Waarom is het handig een mantelzorgwoning te kopen?

Waarom is het handig een mantelzorgwoning te kopen?

Een mantelzorgwoning is een woning die men neerzet bij degene die zorg nodig heeft. Of andersom, trouwens. Hoe regel je zoiets? Waarom zou je dit doen en wat zijn de voor- en nadelen van een mantelzorgwoning? Waar kies je voor bij langdurige mantelzorg?

Wat is een mantelzorgwoning?

Een woning voor mantelzorg kan zowel bewoond worden door de mantelzorger als door degene die de zorg nodig heeft. Het kan een onderkomen zijn die in de tuin geplaatst wordt, maar je kunt ook een aanbouw maken of bijvoorbeeld de garage verbouwen.

Hoe regel je dit allemaal?

De overheid support het mantelzorg wonen. Dat houdt in dat de regelgeving rondom deze woningen vrij eenvoudig zijn. Er zijn géén vergunningen nodig, eigenlijk kan je het op dezelfde manier zien als het plaatsen van een tuinhuisje. Je moet echter wel voldoen aan regels. Ook hier zal je je aan het Bouwbesluit moeten houden. Meer informatie hierover vind je op de site van de rijksoverheid. Raadpleeg ook je eigen gemeente wat de regels ter plekke zijn. Overigens is het hiermee niet zo dat je dus zomaar extra permanente woonruimte kunt scheppen. Is de mantelzorg afgelopen, dan moet het bouwwerk verwijderd worden. Gaat het om een aanbouw, bijvoorbeeld, dan hoeft deze niet gesloopt te worden, maar de keuken en bijvoorbeeld de badkamer moet wel worden verwijderd.

Waarom zou je kiezen voor een mantelzorgwoning?

Uiteraard kan het kiezen voor deze manier van wonen veel rust geven. Je bent immers veel sneller in staat om zorg te bieden. Daarnaast hoef je als mantelzorger zo niet steeds heen en weer te reizen. Is één van je ouders, bijvoorbeeld, hulpbehoevend, dan kan dit een prachtige uitkomst zijn.

lijn groen oudersenzo
Waarom is het handig een mantelzorgwoning te kopen?

Een aparte woning kopen

Mantelzorgwoningen kopen, in plaats van een aanbouw of verbouwing, kan o.a. door te kiezen voor een chalet die volledig aan jouw wensen kan worden aangepast. Komt je moeder of vader bij jou in de tuin wonen of kies je ervoor om zelf daar te gaan wonen? Uiteraard zal dit samenhangen met de ruimte die beide opties aanbieden én met de samenstelling van het gezin van de mantelzorger. Heeft de betrekker van dit type mantelzorgwoning een rolstoel? Dat is dan ook geen enkel probleem want met de noodzakelijke aanpassingen wordt gewoon rekening gehouden.

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van mantelzorg op deze manier zijn er veel. Je hebt simpel toezicht op de hulpbehoevende. Je bent er direct bij. Maar ook: je hoeft er niet meer voor heen en weer te reizen, zodat dit je weer minder tijd kost. Daarnaast kan het voor een alleenstaande al minder eenzaam voelen omdat zoon of dochter (en het bijbehorende gezin) dichtbij is. En vanzelf sneller iemand (een kleinkind) even aanwipt.

En wat zijn de nadelen?

Een groot nadeel kan zijn dat hiermee ook echt alle zorg 24 uur per dag op je schouders drukt. De overige familieleden laten het eerder afweten, want jij bent er immers toch? Dit kan op den duur een zware belasting worden, wat uiteraard per situatie weer anders ligt. Er zomaar even afstand van nemen en even tot jezelf komen kan daarmee een stuk moeilijker te realiseren zijn. Een ouder dichtbij is heel fijn, maar een ouder die zich overal mee bemoeit en waarbij nooit iets deugd, kan juist heel uitputtend zijn. Serieus nadenken over de voor- en nadelen is dan ook echt wel nodig. Je stuurt je moeder of vader immers niet zomaar weer weg…

Wie betrekt de mantelzorgwoning?

Zodra je een gezin hebt, zal degene die je wilt verzorgen plaats moeten nemen in de mantelzorgwoning. Deze mag namelijk maar bewoond worden door 2 personen! Ben je alleenstaand of met z’n tweeën, dan kan het ook juist fijner zijn om zelf in het chalet te kruipen.

Verschil met kangoeroewoning

Samen met je ouders onder 1 dak wonen kan ook als zij helemaal (nog) niet hulpbehoevend zijn. Ook voor dit type woningen gelden andere regels dan normaal. Het gaat nu om twee zelfstandige woningen of wooneenheden. Deze bevinden zich dus, zoals gezegd, onder 1 dak. Daarnaast hebben ze binnenuit ook de mogelijkheid om elkaars woning te betreden. Hierdoor is mantelzorg vanzelfsprekend prima toepasbaar. En dat werkt ook heel goed twee kanten op!

Het idee is dat de ouders inderdaad uiteindelijk door jou gesteund zullen worden en uiteraard kunnen zij juist nu jou simpel helpen door bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen als jij moet werken. Of misschien zijn er binnen jouw gezin wel situaties waardoor jouw ouders juist jullie mantelzorg kunnen bieden. Een kangoeroewoning is dus eigenlijk ook een soort mantelzorgwoning alleen dan niet van tijdelijke aard. Voor vergunningen en regels kan je je het beste laten begeleiden door een deskundige. In dit geval komt er namelijk op meerdere fronten dingen om de hoek kijken. Niet alleen wat er wel en niet mag met het bouwen van het huis, maar ook op o.a. het gebied van belasting en andere fiscale zaken.

liefs Wil

Meer informatie

Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin?
Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Stekelbos.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *