Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?

Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?

Ik had van tevoren denk ik een (te) rooskleurig plaatje in mijn hoofd. Ik zou een begripvolle en leuke moeder zijn en mijn kinderen zouden zonder enige aarzeling hun diepste gedachten aan mij toevertrouwen. Dat leek me wel wat. Herken je dat? Maar de realiteit is dat een goed gesprek met je puber, behoorlijk lastig kan zijn.

Werkelijkheid is anders…

Ergens had ik gehoopt dat ik in de categorie ‘bestie’ zou vallen qua vertrouwelijkheid en niet als een serieuze en saaie moeke gezien zou worden. Nu ben ik volgens mijn tieners best oké als moeder (dat is een groot compliment uit hun mond), maar de werkelijkheid verschilt inderdaad wel wat van het plaatje dat ik in mijn hoofd had toen ik met vriendinnen in de kroeg over ons aankomende moederschap sprak.

Bewuste opvoeding

Een bewuste opvoeding, en doen wat nodig is, maakt je een moeder en niet de eerste persoon aan wie ze hun (onbenullige) tienergeheimen toevertrouwen. Daar kiezen ze toch liever leeftijdsgenootjes voor, hoe jong je zelf ook denkt dat je bent. Om een kijkje in het hoofd van je puber te mogen nemen moet je dus van goeden huize komen, want de deur van hun gedachten staat niet wagenwijd open voor degene die hen gebaard heeft en ook de regels qua bedtijd en vrijheid bepaald.

Nu ben ik een doorzetter en laat ik me niet zomaar uit het veld slaan, dus ik heb verschillende technieken geprobeerd om regelmatig wat woorden van inhoud uit mijn pubers te ontfutselen en ze aan het praten te krijgen. Ik zal de dingen die werkten hierbij met je delen.

lijn groen oudersenzo
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?

Tip 1
Stel geen gesloten vragen

Als je een vraag stelt die met een ‘ja’, ‘nee’ of een ‘mmm’ te beantwoorden is, dan doen ze dat en zo krijg je waar je om vraagt. Zo rijkelijk als ze de hagelslag op hun brood strooien, zo zuinig zijn ze met hun woorden als het over hun gedachten of gevoelens gaat.

Tip 2
Doe iets samen ondertussen, ga niet praten om het praten

Laat het gesprek van ondergeschikt belang zijn. Afwassen op de camping is niet alleen nuttig voor een schone vaat. Sterker nog, een puber die mee helpt is eerder een vertragende factor in het hele afwasproces. Het is echter wel een mooie gelegenheid om ondertussen eens te polsen hoe het met de vriendschap en de liefde gaat. Zo kan je ook met de hond gaan wandelen of samen een Ikea kastje in elkaar zetten. Dat is niet zo moeilijk, maar je bent er wel lang mee bezig. Dat geeft ruimte voor een inhoudelijk ouder-kind gesprek.

Tip 3
Deel regelmatig iets van je eigen onzekerheden en blunders

Dat maakt je toegankelijker en een minder ‘eng’ mens om je hersenspinsels aan toe te vertrouwen. Verhalen uit de oude doos zijn voor pubers interessant als ze raakvlakken hebben met hun belevingswereld. Kies daarom bewust uit wanneer je welk verhaal uit je leven deelt. Zo’n balletje moet je overigens niet alleen opgooien, maar ook de tijd geven om in te laten werken voordat het kan gaan rollen. Dat duurt even bij een puber. Geef je kind dus eerst de ruimte om jouw verhaal aan zijn eigen ervaring te koppelen. Het kwartje valt soms pas later. Daarna is de drempel misschien wel lager voor je kind om zijn gedachten met jou te delen en jou misschien zelfs wel om raad te vragen. Waar het ook om gaat is dat je kind inziet dat leven gaat over vallen en opstaan en dat wij allemaal dat proces doorlopen.

lijn groen oudersenzo
Een goed gesprek met je puber
Een goed gesprek met je puber
Een goed gesprek met je puber
lijn groen oudersenzo

Tip 4
Geef niet op en wees creatief

Ontdek de manier hoe je je puber bereiken kan. Er is geen kant en klaar plan van aanpak voor nieuwsgierige ouders. Ik heb 3 kinderen en benader ze alle drie op een andere manier als ik ze aan het ‘praten’ wil krijgen. Het begint eigenlijk met observeren wat je kind nodig heeft en wat jij daarin kan betekenen. Soms zie ik 1 van mijn kinderen worstelen en denk ik dat een ‘gesprek’ met hun vader beter is, dus die sein ik dan in om even samen met de hond te gaan wandelen. Opvoeden doe je immers samen en is wat dat betreft soms net een stoelendans.

liefs Marion

Meer informatie

Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?
Weerwoorden bij pubers, hoe ga je hier op reageren?
Een depressieve puber: Wat kun je doen?
Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)
Hoe communiceer je met een puber?
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Eerste hulp bij lastige pubers
Heeft jouw puber een grote mond?
Praten met je puber – Hoe kom je tot een goed gesprek?
En ineens was je kind een puber

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *