Piekerende puber: wat doe je als ouder?

Hoe ga je om met een piekerende puber? Als ouder voel je je vaak machteloos en wil je zo graag je kind helpen! Wat kan je doen om je kind te helpen en is het normaal dat je kind zo piekert?

Piekerende puber: wat doe je als ouder?

Piekeren: de één doet het meer dan de ander

Veel pubers zijn onzeker. Onzeker over hun uiterlijk, of ze wel bij de groep horen en misschien zijn ze wel voor het eerst verliefd en geeft dat spanningen. School kan ook een bron van zorgen zijn en in een minder stabiele thuissituatie kunnen pubers (maar ook al jonge kinderen) zich verantwoordelijk gaan voelen voor het geluk van hun ouders of broers en zussen. Maar naast externe factoren als school en ouders, zal ook het eigen karakter meespelen. Waar de één commentaar van een leraar simpel naast zich neerlegt, kan de ander er slapeloze nachten van hebben!

Wat kan je doen?

Als ouder heb je vast wel door als je kind ergens mee loopt. Nu zitten veel pubers helemaal niet te wachten op een moeder of vader die steeds vraagt of het allemaal wel gaat, toch is praten belangrijk. Probeer eens of je kind meer wil vertellen. Vraag op een rustig moment eens door en laat hem in ieder geval weten dat je er voor hem bent als hij (of zij natuurlijk) praten wil. Laat hem voelen dat hij niet alleen staat.

Samen oplossen

Bij praktische problemen kan je samen naar oplossingen zoeken, maar gevoelens van binnen zullen toch vooral een ding van het kind zelf zijn. Natuurlijk mag je jouw mening geven, maar in veel gevallen helpt het al als je zijn of haar gevoelens niet wegwuift maar serieus neemt. Laat je puber weten dat het niet erg of gek is. Geef je kind de ruimte om het op zijn eigen manier te verwerken, maar sta voor hem klaar als het nodig is! Maak dan bewust tijd vrij en zeg niet iets in de trant van: ‘nu even niet…’.

Bewust piekeren

Uit de piekermallemolen komen kan wel! Je kind heeft iets waar het echt mee zit en dat kan je wegstoppen, maar je weet waarschijnlijk zelf ook wel dat dat niet werkt. Er juist steeds mee bezig zijn maakt je niet alleen behoorlijk down, het zal het gevoel alleen maar versterken want wat aandacht krijgt groeit! Een effectieve middenweg is er echter ook! Leg je puber uit dat hij een piekermoment kan gaan inplannen. Uiteraard niet voor het naar bed gaan of op bed, want dan zal slapen waarschijnlijk niet meer lukken. En slaapgebrek werkt zeker averechts. Voor of na het avondeten, bijvoorbeeld, zodat het daarna nog lekker afleiding kan zoeken. Het probleem kan dan effectief doordacht worden, zodat de spanning losgelaten kan worden en er een oplossing bedacht kan worden. De rest van de dag kan je kind het probleem dan parkeren… Uiteraard zal het per kind verschillen of het werkt, maar het is zeker het proberen waard! Zijn er geen zorgen, dan is het piekermoment uiteraard ook niet nodig…

Als je kind niet praten wil

Het probleem wordt natuurlijk veel groter als je kind niet praten wil! Word niet boos, dat zal het vertrouwen alleen maar beschadigen. Respecteer je kind en laat duidelijk merken dat jij in ieder geval voor hem klaarstaat. Op veel scholen zijn er speciale leerkrachten die hiervoor ingeschakeld kunnen worden. Zeker als je het idee hebt dat er iets op school aan de hand is, zou je deze persoon kunnen benaderen. Via Jeugd en Gezin kan je ook stappen ondernemen. Voel je jezelf onzeker in deze situatie? Dan is het misschien een idee om zelf daar eens te gaan praten en samen met hen te bekijken of je kind gesprekken met een professional nodig heeft. Je kind een probleem aanpraten wil je immers ook niet.

Geef het goede voorbeeld: wees positief

De wereld van een puber is best wel een onzekere wereld. Er verandert van alles en zorgen hierover maken is helemaal zo vreemd niet. Daarnaast hebben de hormonen ook vrij spel in deze periode. Positiviteit is hierbij een groot goed, want je schept een groot deel van je wereld zelf door je gedachten! Denk maar aan het bekende voorbeeld van het halfvolle of halflege glas. Geef zelf hierin het goede voorbeeld door een positieve blik op de wereld en de gebeurtenissen uit te stralen. Zorg voor een veilige, positieve sfeer in huis! En vergeet niet: ook bij pubers helpen complimenten. Dus wees niet steeds de boze ouder omdat je puber zich als een puber gedraagt… Zelfvertrouwen kweken is een wondermiddel en door complimenten kan je hier een mooi steentje aan bijdragen!

liefs Wil

Extra info

Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?
Eenzaamheid groeit onder jongeren – Hoe houden we ze gelukkig?
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Mijn puber schaamt zich voor mij!
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Wat als jouw kind die foute vriend is?
Bachbloesem kan helpen bij depressieve jongeren
Eerste hulp bij lastige pubers
Heeft jouw puber een grote mond?
Hoe communiceer je met een puber?
Wanneer laat je je puber los?
Hoe weet je of je kind al in de puberteit zit?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Eenzaam tussen mensen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *