Hoeveel hypotheek kan je eigenlijk krijgen?

Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Jullie hebben jullie droomhuis gevonden en zijn op zoek naar een passende hypotheek. Of je wilt sowieso eerst weten wat je zou kunnen lenen in jullie situatie. Want je kunt wel een leuk huis zien, maar wat heb je daaraan als je toch het geld niet kunt betalen? Zeker tegenwoordig is de huizenmarkt een behoorlijk frustrerend iets voor huizenkopers. Een bod doen moet je heel doordacht doen om toch nog een kans te maken, maar het wel betaalbaar te houden voor jezelf! Daarom dit artikel hoe je nu kunt weten wat je kunt lenen.

Maximale waarde

Als ook jij je afvraagt: ‘Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’ dan is er maar 1 antwoord met zekerheid zo te zeggen: je kunt maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. Daarop is 1 uitzondering: wil je energiebesparende voorzieningen treffen, dan kan je hiervoor nog meer lenen. Dit is maximaal 6% van de waarde van je huis, met een maximum van € 9.000. Hiermee kan je dus bijvoorbeeld extra isolatie toepassen of zonnepanelen aanschaffen. Of je ook werkelijk zoveel kunt lenen hangt van meerdere factoren af. En of het slim is om het volledige bedrag te moeten lenen, is ook maar de vraag.

Bepalende factoren bij een hypotheek

Zoals gezegd zijn er meerdere factoren die meetellen om de hoogte van de hypotheek die jij kunt krijgen te bepalen. Hiervoor wordt er gekeken naar jouw/jullie vaste inkomen, welke financiële verplichtingen je al hebt lopen, de rente én uiteraard de waarde van je huis. Zoals gezegd kan je nooit meer lenen dan je huis waard is (op die energiebesparende middelen na dan). Bij andere financiële verplichtingen kan je denken aan zaken als een studieschuld die je nog moet aflossen of bijvoorbeeld de verplichting tot betalen van alimentatie.

lijn groen oudersenzo
Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Wees wijs

Het is misschien aanlokkelijk om zoveel mogelijk te lenen, maar dit is niet altijd slim. Ook hierin zijn geen standaardantwoorden te vinden. Hou er rekening mee dat hoe hoger jouw hypotheek is, hoe hoger dus iedere maand jouw vaste uitgaven zijn. Dit moet je wel op kunnen blijven hoesten! En wat zijn jouw toekomstplannen? Hou ook daar rekening mee!

Lage rente

Moet je dus kiezen voor een hypotheek met een lage rente? Dan heb je immers de minst hoge lasten. Maar ook daar moet je mee uitkijken. Staar je niet enkel en alleen blind op de hoogte van de rente. Want waarom is die rente bijvoorbeeld laag? Het kan zomaar zo zijn dat je aan het einde van de rit juist duurder uit bent. Om maar een voorbeeld te geven. Kijk ook naar andere zaken dan alleen de rente, zoals de looptijd en naar je eigen toekomstverwachtingen. Ga je voor een vaste rente of juist niet? Beide hebben hun voor- en nadelen. Wat wil je over pakweg twintig of dertig jaar kunnen doen en past die hypotheek daar dan nog wel bij? Hou ook rekening met de kosten van bepaalde verzekeringen die rondom je hypotheek afgesloten worden. Verzekeringen, bijvoorbeeld, waarbij je er verzekerd van bent dat jouw rente en aflossing betaald kunnen blijven worden als je arbeidsongeschikt raakt. Zodat je dan niet ook nog je huis kwijt zou raken. En de bank ook zeker weet dat er afgelost blijft worden.

Goed advies

Een hypotheek afsluiten doe je dus niet zomaar. Er zijn nog veel meer situaties waar je naar moet kijken als je een hypotheek wilt afsluiten. Gelukkig kan je op internet al ver komen door hier en daar eens rond te kijken en je maximale hypotheek gewoon met een online tool te laten voorrekenen. Zo kan je misschien al meer ideeën krijgen wat voor jou wel en wat niet interessant is. Maar wil je echt overgaan tot lenen, dan is een goed advies uiteraard de slimste keuze. Een hypotheekadvies aanvragen is zeker geen overbodige luxe. Je hebt het immers niet over een paar dubbeltjes.

Onafhankelijk adviseur

Door te kiezen voor een onafhankelijk adviseur kies je voor iemand die niet alleen maar hypotheken aanbiedt van een bepaalde geldverstrekker. Daardoor kan hij of zij je de meest gunstige hypotheek aanbieden, die het beste uitpakt in jouw situatie. Een hypotheek is immers maatwerk en wat voor de één goed werkt, kan voor de ander juist een ramp zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Pak meer winst; maak je het huis verkoopklaar
Wat betekent de huidige woningnood concreet voor onze jongeren?
Deze zomer ga je eenvoudig besparen op je vaste lasten
Een woning huren of kopen? Wat pas het beste bij jouw gezin?
Waarom is het handig een mantelzorgwoning te kopen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Nibcdirect.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *