Vloerverwarming: een echte must have of overbodig?

Vloerverwarming is the next best thing. Steeds meer huishoudens kiezen voor deze energiezuinige en comfortabele manier van verwarmen. Naast nooit meer koude voeten hebben, heeft vloerverwarming meer voordelen. Maar is het wel echt nodig? Of is het eigenlijk gewoon de zoveelste woonhype die binnenkort overwaait? Wij zochten het voor je uit!

Wat is vloerverwarming?

De naam zegt het eigenlijk al: vloerverwarming is een vorm van verwarming die in de vloer wordt ingebouwd. Dat klinkt modern, maar niets is minder waar. Al in de Romeinse tijd werd er een vorm van vloerverwarming toegepast: in holle ruimtes onder vloeren werd er met houtvuur hete lucht gestookt. Zo verwarmde een vertrek van onderaf heerlijk op naar een comfortabele temperatuur.

Wat zijn de voordelen?

Het eerste voordeel is gelijk duidelijk: geen koude voeten meer! Daarnaast hoef je de thermostaat niet heel hoog te zetten om het aangenaam warm te krijgen. Het is dus energiezuiniger dan radiatorverwarming. Bovendien wordt de hele kamer gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming werkt tevens ruimtebesparend: je bent niet meer de halve kamer kwijt aan een radiator, en hoeft ook geen grote ombouw meer aan te schaffen om dat lelijke ding weg te werken.

Zitten er ook nadelen aan?

De prijs van vloerverwarming wordt vaak als nadeel gezien. Je bespaart over de langere termijn echter zoveel op je energiekosten (ruim 20%), dat dit nadeel wat ons betreft te verwaarlozen is. Ook is niet elke vloer er geschikt voor. Laminaat en parketvloeren kunnen prima, evenals tegelvloeren en gietvloeren. Vloerbedekking en tapijt gaan niet zo goed samen met vloerverwarming.

lijn groen oudersenzo
Vloerverwarming: een echte must have of overbodig?

Vloerverwarming op cv aansluiten

Het is een vraag die in veel mensen opkomt: kun je vloerverwarming op cv aansluiten? Het antwoord daarop is simpelweg “ja”. Sterker nog, dit is de manier waarop vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Het wordt aangesloten op de bestaande cv-installatie en vervolgens met speciale kunststof leidingen in of onder de vloer gemonteerd. De vloer doet op deze manier dus dienst als radiator.

Is vloerverwarming geschikt voor mij?

Wil jij een duurzamer huis, maar toch genieten van de luxe en het comfort van gelijkmatig verwarmde vertrekken? Dan is het zeker iets voor jou. Ook als je niet zo houdt van het uiterlijk van de gemiddelde radiator, is vloerverwarming precies wat je nodig hebt. In een klein huis is het een echte ruimtebesparing. In grotere huizen is de energiebesparing weer een groter voordeel. Je verdient de verbouwkosten in ieder geval ruimschoots terug (en meer). Weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af.

Vloerverwarming tips

Zie je op tegen de verbouwing die vloerverwarming met zich meebrengt? Eigenlijk valt het allemaal wel mee. Laat een gespecialiseerd bedrijf of persoon de verwarming aansluiten, en je weet zeker dat het helemaal goed komt. Wil je niet te veel last hebben van de verbouwing? Laat het dan pas aanleggen als je een nieuwe vloer laat leggen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Is vloerverwarming het waard of niet?

Zelf vind ik zeker dat vloerverwarming het waard is. Ik heb altijd gewoond in huizen met radiatorverwarming. Eerder dit jaar ben ik verhuisd naar een huis waar het al aanwezig was: de vorige bewoners hebben dit laten installeren. Het viel me vooral op dat ik geen lelijke radiatorverwarmingen meer aan de muur zag, met bijbehorende ontsierende buizen. Ook bespaar ik nu enorm op mijn energiekosten. Waar ik bijna 200 euro per maand betaalde voor energie in mijn vorige woning, ligt het nieuwe termijnbedrag rond de 65 euro.

Ik weet zeker dat vloerverwarming hierin een grote rol gespeeld heeft. Ik merk dat het huis nu ook aangenamer aanvoelt als ik wakker wordt: het is niet zo koud als mijn vorige woning, zelfs als hij uit staat. Ook wordt de woonkamer heel gelijkmatig warm, en daarbij veel comfortabeler. Ik kan de thermostaat sneller uitzetten. Het blijft dan nog wel even warm in de woonkamer. Zelf kan ik het iedereen dus aanraden. Het is een investering, waar je op lange termijn zeker de vruchten van plukt!

Heb jij vloerverwarming in je woning? En hoe ervaar je dit? Laat het ons vooral weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?
Een nieuwe vloer nodig? De voordelen van kliklaminaat!
Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door CVkoopjes.nl.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *