Draagmoeder, waarom zou je dat willen?

Draagmoeder, waarom zou je dat willen?

Draagmoeders, wat fijn dat die er zijn, maar waarom zou jij een draagmoeder willen worden? Kun je zomaar draagmoeder worden? Wat zijn de voorwaarden, procedures, voor- en nadelen? Heel veel vragen waar wij in dit artikel antwoord op proberen te geven.

Wat is een draagmoeder?

Misschien is een zwangerschap lichamelijk niet mogelijk. Of is het niet verstandig om vanwege je gezondheid zwanger te worden. Dan kan draagmoederschap een oplossing zijn. Het stel dat een kind wenst kan een andere vrouw vragen een kind voor hen te dragen. De draagmoeder draagt een kind voor de wensouder (s). Er zijn verschillende manieren waarop een draagmoeder een kind kan dragen voor de wensouders; laagtechnologische draagmoederschap en hoogtechnologisch draagmoederschap

Laagtechnologisch draagmoederschap

Laagtechnologisch draagmoederschap is de klassieke vorm van draagmoederschap. De eicel van de draagmoeder wordt via de natuurlijke weg of door middel van kunstmagie inseminatie bevrucht met het zaad van de wensouder. De draagmoeder is in dit geval de biologische moeder van het kind. Dit komt voor wanneer de wensmoeder geen eicellen (meer) heeft maar het kan ook voorkomen wanneer de wensouders twee mannen zijn.

Hoogtechnologisch draagmoederschap

Bij een hoogtechnologisch draagmoederschap wordt een ivf-behandeling uitgevoerd. De bevruchting vindt dus buiten de baarmoeder plaats. De eicel van de wensmoeder wordt in een laboratorium bevrucht met het zaad van de wensvader. Daarna wordt de bevrucht eicel in de baarmoeder van de draagmoeder geplaatst. Vaak is dit een zusje, goede vriendin of ander familielid die bereid is om de zwangerschap te dragen. Na de geboorte wordt een 100% genetisch eigen kind geboren.

lijn groen oudersenzo
Draagmoeder, waarom zou je dat willen?

Behandelingsmogelijkheid Hoogtechnologisch draagmoederschap

In Nederland is het VUmc in Amsterdam het enige ziekenhuis dat hoogtechnologisch draagmoederschap uitvoert.

Voorwaarden voor HTDM

Wil je in aanmerking komen voor hoogtechnologisch draagmoederschap? Dan zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

De wensmoeder heeft geen baarmoeder (meer) of deze functioneert niet meer door medische reden. Of de wensmoeder heeft een ziekte waardoor een zwangerschap een levensbedreigende situatie oplevert.
De leeftijdsgrens is 40 jaar voor de wensmoeder bij de start van deze Ivf-behandeling. De wensouders brengen zelf een draagmoeder mee.

Voorwaarden voor de draagmoeder

Ben je er samen met je partner uit wie jullie graag als draagmoeder zien? Dan zijn er voor haar ook een aantal voorwaarden waar ze aan moet voldoen.

Commercieel draagmoederschap is verboden.
De draagmoeder is lichamelijk en geestelijk gezond en is al eerder zonder problemen zwanger geweest en bevallen. (Let op: een keizersnede is geen normale bevalling!) Ook mag er geen sprake zijn van een verhoogd risico op complicaties tijdens een zwangerschap.
De draagmoeder moet zich tijdens de periode van de behandeling en zwangerschap aan een aantal gedragsregels houden. Bijvoorbeeld: geen gemeenschap tijdens de ovulatie, geen alcohol of drugs gebruiken en niet roken.
Partner van de draagmoeder zal ook schriftelijk moeten instemmen.
De draagmoeder is jonger dan 45 jaar.
Heeft de Nederlandse nationaliteit, spreekt de Nederlandse taal en woont in Nederland.

Voor- en nadelen van een draagmoeder

Natuurlijk zijn er ook een aantal voor- en nadelen te noemen aan draagmoederschap. Wat dacht je van het kind, die zit in een bijzondere situatie. Zij groeien meestal op met het idee dat zij twee moeders hebben: een ‘biologische ’en een ‘sociale’ moeder. Volgens theorieën zoal de binding met de wensmoeder nooit zo goed kunnen zal als met de moeder die het kind gebaard heeft.

Voor de wensouders zijn de voordelen niet moeilijk. Een, mogelijk genetisch eigen, kind. Geboren uit een bekende vrouw. Nadeel kan zijn dat een draagmoeder misschien wel spijt krijgt, de wensouders overlijden tijdens de zwangerschap of ze gaan scheiden. Een ander ‘problemen’ kan zijn dat de draagmoeder opeens kan eisen het kind te willen zien opgroeien of ze gaat zich met de opvoeding bemoeien. Dit is natuurlijk niet altijd wenselijk.

Kortom, draagmoederschap, is iets om heel goed over na te denken. Genoeg vragen waar jij en je partner over na kunnen denken. Draagmoederschap is een mooie manier om ene kind te krijgen, maar er zitten veel haken en ogen aan. Als er in jouw omgeving niemand bereid is om draagmoeder te zijn, dan zal het moeilijk zijn om op deze wijze je kinderwens te vervullen.

Liefs Sandra

Meer informatie

Wat zijn de mogelijkheden bij onvruchtbaarheid?
Draagmoeder, een kind dragen voor een ander
Adoptie, wat komt er bij kijken?
Vruchtbaarheidsproblemen
Lesbisch of homostel en kinderwens

Bronvermelding

Tekst: Sandra Evers
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *