Eerste hulp bij lastige pubers

Eerste hulp bij lastige pubers

Zoals een ei kraakt als het kuiken groter wordt, zo gaat het opgroeien van een kind ook met enig ‘gekraak’ gepaard. Pubers hebben het nodig om zich af te zetten tegen hun ouders om zelf te kunnen groeien. Om lastige pubers eerst maar eens positief te benaderen, je kind voelt zich in ieder geval veilig thuis als hij brutaal durft te zijn. Dat is misschien een schrale troost.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Een kind is een eigen individu die zich helaas niet altijd precies zo gedraagt zoals jij wenst of voor ogen had. Daarmee houdt hij in eerste instantie jou een spiegel voor. Wat zegt jouw reactie over jezelf? Waarom word je geraakt? Ik zou zeggen, wrijf eerst eens je eigen spiegeltje schoon voor je op je puber duikt. Weten wat van jou is, en wat van de puber, kan al helpen om het gedoe thuis met je puber niet groter te maken dan het is.

Eerst eens zelf in de spiegel kijken is overigens ook helpend in de ‘strijd’ met je puber. Hun argumenten en de dingen die ze je teruggeven zijn soms best raak. Weten wat eraan kan komen maakt al dat je sterker staat. Weet dus wat van jou is in het conflict en wat van je puber. Zo hou je het zuiver.

Hoeveel ruimte moet je je puber geven?

Dat vind ik altijd de grootste zoektocht. Grenzen stellen is nodig. Daar hebben pubers ook behoefte aan, want het geeft ze een gevoel van veiligheid. Toch mogen ze ook weten dat er grenzen zijn. Als ouders zijnde is het je taak om grenzen te stellen. Opvoeden is immers niet hetzelfde als vriendjes met je kind willen zijn. Dat je af en toe beslissingen moet nemen die je populariteit bij de jeugd niet vergroten, dat hoort erbij. Dat is echt nodig als je wilt dat je kind tot een leuk en reëel mens opgroeit.

Eerste hulp bij lastige pubers

Pick your battles

Dat is een mooi motto om in je achterhoofd te houden. Je kan wel op alle slakken zout gaan leggen, maar daar wordt de sfeer met een dwarse puber in huis niet gezelliger door. Maak dus een keuze waar je strijd over voert. Als je overal over gaat zeuren word je zelf ook geen leuker mens. Voor je het weet is er continue strijd, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat en weet je op een gegeven moment zelfs niet meer waar het over gaat.

Strijd moet niet de nieuwe norm van normaal worden in huis, dat is denk ik iets waar je voor moet waken als er steeds meer strijd met je puber thuis komt. Het betekent ook niet dat je over je heen moet laten lopen natuurlijk, dat is zeker niet de bedoeling. Wees wel duidelijk, eerlijk ook en haal af en toe je schouders maar op. Een puber heeft het in zijn eigen groeiproces misschien ook wel nodig om zich een beetje tegen het thuisfront af te zetten. Laat in ieder geval je eigen humeur niet te veel beïnvloeden door chagrijnig pubergedrag. Pak dat kadootje van je puber niet aan en laat het zijn of haar probleem blijven.

Het blijft je kind

Hoe stoer ze soms ook doen, je vervelende puber blijft toch altijd je lieve baby. Kijk ook wat het kleine kind in je puber met die grote mond nodig heeft. Doe eerst een stap achteruit en vraag je af wat op dat moment helpend is. Wil hij of zij een tip, of begrip? Het antwoord op deze vraag is bepalend voor de houding die je aanneemt in het gesprek. Verkeerd ingeschat kan overigens averechts werken. Stel dat je puber alleen maar een luisterend oor nodig heeft en jij overstelpt hem of haar met moederlijke tips, dan drijf je je kind eerder verder van je af en zal hij de volgende keer minder snel bij je komen. Andersom net zo. Je kan deze vraag ook letterlijk aan je kind stellen als je twijfelt. Die van mij vinden het vaak juist prettig als ik om duidelijkheid vraag. Ook kunnen ze hierdoor makkelijker naar binnen gaan, waardoor het gesprek meteen de inhoud in kan gaan. Hierdoor staat de verbondenheid weer op de voorgrond en niet het puberaal gedrag.

Liefs Esther

Extra info

Welke fysieke veranderingen kun je verwachten in de puberteit?
Opstandige puber perikelen. Hoe vervelend kan het zijn?
Verboden woorden (in het bijzijn van een puber)
Een goed gesprek met je puber, hoe doe je dat?
Van jeugdpuistjes tot de eerste crush!
Mijn puber schaamt zich voor mij!
Hoe weet je of je kind al in de puberteit zit?
Wat als jouw kind die foute vriend is?
Heeft jouw puber een grote mond?
Het eetgedrag van pubers is soms frustrerend. Hoe ga je hier wijs mee om?
Wanneer laat je je puber los?
Hoe communiceer je met een puber?
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Help je puber met plannen. Maar hoe dan?
Praten met je puber – Hoe kom je tot een goed gesprek?

Bronvermelding

Tekst: Esther Mostert
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *