6 Gouden tips voor bonusouders of stiefouders

6 gouden tips voor bonusouders of stiefouders

Wanneer je iemand ontmoet die al kinderen heeft uit een eerdere relatie, kan dit best lastig zijn. Je krijgt bij je geliefde immers gratis een aantal bonuskinderen. En face it: dat is niet altijd zonneschijn en appeltaart. Wat doe je als de relatie tussen jou en je stiefkinderen moeizaam verloopt? En in hoeverre bemoei je je met de opvoeding? Kortom: hoe zorg je dat jullie samengestelde gezin op harmonieuze wijze functioneert? Hoe kunnen bonusouders zich het beste opstellen?

#1. Ze hebben niet om bonusouders gevraagd

Dit is wat ons betreft de belangrijkste tip: realiseer je dat de kinderen van je geliefde niet om jou gevraagd hebben. Je bent gevallen voor hun vader of moeder en zij krijgen jou er gratis en voor niets bij. Bonuskinderen kunnen te maken krijgen met gevoelens van jaloezie: ze moeten plotseling hun ouder delen met jou. Heb hiervoor begrip en neem wat afstand wanneer dat nodig is. Accepteer dat de kinderen af en toe ook tijd alleen met hun vader of moeder nodig hebben en geef je geliefde deze ruimte ook.

#2. Neem niet de ouderrol op je

Ook niet onbelangrijk: neem niet de rol van de vader of moeder van de kinderen op je. In eerste instantie ben je de vriend(in) van papa of mama. Ze hebben al een vader en een moeder. Jij kunt je best doen om een fijne aanvulling hierop te zijn, maar je bent natuurlijk niet hun ouder. Sta klaar voor je bonuskinderen als ze daar behoefte aan hebben, onderneem leuke activiteiten met ze en maak het gezellig in huis. Bouw een band op met de kinderen zonder jezelf op te dringen. En neem ook hier weer afstand wanneer dat nodig is.

lijn groen oudersenzo
6 Gouden tips voor bonusouders of stiefouders

#3. Wees niet te streng voor jezelf

Je bent verliefd geworden op je nieuwe partner. Zijn of haar kinderen krijg je hierbij cadeau. Het is dan ook niet erg dat het af en toe niet meevalt om mee te draaien in dit samengestelde gezin. Je kunt te maken krijgen met ergernissen, twijfels en andere gevoelens. Wees niet te streng voor jezelf en accepteer deze gevoelens ook. De situatie kan namelijk flink ingewikkeld zijn. Neem de tijd om te settelen in deze nieuwe situatie en bewaak je eigen grenzen. Neem een stapje terug wanneer je dat nodig hebt en bouw wat me-time in.

#4. Kraak de andere ouder nooit af

Het kan verleidelijk zijn om de ex-partner van je nieuwe liefde af te kraken. Zeker wanneer de scheiding niet zo soepel verlopen is of de andere ouder schittert door zijn of haar afwezigheid, zich niet aan afspraken houdt of het jullie zelfs lastig maakt. Pas echter wel op dat je de ouder nooit afkraakt in bijzijn van de kinderen. Het blijft hun vader of moeder en kinderen zijn erg loyaal aan hun ouders. Wanneer je kwaadspreekt over de andere ouder zullen je bonuskinderen je dit niet in dank afnemen.

#5. Volg een cursus voor stiefouders

Er zijn verschillende cursussen voor stiefouders te volgen. Een dergelijke cursus kan je helpen goed te functioneren in het nieuwe samengestelde gezin. Er zijn ook online trainingen te volgen: deze zijn wat laagdrempeliger. Na het volgen van een cursus voor stiefouders weet je beter hoe je kunt reageren in bepaalde (lastige) situaties.

#6. Heb realistische verwachtingen

Het hebben van realistische verwachtingen is essentieel. Bonusouder of stiefouder zijn is niet makkelijk en zeker niet alleen maar leuk. In sommige gevallen klikt het direct en gaat het vanaf dag één goed, maar heel vaak is dat niet zo. Realiseer je dit en accepteer de verschillen tussen jou en je partner. Je eega zal misschien een andere manier van opvoeden kiezen dan jij en er zullen zo nu en dan meningsverschillen zijn. Met veel inzet en geduld is het hebben van een samengesteld gezin echter ook een echte verrijking van je leven. Probeer te genieten van je partner en je bonuskinderen en neem de tijd: one step at a time.

Zijn jullie bonusouders? En hoe ervaar je het leven in een samengesteld gezin? We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen, dus laat een reactie achter in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Welkom in het grote avontuur van het samengestelde gezin
Verschillende relatievormen, wat zijn de variaties op het traditionele gezin?
Een driehoeksrelatie is misschien niet standaard maar als het werkt…?
Scheiding. Hoe regel je dit zorgvuldig voor de kinderen?
Co-ouderschap. Hoe werkt dat?
Triple P Parenting – Wat houdt het in?
Opnieuw verliefd, een nieuwe liefde in je leven
Single ouders – 5 Onmisbare tips!
Curling ouders, curling ouderschap, wat betekent dat?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *