Is beloning voor een goed rapport wenselijk?

Is beloning voor een goed rapport wenselijk?

Je rapport krijgen en vol trots de familie langs om hem te laten zien…stiekem voor het geld natuurlijk. Want iedereen gaf je dan een centje, zelfs de vrouw van de hoofdmeester (die bevriend was met mijn veel oudere broer). Dat zijn mijn herinneringen aan het krijgen van je rapport. Maar hoe zit dat nu? Is het wel wenselijk om een beloning te geven voor een rapport en hoevéél geef je dan?

Persoonlijke kwestie

Allereerst zou ik zeggen dat het een keus is die iedereen persoonlijk moet maken. Mijn eigen herinneringen zijn eigenlijk wel hele leuke herinneringen (als ik eerlijk ben). Bij mijn kinderen ging het toch wel anders. Zij kregen inderdaad van ons wel een extra zakcentje of een cadeautje, net wat ze wilden. En toen de opa’s en oma er nog waren, kregen ze ook van hen. Maar de familie rond? Echt niet. Hoe moet je als ouder nu bepalen wat je wel of niet moet doen? Gewoon je eigen gevoel volgen is volgens mij het beste.

Waarom wel doen?

Waarom zou je je kind iets extra’s gunnen enkel en alleen omdat ze een rapport krijgen? Natuurlijk is het een vorm van waardering tonen voor hun goede inzet. Zeker als je inderdaad dat ook benoemt en zelf ben ik er dan wel voorstander van dat je het niet laat afhangen van de cijfers. Zelf zeg ik ook altijd expres dat je je best moet doen, dat dat alles is wat er nodig is. Een kind meer geven omdat het allemaal negens haalt, terwijl hij er niks voor hoeft te doen, en de ander zich juist krom werkt en niet hoger dan zesjes haalt: niet eerlijk toch?! Een blijk van waardering voor de inzet dus.

lijn groen oudersenzo
Is beloning voor een goed rapport wenselijk?

Waarom niet doen?

Er zijn mensen die stellen dat kinderen hun best moeten doen vanuit zichzelf en dat daar geen beloning tegenover zou moeten hoeven staan. Op zich is dat waar. Alleen geloof ik niet dat een kind enkel en alleen zijn best doet voor het geld. En laten we eens eerlijk zijn: als jij verplicht iets moet doen word je toch ook gemotiveerder als er iets leuks tegenover staat! Waarom werk jij iedere dag voor je baas? Als je geluk hebt omdat je het leuk vindt. Dat is dan ook een beloning! Of je werkt puur voor het geld! Inderdaad: komt op hetzelfde neer dus.

Faalangst ontwikkelen

Je komt soms tegen dat mensen tegen zijn omdat het faalangst zou ontwikkelen. Dan komen we natuurlijk uit op het puntje wat ik al eerder aanstipte. Is de beloning afhankelijk van de prestatie, dan is het zeker een punt. Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen extra voorwaarden gesteld aan geld voor een rapport. Maar enkel en alleen de voorwaarde stellen dat geld voor een rapport alleen gegeven wordt als er goed gewerkt wordt is toch weer anders dan geld geven voor bepaalde doelen halen! Bij laatstgenoemde zou faalangst inderdaad een puntje kunnen worden.

Hoeveel geef je dan?

Volgens het Nibud is 5 euro het meest gangbare bedrag wat gegeven wordt. Maar doe vooral waar je jezelf goed bij voelt. Naast geld kan je natuurlijk ook gewoon een cadeautje geven of iets leuks met je kind gaan doen. Willen de kinderen graag eens naar een bepaalde dierentuin of pretpark? Dan zou je natuurlijk best kunnen zeggen dat dat gedaan wordt als de rapporten er zijn!

Traditie

Geld geven voor iets wat eigenlijk simpelweg bij het leven hoort is misschien inderdaad overbodig. Alleen kan je het ook anders zien. Op de één of andere manier is het toch een soort traditie, waar veel mensen aan mee doen. Waarom geef je je kind een cadeautje als het jarig is? Is toch eigenlijk ook nergens voor nodig? Of met Kerst? Sinterklaas? Inderdaad, omdat het erbij hoort en niks anders. En stiekem omdat het gewoon leuk is om je kind even te verwennen… Helemaal niks mis mee, toch? Zeker als je kiest voor normale bedragen of kleine geschenkjes/uitjes. Dan is het niks anders dan een leuke blijk van waardering voor de inzet van je kind!

liefs Wil

Meer informatie

Zakgeld – Wanneer begin je hiermee?
CITO: De impact op onze schoolkinderen door Corona
Kind krijgt 5 euro voor rapport van ouders

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *