Een huis huren of kopen: zo bepaal je wat bij jouw gezin past

Een woning kopen of huren? Zo bepaal je wat bij jouw gezin past!

Veel gezinnen verhuizen ten minste één keer. Bijvoorbeeld omdat je een goede baan hebt gevonden in een andere plaats, of omdat je graag groter wilt wonen met je gezin. Ga je dan een huis huren, of toch liever kopen? We zetten graag voor je op een rijtje wat de voor- en nadelen van huren en kopen zijn. Zo bepaal je net even gemakkelijker wat goed bij jouw gezin past.

Een huis huren: hoe werkt dat?

Als je een huis gaat huren kun je terecht in de sociale huursector of in de vrije sector. Een sociale huurwoning krijg je alleen wanneer je een lager inkomen hebt. Ben je alleen? Dan mag je niet meer dan 35.000 euro verdienen om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen. Voor gezinnen en meerpersoonshuishoudens ligt de grens op 39.055 euro. Voor een sociale huurwoning betaal je minder dan 737,14 euro per maand aan huur. Vaak heb je recht op huurtoeslag van de Belastingdienst, zodat je je huur maandelijks gewoon kunt betalen.

Hebben jullie een middeninkomen of een hoger inkomen? Dan kun je terecht in de vrije huursector. De prijzen van de huren lopen in de vrije sector aardig uiteen. Een vrije sectorwoning is meestal duurder dan 737,14 euro. Wil je een leuk optrekje in een stad als Amsterdam? Dan betaal je al snel 2500 tot 5000 euro per maand aan huur. Voor een gewone eengezinswoning in de provincie ben je veel minder kwijt: vaak tussen de 800 en 1200 euro. Vrije sectorwoningen zijn vaak te huur via verhuurmakelaars en wooncorporaties.

Soms kun je ook een dergelijke woning bij een particulier huren die zijn huis liever verhuurt dan verkoopt. De wooncorporatie of huurbaas is zowel bij sociale als bij vrije sector huurwoningen verantwoordelijk voor het onderhoud aan de woning en het uitvoeren van bepaalde reparaties.

lijn groen oudersenzo
Een woning kopen of huren? Zo bepaal je wat bij jouw gezin past!

Wat zijn de voordelen van een huis huren?

Als je een huis huurt biedt dit de nodige voordelen ten opzichte van kopen.

Onderhoud en veel reparaties worden kosteloos uitgevoerd door de verhuurder.
Je kunt eenvoudig verhuizen zonder dat je eerst je huis hoeft te verkopen.
Je hoeft geen lening bij de bank af te sluiten en kan je geld investeren in andere zaken zoals bijvoorbeeld vastgoed in het buitenland.
Ook met een flinke studieschuld of andere lopende leningen kun je eenvoudig een huis huren.
Je hoeft je nooit druk te maken over de waarde van je woning.
In Nederland geniet je huurbescherming. Je komt dus nooit zomaar op straat te staan.
Je hebt niets te maken met zaken als kosten koper of eigen vermogen. Je kunt gewoon direct huren, ook als je weinig geld hebt.

Een huis kopen: een goed idee of niet?

Koop je liever een woning? Dan is het huis echt van jou. Je kunt het inrichten zoals je zelf wilt. Een koopwoning biedt erg veel vrijheid. Als je een woning gaat kopen, zul je hiervoor meestal een hypotheek af moeten sluiten. Dit is aan strenge voorwaarden verbonden. Het wordt (vooral voor starters) steeds moeilijker om genoeg geld te lenen voor een leuke woning. Zo kun je een minder groot bedrag lenen als je een studieschuld bij DUO hebt of andere lopende leningen. Heb je betaalachterstanden? Dan zal geen enkele hypotheekverstrekker je een hypotheek geven.

Als je een huis gaat kopen is het handig om een eigen inleg te hebben: een som (spaar)geld die gebruikt wordt bij het kopen van een woning. Als dat allemaal geen probleem is, is het kopen van een huis een fantastische investering voor jou en je gezin.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een huis?

Je investeert in eigen vermogen, in plaats van de portemonnee van de woningcorporatie te spekken.
Je maandlasten zijn stabieler. Bij huurwoningen stijgt de huurprijs elk jaar een beetje. Jij bepaalt echter zelf hoe lang je de rente vastzet.
Stijgen de woonprijzen? Dan stijgt je eigen vermogen ook.
Verbouw je woning naar eigen wens en maak aanpassingen zoals je zelf wenst. Huurders kunnen dat doorgaans wel vergeten.
Hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Need we say more?.
De waardevermeerdering is geheel voor jezelf. Een nieuwe keuken of badkamer? Jij profiteert ervan.

Wat past bij mijn gezin: kopen of huren?

Kijk goed naar je eigen mogelijkheden. Is het inkomen voldoende om een vrije sectorwoning te huren? Dan kan kopen wellicht interessanter voor je zijn. Wil je echter minimale verantwoordelijkheden en vind je het fijn als onderhoud en reparaties niet allemaal voor eigen kosten zijn? Dan past huren waarschijnlijk beter bij je. Zeker wanneer je niet veel risico wil lopen in de toekomst: een koopwoning kan immers ook in waarde dalen.

Heel veel succes bij het vinden van een leuke woning: of dat nu een koopwoning of een huurwoning is! Heb jij een woning gekocht of gehuurd? En hoe bevalt dat je? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Wat betekent de huidige woningnood concreet voor onze jongeren?
Wonen in antikraak, wat zijn de regels?
Traplift: Aanpassingen in je huis als je kind gehandicapt is
Wonen nabij een elektriciteitsmast met kinderen: ja of nee?
Wat kosten kinderen nou eigenlijk echt?
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?
Waarom is het handig een mantelzorgwoning te kopen?
In Amsterdam wonen met kinderen: verhuizen of niet?
Hypotheek: Hoeveel kan ik krijgen?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *