Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?

Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?

Heb je een rondkruipende baby of dreumes in huis? Dan kan het nog best een uitdaging zijn om een nieuwe vloer uit te kiezen. Een kindvriendelijke vloer moet veilig en hygiënisch zijn, maar het oog wil natuurlijk ook wat. We zetten alle voor- en nadelen van de verschillende vloeren overzichtelijk voor je op een rij. Zo weet je precies waar je op moet letten en maak je een weloverwogen keuze!

Een laminaatvloer en kleine kinderen

Een laminaatvloer is nog steeds de meest gekozen vloer door jonge ouders. Het leuke van laminaat is dat je elke look aan je vloer kunt geven. Of je nu voor een klassieke houtlook gaat of voor een betonlook: het kan allemaal. Daarnaast is laminaat eenvoudig schoon te houden en een stuk zachter dan bijvoorbeeld parket. Het is dus een heel hygiënische en kindvriendelijke optie. Ook is laminaat vrij gemakkelijk zelf te leggen én bijzonder betaalbaar. Allemaal dingen die jonge ouders aanspreken.

Een nadeel van laminaat is dat de vloer niet altijd even goed tegen vocht kan. De vloer lekker nat dweilen is eigenlijk geen optie: dan kan je vloer bol gaan staan. Afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat komen er ook snel krassen op, zeker als je kleine kinderen in huis hebt rondkruipen. Weeg de voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af!

lijn groen oudersenzo
Welke vloer kies ik met kleine kinderen in huis?

Parket en kleine kinderen

Een parketvloer is wat “harder” dan een laminaatvloer. Hierdoor lijkt het misschien niet direct een kindvriendelijk vloer, maar niets is minder waar. Parket is stukken duurzamer dan laminaat. Oké, het vergt wat meer onderhoud, maar parket kan meer hebben en krast ook minder snel. Daarnaast zorgt een mooi kleed in de zithoek al snel voor een wat zachtere landing als je kindje bijvoorbeeld een valpartij maakt.

Tel daarbij op dat parket ook gewoon mooier en natuurlijker oogt dan laminaat en je begrijpt waarom veel mensen dol zijn op een mooie parketvloer. Tip: ga voor een vloer van visgraatparket en geef je woning een ruimtelijke en klassieke uitstraling. Rondslingerend speelgoed oogt gewoon écht minder storend op een mooie, luxueuze vloer. Probeer het maar eens uit!

Tegels en kleine kinderen

Tegels zijn bijna onverwoestbaar én makkelijk schoon te houden. Maar pas op: als je kindje iets laat vallen op de tegels kan er wel degelijk een breuk ontstaan. Om nog maar te zwijgen van het drama als je kind zelf een valpartij maakt. Want dat komt nogal hard aan op tegels. Een kleed kan het leed iets verzachten, maar het is niet de meest kindvriendelijke vloer.

Ook oogt een tegelvloer snel minder sfeervol dan een houten vloer of een vloer van laminaat. Als je op zoek bent naar een knusse of klassieke look, kun je de tegels beter achterwege laten. Kies je toch voor een tegelvloer? Een groot voordeel is dat zo’n vloer hypoallergeen is. Heeft je kind last van huisstofmijtallergie of astma? Dan is een tegelvloer helemaal nog niet zo’n slechte keuze. Stof hecht zich minder goed vast aan tegels dan aan een houten vloer of een laminaatvloer.

Vinyl en kleine kinderen

Over vinyl kunnen we kort zijn. Als je kleine kinderen in huis hebt en je overweegt vinyl, kies dan voor een goede dikte. Een te dunne vinylvloer zal echt snel slijten als je kleine kindjes in huis hebt rondlopen. Voordelen van vinyl: het is betaalbaar en in verschillende looks verkrijgbaar. Verder is het goed schoon te houden. Qua duurzaamheid gaat het echter minder lang mee dan parket of laminaat.

Tapijt en kleine kinderen

Dit is een vloer die we ronduit afraden. Tapijt oogt misschien gezellig in huis, maar kies liever voor een vervangbaar vloerkleed op een mooie vloer van parket, laminaat of desnoods tegels. Tapijt vlekt snel. Eén glaasje limonade laten vallen en je vloer oogt smoezelig en is verpest. Natuurlijk is tapijt heerlijk zacht voor als je kindje een valpartij maakt, maar dat voordeel weegt echt niet op tegen de vele nadelen. Heb je allergieën? Dan is tapijt al helemaal geen optie. Je kunt er nog mee wegkomen in de slaapkamer, maar in de woonkamer kun je het beter achterwege laten.

Conclusie: Met kleine kinderen zijn parket, laminaat en vinyl een uitstekende keuzes. Natuurlijk hangt het voor een groot deel af van je budget. Bekijk eens vloeren in online webshops, vraag gratis vloerstalen aan en kijk wat voor jou goed voelt. Zo maak je zeker een weloverwogen keuze!

Liefs Amber

Meer informatie

Het inrichten van de kinderkamer
Een nieuwe vloer nodig? De voordelen van kliklaminaat!
Een veilige trap voor kinderen
Huis aanpassen aan gehandicapt kind: hier heb je recht op
Laminaat of PVC vloer. Wat zijn de verschillen?
Schoonmaken van je vloer. Zo doe je dat!
Vloerverwarming: een echte must have of overbodig?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Floorhouse.be

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *