Wat doe je met het restant uit het kraampakket?
Als je zwanger bent, zal je naast een complete babyuitzet ook moeten zorgen voor een kraampakket. Veel zorgverzekeraars regelen deze uitzet voor jou. Maar wat als dat niet zo is? Heb je ook een kraampakket nodig als je niet thuis wilt bevallen? En wat doe je nu met al die spulletjes uit het pakket die je niet gebruikt hebt?
Wat houdt een kraampakket in?
Een kraampakket bestaat uit medische zaken die nodig zijn bij een thuisbevalling, maar ook voor erna. Naast andere zaken, zoals bedverhogers en bijvoorbeeld goede verlichting, is de inhoud van een kraampakket onderdeel van de lijst die je krijgt als je zwanger bent van de verloskundige of de kraamzorg. Let op: voor de zekerheid wordt er verwacht dat je alles al ruim van tevoren in huis hebt. Hou hier een week of zes voor de uitgerekende datum voor aan.
Wat zit er in een kraampakket?
Niet ieder pakket is hetzelfde, maar uiteraard zijn er diverse artikelen die er wel standaard in zitten. Kijk je pakket dan ook even goed na, zodat je zeker weet dat je alles hebt! Bij sommige verzekeringen ontvang je de spulletjes met een leuk cadeautje. Zo heb ik ooit een pakket in een speelgoedkist gekregen, kreeg ik er een babytas bij en een andere keer een speelkleed. Maar ook kleinere cadeautjes kunnen er in zitten, zoals een bijtring of een speeldoosje. Leuke extra’s, die ook nog eens van pas komen! Wat er eigenlijk altijd wel in zit (omdat je dit gewoon echt nodig hebt):
- Navelklemmetje
- Kraammatras
- Watten
- Alcohol
- Onderleggers (extra bescherming bij bijvoorbeeld de bevalling)
- Gaasjes
- Kraamverband (groter dan gewoon maandverband omdat je na een bevalling veel bloed en vocht kan verliezen)
- Netbroekje om het verband mee te kunnen dragen
- Handgel
Vergeet ook de matrasbeschermer niet (al te gebruiken voordat je bevalt. Leg deze ongeveer een week of drie voor de datum op je matras. Mocht je vliezen breken, dan is je matras in ieder geval beschermd).
Waar schaf je een kraampakket aan?
Een kraampakket kan door je zorgverzekering verstrekt worden, maar alleen als het in je aanvullende verzekering zit. Even goed kijken dus of jij er recht op hebt! Anders zal je zelf achter een kraampakket aan moeten. Deze kan je ook gewoon aanschaffen bij een drogist of apotheek. Ze zijn te koop in diverse prijsklassen, wat uiteraard afhangt van wat er allemaal in zit. En uiteraard hoef je er de deur helemaal niet voor uit: internet biedt ook genoeg keus!
Kraampakket en een ziekenhuisbevalling
Weet je al dat je in het ziekenhuis gaat bevallen? Toch zal je ook dan een pakket moeten aanschaffen. Je weet immers nooit hoe het allemaal gaat lopen! Word je, bijvoorbeeld, overrompeld door de bevalling en gaat het zo snel dat je het ziekenhuis niet meer gaat halen, dan is het toch echt nodig dat je thuis de nodige spulletjes hebt!
Tips
Zet je pakket ergens neer waar je eenvoudig bij kunt, zodat er in de paniek van het moment niet naar gezocht hoeft te worden
Zorg dat je goed weet wat er in zit en vul deze aan, indien nodig!
Leg ook de overige spullen die je nodig hebt bij de bevalling op dezelfde plek. Of stop bijvoorbeeld alles in een grotere doos. Heb je ruimte op of in een kast in je slaapkamer? Ideaal!
Ga altijd na of je recht hebt op een pakket vanuit je verzekering! Dat scheelt weer een uitgave…
Weet je dat je zwanger bent? Vraag direct het pakket aan bij je verzekering. Dan zal je het pakket ongeveer in je zesde zwangerschapsmaand ontvangen. Dan heb je het tenminste op tijd!
Moet je zelf een pakket aanschaffen? Uiteraard kan je ook alles los gaan kopen, maar bedenk dat een pakket meestal een stuk goedkoper is!
Goed doel voor alles wat er over is
Heb jij nog heel veel spulletjes over uit het kraampakket? Gooi dit niet zomaar weg! Moeders in de armere landen kunnen er zo goed mee geholpen worden (en dus hun kindjes!). Er zijn stichtingen die deze spulletjes inzamelen. Babyhope is hier een voorbeeld van. Deze stichting heeft door het hele land inzamelplekken en ondersteunt mama’s in meerdere werelddelen. Maar er zijn er meer, waarbij er vaak een bepaalde plek ondersteunt wordt. Heb je nog een compleet pakket in huis? Dan zou je het natuurlijk ook kunnen afgeven bij projecten voor onze minder bedeelde buren in eigen land.
Meer informatie
Geen vergoeding van het kraampakket? Zo stel je hem zelf samen!
Het kraampakket. Wat kun je ervan verwachten?
Wat zit er in een kraampakket?
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com