Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?

Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?

Eén van de meest populaire vloeren is nog altijd de laminaatvloer. Laminaat komt in diverse tinten en designs, waardoor je eenvoudig de door jou gewenste sfeer in huis creëert. Toch is er nog een andere vloer die de laatste jaren mateloos populair is: de PVC vloer. Wat zijn de verschillen tussen laminaat en PVC, en welke vloer past het beste bij jou? Je leest het in dit artikel!

Verschil laminaat of PVC laminaat

In essentie doen zowel laminaat als PVC laminaat eigenlijk hetzelfde: ze geven de ruimte een schitterende hout- of betonlook. Of je nu voor een koele grijze betonlook of voor een warme, houttint in visgraat gaat: het is allemaal mogelijk. Je kunt je interieur vormgeven en een fijne sfeer creëren die helemaal bij je past. Zowel met laminaat als met een PVC vloer. Modern, klassiek, landelijk of industrieel: er is altijd wel een laminaat- of PVC vloer te vinden die daar naadloos op aansluit.

Is een PVC vloer duurder dan laminaat?

Vaak wordt gedacht dat een PVC vloer een stuk duurder is dan een laminaatvloer. Het klopt dat de “vanaf” prijzen voor laminaat een stukje lager liggen. Kies je echter voor een vloer van kwaliteit, ontlopen ze elkaar niet al te veel. Ook zijn er best goedkope PVC vloeren van goede kwaliteit te vinden. Als je op de kleintjes moet letten, maakt het uiteindelijk dus niet zo heel veel uit of je voor een laminaat- of PVC vloer kiest.

Welke vloer is onderhoudsvriendelijk?

Goed nieuws: zowel laminaat als PVC vloeren zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Beide soorten vloeren laten zich makkelijk stofzuigen en dweilen. Let wel altijd op dat je niet werkt met zeer agressieve schoonmaakmiddelen zoals chloor: op deze manier kun je lelijke vlekken krijgen, zowel op laminaat als op PVC.

lijn groen oudersenzo
Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?

De vloer leggen

Zowel een laminaatvloer als een PVC vloer zijn vrij eenvoudig zelf te leggen. Let op: PVC is een stuk dunner dan laminaat. Het is dus van belang dat PVC altijd op een egale ondergrond wordt gelegd. In sommige gevallen moet de ondergrond geëgaliseerd worden voordat er een PVC vloer kan worden gelegd. Laat je een PVC vloer leggen? Dan wordt dit vaak al voor je gedaan. Je hoeft je zelf dan nergens zorgen over te maken.

Is PVC geluidsarm? En laminaat?

Een groot voordeel van PVC vloeren is dat ze geluidsarm zijn. Geluid wordt op een fijne manier gedempt, waardoor je een veel rustigere omgeving creëert met je PVC vloer. Wil je laminaat (laten) leggen? Zorg dan altijd voor een goede, isolerende ondervloer. Zéker als je in een appartement woont en buren onder je hebt.

Wat is mooier?

Zoals we al even lieten vallen kun je zowel met laminaat als met PVC schitterende vloeren leggen. Visgraatlaminaat is bijvoorbeeld helemaal in trek. Ook PVC vloeren met betonlook zijn tegenwoordig niet aan te slepen. Er zijn op het gebied van laminaat en PVC vloeren ontzettend veel trends. Wat mooier is, is dan ook niet één op één te zeggen. Vaak zijn de verschillen niet echt te zien, totdat je op de vloer loopt. Al loop je op een PVC vloer met schoenen aan: je hoort jezelf nauwelijks lopen. Op een laminaatvloer hoor je meer leefgeluiden, maar zoals we al zeiden: een goede ondervloer doet wonderen.

Waar kies je voor?

Het blijft een lastige keuze: wat leg je uiteindelijk op de vloer? Als je voor vloerverwarming gaat, is een PVC vloer eigenlijk de allerbeste keuze. Aan de andere kant: ook onder laminaat kun je prima vloerverwarming aanleggen. Kijk goed naar je budget en naar wat je zelf mooi vindt. Beide vloersoorten bieden allerlei verschillende mogelijkheden op het gebied van comfort en stijl. Belangrijk: kies altijd voor een vloer die goed bij je meubels past. Je muren kun je aanpassen op je nieuwe vloer, maar je inboedel niet.

Waarvoor heb jij gekozen in je huis? En wat zijn jouw ervaringen met deze soorten vloeren? Laat het ons gerust weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?
Een nieuwe vloer nodig? De voordelen van kliklaminaat!
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!
Vloerverwarming: een echte must have of overbodig?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door PVCvloeren.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *