggen dat het onzin is

Zoals gezegd is het voor je kind zeker geen onzin!

Er in meegaan

Misschien ben je nu dan geneigd om de angst dus serieus te nemen door zelf ook net te doen of je het monster ziet en zo eng vindt… Niet doen! Zo bevestig je dat er een monster is en dat jij bang bent…

Enge films of boeken bekijken

Dat is immers voer voor nog meer angst en enge fantasieën!

Onderscheid maken tussen functionele angst en onnodige angst

Angst heeft een functie. Ook voor kinderen! Zijn ze bang voor het verkeer, voor vuur of bijvoorbeeld voor de tijger in de dierentuin? Prima, deze angst zorgt terecht voor voorzichtigheid! Maar bang zijn voor de dokter of om te gaan slapen is natuurlijk een heel ander verhaal! Deze angsten zal je moeten gaan proberen te laten verdwijnen. Natuurlijk hoef je na 1 keer niet naar de dokter willen, niet meteen alle registers open te trekken. Het kan zomaar zijn dat je kind gewoon even zijn dag niet had en maak je het alleen maar erger door er zo mee bezig te zijn! Blijkt een angst wel echt aanwezig te zijn, dan zijn er methodes om je kind over zijn angst heen te helpen. Is het heel hardnekkig? Schakel hulp in en maak het niet onnodig tot een last voor jou én je kind! Het consultatiebureau of bureau voor Jeugd en Gezin hebben vast fijne adviezen voor je!

liefs Marion

Meer informatie

Angst is een natuurlijk mechanisme, maar teveel is nooit goed
Bang voor onweer
Je kind heeft een nachtmerrie. Hoe laat je zijn angst weer verdwijnen?
Bang in het donker. Welke producten kunnen hierbij helpen?
Angst bij peuters. Hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *