Eenzaamheid groeit onder jongeren. Wat kunnen we doen?

Eenzaamheid groeit onder jongeren - Hoe houden we ze gelukkig?

We schreven er al eerder over, de toename van zelfdoding onder pubers en jongeren. Een behoorlijk schrikbarende ontwikkeling. Jammer dat deze boodschap veel mensen nog niet wakker doet schrikken en waakzaam maakt op de keerzijde van de maatregelen. Als ik echter op social media mijn oor te luister leg, hoor ik behoorlijk wat mensen roepen “dat het allemaal wel meevalt en dat die jongeren zich niet zo moeten aanstellen.” Misschien lijkt dat zo, maar dan vergelijk je appels en peren en doorgaans worden dit soort kreten vooral geroepen door mensen die al ver voorbij de leeftijd van “puber” of “jongeren” zitten. Het is niet voor niets dat er ook steeds meer professionals van zich laten horen.

Het is nog niet lang geleden dat ook ik in mijn kennissenkring met de toename van zelfdoding te maken kreeg. Een zoon van kennissen kon het leven niet langer aan en besloot er tussenuit te stappen… en helaas is hij geen uitzondering. Steeds meer jongeren lijken deze weg te bewandelen of op z’n minst te overwegen of op een andere manier te flirten met de dood (bijvoorbeeld met het experimenteren van drugsgebruik). Want nee, het valt niet mee. Jongeren horen met elkaar in contact te staan, elkaar te zien, grenzen te ontdekken, een sociaal leven te hebben, te feesten, te ontdekken, te leven… Verantwoordelijkheid is iets voor volwassenen, daar heb je de rest van je leven voor. Er wordt niet voor niets gezegd: ”Je bent maar één keer jong…” en dat is de waarheid van een koe.

Al eenzaam voor de coronacrisis

Veel mensen en dus ook veel jongeren, voelden zich al eenzaam vóór de coronacrisis, en de strenge maatregelen hebben dat gevoel alleen maar versterkt. De lockdown, de anderhalvemeterregel, de mondmaskers, het niet mogen knuffelen… zorgt voor meer eenzaamheid. We hebben vandaag meer manieren dan ooit om met elkaar te communiceren, en toch voelen steeds meer mensen zich eenzaam. Het gaat daarbij zeker niet alleen over oudere mensen of singles. Ook als je een relatie hebt, jong bent of veel vrienden om je heen hebt, kun je je eenzaam voelen. En dat heeft grotere gevolgen dan je zou denken. Eenzaamheid blijkt even schadelijk als vijftien sigaretten per dag.

Eenzaamheid: Grootste bedreiging van de 21e eeuw

Misschien is eenzaamheid wel de grootste bedreiging van de 21e eeuw! Omdat ze in haar praktijk steeds vaker mensen over de vloer kreeg die met gevoelens van eenzaamheid kampen, besloot psychologe en journaliste Leslie Hodge op onderzoek te gaan. In haar boek “Eenzaam tussen mensen” geeft ze niet alleen een stem aan wie zich vandaag eenzaam voelt, ze gaat ook – op basis van recent wetenschappelijk onderzoek – op zoek naar oplossingen. Want wat weten we eigenlijk over eenzaamheid? Waarom geven steeds meer mensen aan geen voldoening meer te halen uit hun relaties? En wat  kun je doen om een meer verbonden leven te leiden?

lijn groen oudersenzo
Eenzaamheid groeit onder jongeren - Hoe houden we ze gelukkig?
lijn groen oudersenzo

De alarmbel wordt geluid

‘Vanuit verschillende hoeken wordt steeds luider aan de alarmbel getrokken over hoe geïsoleerd en eenzaam we dreigen te worden. Zo waarschuwt de Amerikaanse vereniging van psychologen (APA) voor een ware eenzaamheidsepidemie. Eenzaamheid onder de bevolking is toegenomen, en zal blijven toenemen, aldus de APA. Eenzaamheid heeft niet alleen een enorme impact op het mentale welzijn van veel mensen, het kan ook je gezondheid ernstig schaden. Volgens de APA vormt eenzaamheid een grotere bedreiging voor de volksgezondheid dan de recente golf van obesitas. Om je een idee te geven: wereldwijd lijden zo’n 700 miljoen mensen aan zwaarlijvigheid, en vorig jaar alleen al veroorzaakte het minstens 2,8 miljoen doden. Nu voorspelt de APA dus dat eenzaamheid de komende decennia een nog zwaardere tol zal eisen.’ 
Wat kunnen jongeren nog wel doen?

Met een gezonde dosis creativiteit, een beetje fantasie en wilskracht is er – gelukkig – nog van alles te verzinnen. Jongeren zitten nu veel te veel binnenshuis, maar met binnen blijven zitten gaan we niet gelukkig worden, dus ga er vooral op uit! En okay, die horeca is dan weliswaar nog steeds gesloten en ook alle evenementen worden nog steeds niet opgestart en ook de sportschool houdt de deuren nog dicht, desondanks is er toch nog een hoop te doen! Om je op weg te helpen stelde ik een leuke coronaproof funlijst samen.

Activiteiten die wel kunnen!

Neem een duik in de zee! Alleen of met een paar vrienden. Koud? Ja! Maar dat maakt het juist zo rete stoer om het dan nu juist wel te doen. En na afloop een warme kop chocolademelk. Gewoon zelf meenemen in een thermoskan. Of (als je 18-plus bent) een glas glühwein!

Ga met elkaar sporten! Voetballen, tennissen, joggen, yoga, meditatie, fietsen! Het kan allemaal.

Organiseer wandel- en fietstochten langs huizen waar je wat te drinken of een lekker snack kunt krijgen. Nu de cafe’s en snackbarren dicht zijn, moet je er een beetje creatief mee om gaan. Particulieren kunnen tijdelijk de functie over nemen. Er zullen genoeg mensen zijn die hun medewerking willen geven. Eventueel met een vergoeding voor de onkosten?

Speurtochten zijn ook nog steeds boven de 16 leuk en uitdagend! Verzin er zelf eentje, misschien rondom een thema? Op de fiets? Lopend? Met de scooter? De auto? Spannend en leuk!

Trek eens aan de bel bij een dierenasiel, misschien zit er nog een eenzame hond te wachten op een baasje. Die kun je blij maken met een stevige wandeling! Jij komt aan je beweging en de hond heeft een fijne dag!

Organiseer een (online) pub-quiz met bijvoorbeeld het programma Kahoot! Verzin zelf de vragen, maar je kunt dit natuurlijk ook met elkaar verzinnen. Iedereen stuurt dan een x-aantal vragen (met antwoorden) naar een verzamelpunt.

Begin aan een nieuwe (online) cursus: een muziekinstrument, een nieuwe taal, iets creatiefs (tekenen, schilderen, kaligrafie, striptekenen)?

Bak een taart, cake of koekjes en ga er iemand mee verwennen! De buren, je oma, je ouders of je achternicht. Maakt niet uit, maar maak er iemand blij mee!

Zet de muziek aan, zoveel en vaak mogelijk en dans en/of zing mee! Houd desnoods een online karaokeavond met elkaar. Wat kan jou het schelen.

Speel een online spel. Dit kan natuurlijk een multiplayer game zijn maar nog leuker is een online bordspel met elkaar te spelen.

Zoek een (vast) knuffelmaatje of seksbuddy. Dit mag zelfs van het RIVM. Zij adviseren zelfs webcamseks of sexting. Eerlijk gezegd adviseer ik dit zeker niet. Dit kan zich – op een heel vervelende manier – behoorlijk tegen je keren.

Begin je eigen blog, vlog of podcast! Binnen no time heb je hopelijk duizenden volgers.

Zoek een correspondentievriend en schrijf brieven naar elkaar. Gewoon the old fashion way!

Weet je er nog meer? Vermeld deze dan vooral in het reactieveld onder deze blog!

liefs Marion

Meer informatie

Perfectie zit verscholen in de liefdevolle omarming van de imperfectie
Coronatijd, een loodzware tijd voor pubers!
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Hoe houd je de kids en jezelf positief tijdens Corona
Verhoogde depressiviteit bij jongeren. Wat kun je voor ze doen?
Bachbloesem bij depressieve jongeren kan helpen
Ouders en kinderen betalen een hoge prijs
Drugsgebruik onder jongeren. Wat moeten we weten?
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Pubers en slecht slapen
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *