Stoppen met de pil. Ben je daarna direct weer vruchtbaar?

Stoppen met de pil en vruchtbaarheid

Okidokie, toedeledokie! Met een grote boog verdwijnt de pil in de prullenbak. Vanaf nu gaan jullie serieus proberen om zwanger te worden. Dus pil: bye, bye, zwaai, zwaai. Tot ooit of misschien wel nooit. En nu? Want hoe zit het met stoppen met de pil en vruchtbaarheid? Ben je gelijk vruchtbaar als je stopt met de pil? Of hoe lang duurt dat eigenlijk? En mag je direct zwanger worden? Kan dat geen kwaad voor de baby? Ik snap dat je vol vragen zit, daarom vind je hier de antwoorden op de meest voorkomende vragen over: Stoppen met de pil en vruchtbaarheid.

Redenen om te stoppen

Voor ik met jullie vragen begin, wil ik eerst wat dieper induiken in de redenen waarom je zou willen stoppen met de pil. De meest voor de hand liggende reden is natuurlijk een zwangerschap, maar er kunnen meerdere redenen zijn:

Last van hormoondisbalans
Verminderde libido (en/of drogere vagina)
Trombosegevoeligheid
Geen hormonen meer willen slikken (om welke reden dan ook)
Niet kunnen stoppen met roken
Verhoogde bloeddruk
Slechtere opname vitamine B12
Verhoogde kans op borstkanker

Stuk voor stuk goede redenen om te stoppen met het slikken van de pil. Maar in jouw geval is de kans groot dat je graag zwanger wilt worden. Spannend! Die pil ligt waarschijnlijk al in de prullenbak, maar wat nu?

Wat is het juiste moment om te stoppen?

Er is geen juist moment. Dat heeft als voordeel dat ieder moment dus een juist moment is. Aan het begin van de maand, halverwege de maand, na het slikken van de eerste pil uit een nieuwe strip of juist na het slikken van de laatste pil uit de strip. Het maakt niet uit. Je kunt op ieder moment van de maand stoppen met de pil.

Wil je de zwangerschap nog een paar maanden uitstellen? Dan is het toch verstandig om alvast te stoppen met de pil en tot dat moment condooms (of een ander anticonceptiemiddel) te gebruiken. Je lichaam heeft dan alle tijd om te ontpillen en de kans is groot dat je lichaam op het moment suprême er helemaal klaar voor is.

lijn groen oudersenzo
Stoppen met de pil en vruchtbaarheid

Hoe snel kan ik zwanger zijn nadat ik ben gestopt met de pil?

Dat is een goede vraag, maar ik zou er een glazen bol voor nodig hebben (en een paranormale gave) als ik op die vraag een goed antwoord kon geven. Dat is namelijk bij iedere vrouw verschillend. Sommige vrouwen zijn direct dezelfde maand al vruchtbaar en anderen moeten er soms wel een half jaar op wachten. Dit komt doordat je lichaam weer even aan de nieuwe situatie moet wennen. Door het slikken van de pil is je natuurlijke cyclus onderbroeken en leek het er alleen maar op dat je maandelijks een eisprong hebt. Dit is echter niet het geval. Nu moet je lichaam weer zelf aan de slag en moet hij de eierstokken weer aansturen.

Pas als alles weer naar behoren functioneert, ben je weer vruchtbaar. En het ene lichaam heeft daar gewoon wat meer tijd voor nodig, dan het andere.

Kan ik last krijgen van ontwenningsverschijnselen?

Je kunt inderdaad last krijgen van bijwerkingen. Je hormoonhuishouding staat immers weer volledig ondersteboven. Je lichaam moet ineens weer zelf aan de slag en soms gaat dat niet zonder slag of stoot. Je kunt klachten krijgen die een beetje lijken op zwangerschapssymptomen. Zonder zwanger te zijn, helaas. Dit geldt overigens voor alle hormonale anticonceptiemiddelen en dus niet alleen voor de pil.
Als je stopt kun je last krijgen van:

Buikpijn, pijnlijke borsten/tepels, hoofdpijn, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie, puistjes, misselijkheid en schommelingen in gewicht. Het kan. Het hoeft dus niets. Er zijn genoeg vrouwen die nergens iets van merken. Hopelijk behoor je tot deze gelukkigen.

Zijn er ook leuke bijwerkingen?

Ja, die zijn er! Je libido neemt namelijk weer toe! Die was namelijk een beetje onderdrukt door de testosteron, maar nu je bent gestopt met de pil, keert die weer helemaal terug! Een goede bijkomstigheid voor de Baby Making Seks.

Het slikken van de pil kent ook risico’s, zoals verhoogde kans op trombose en hart- en vaatziekten. Door te stoppen met de pil, verklein je de risico’s weer! Ook een mooie bijkomstigheid, toch?!

Er is ook een kans dat je gewicht verliest als je stopt met de pil. Sommige vrouwen verliezen wel 2 tot 5 kilo. Mooi meegenomen.

Ohjee, ik ben gestopt met de pil en ben nog steeds niet ongesteld geweest

Dat kan, wat ik al zei, je lichaam heeft de tijd nodig om alles weer op te starten. Het kan dus zijn dat je nog geen (natuurlijke) eisprong hebt gehad.
Het kan natuurlijk ook betekenen dat je zwanger bent! Je kunt even voor de zekerheid een zwangerschapstest doen, dan heb je daar duidelijkheid over.

Duur het uitblijven van de menstruatie een paar maanden, neem dan even contact op met je huisarts. Wellicht is er iets anders aan de hand.

Wanneer ben ik weer vruchtbaar?

Dat ben je eigenlijk alweer na je eerste (echte) eisprong. Waarschijnlijk ga je van die eisprong niks merken, maar wel als het ‘te laat’ is omdat je dan weer ongesteld wordt. Vanaf nu is het dus belangrijk dat je je cyclus goed in kaart brengt, zodat je weet wanneer je in je vruchtbare periode zit.

Stoppen is startsein om te gaan slikken!

En dan bedoel ik hiermee het slikken van foliumzuur. Het is belangrijk dat je dit al gaat slikken, een paar weken voordat je zwanger bent. Als je dus stopt met de ene pil, kun je net zo goed gelijk overstappen met het slikken van die andere (vitamine) pil. En als je toch zo goed bezig ben, misschien is dit gelijk een goed stopmoment als je rookt?

Wat zijn goede alternatieve anticonceptiemiddelen?

Misschien heb je je voorgenomen om na het stoppen met het slikken van de pil, hier nooit meer aan te beginnen. Wat zijn dan alternatieven?

01) Anticonceptiepleister
02) Spiraal (met of zonder hormoon)
03) Prikpil
04) Anticonceptiestaafje
05) Sterilisatie
06) Anticonceptiering
07) De Billings ovulatiemethode of NFP (Natural Family Planning)
08) (Vrouwen)Condoom
09) Anticonceptiemiddel voor de man
10) Zaaddodende pasta (eventueel in combinatie met condoom)
11) Coïtus interruptus (terugtrekken, voor het zingen de kerk uit)
12) Cyclus computer
13) Pessarium
14) Portiokapje

Houd er rekening mee dat een aantal van deze methoden niet zo veilig zijn en dat anderen (ook weer) gebruik maken van hormonen.

liefs Marion

Meer informatie

Stress & vruchtbaarheid. Wat zijn de consequenties?
Menstruatiecyclus na pilgebruik
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Amenorroe, afwezigheid van menstruele perioden
Vruchtbaarheidsproblemen en een zwangerschapswens
Vruchtbaarheidsproblemen, wat zijn de mogelijkheden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *