Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick! (Mét handige picknick checklist!)

Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick!

We hoorden tijdens de laatste persconferentie de heer Rutte zeggen dat we versoepelingen kunnen verwachten, maar dat hij zijn hand nog boven de pauzeknop blijft houden. Het blijft dus nog even onzeker of de openingstijden van terrassen uitgebreid worden en of we daar met of zonder sneltesten gebruik van kunnen maken. Natuurlijk is het gezellig om met elkaar een terrasje te pakken, maar noodzakelijk is het natuurlijk niet. Je kunt ook zelf een gezellige picknick verzorgen en daar heb je geen sneltest of toestemming van de overheid voor nodig! Want een picknick is volledig “coronaproof” en ook nog eens hartstikke leuk! Stiekem vind ik het zelfs veel leuker dan een terrasje…

Groot fan!

Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een groot fan ben van picknicken. Misschien vind ik het zelfs wel één van de leukste uitjes die je kunt bedenken (samen met een bezoekje aan een vol voetbalstadion). Zodra de zon schijnt, begint het bij mij te kriebelen en wil ik het liefst direct alles laten vallen en naar buiten rennen! Het liefst gewapend met picknickmand en kleedje. De boel de boel laten, met in mijn achterhoofd het fijne idee dat onze slimme irobot stofzuiger zich ontfermt over de vloer. Zo hoef ik me niet schuldig te voelen als ik buiten aan het genieten ben. Zo vaak schijnt in de zon niet in Nederland, dus als hij schijnt moet je daar direct optimaal van gaan genieten. Vind ik.

Wat heb je nodig voor een gezellige picknick?

Picknicken is niet moeilijk, iedereen kan het. Je hebt er ook niet veel voor nodig, want met een kleedje en wat lekkere drankjes en hapjes kom je al een heel eind. Maar wil je de picknick echt onvergetelijk maken dan heb ik nog wel een paar tips voor je!

lijn groen oudersenzo
Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick!

Picknickmand

Als eerste is een heuse picknickmand de kers op de taart. Er zijn hartstikke veel leuke picknickmanden te koop, dus kies vooral een exemplaar die jij het leukste vindt. Vaak zitten er in de mand dan al een paar onmisbare producten zoals: borden, bestek en glazen of bekers.

Inpaklijst

Wil je een biertje of flesje wijn tijdens de picknick drinken, check dan even of er een goede flesopener en/of kurkentrekker in de mand aanwezig is. Maar zo zijn er natuurlijk meer spullen die je niet wilt vergeten. Het beste kun je daarom even een checklist van tevoren maken, zodat je ook op het laatste moment niks gaat vergeten. Want dat zou natuurlijk jammer zijn.

Hapjes

Als de zon hoog aan de hemel staat en het kwik op de barometer is opgelopen, houd er dan rekening mee dat sommige producten extra snel aan bederf onderhevig zijn. Denk bijvoorbeeld aan rauwe producten, die kun je beter niet meenemen. Want een broodje met Americain filet, carpaccio of rauwe tartaar klinkt misschien hartstikke lekker, maar als je er ziek van wordt doordat de bacteriën zich als een malle vermenigvuldigen in de zon, dan word je er niet blij van.
Dingen die kunnen smelten (chocolade) kun je ook beter thuislaten.

Beter kun je kiezen voor producten als: fruitspiesjes, salade, wraps, (cup)cake of sandwiches. Zorg vooraf dat alle versnaperingen zijn bereid als Fingerfood, want dat eet veel prettiger.

Drankjes

Als je van koude drankjes houdt, vries dan de avond ervoor een paar drankjes in. Deze kunnen prima dienst doen als ijsblok in de koelbox en zullen halverwege de dag nog steeds ijskoud zijn. Vries echter niet alle drankjes in, want anders heb je de eerste uren niets te drinken.

Locatie

Kies een locatie waar je lekker de ruimte hebt in een natuurlijke omgeving. Je hebt dan alle gelegenheid tot het trappen van een balletje en de kids kunnen ravotten en rennen zonder dat anderen er last van hebben.  Park, strand, duinen of bos zijn allemaal perfecte picknickplekken.

Stappen in de natuur doet je goed!

Wandelen heeft veel positieve effecten op ons lijf en onze gemoedstoestand. Zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van het US National Cancer Institute zelfs dat je meer kans hebt op een langer leven als je dagelijks een blokje om gaat. En als je dan ook nog eens kiest voor een wandeling in de natuur, krijgt je immuunsysteem helemaal een boost. De bomen zorgen namelijk voor schone lucht en zelfs met het kleinste beetje zonlicht wordt vitamine D aangemaakt. Daarnaast brengt natuur je rust en ontspanning. Het stimuleert het ‘knuffelhormoon’ (oxytocine) en verlaagt juist het stresshormoon (cortisol). Door een dagelijkse wandeling te maken, kunnen klachten als depressie, stress en angststoornissen bijna met de helft afnemen. Bovendien is de beweging goed voor je conditie.  

Laat de natuur weer ongerept achter

Zorg je na afloop wel dat je alle troep weer opruimt? Want het is natuurlijk niet de bedoeling dat door jouw picknick de plasticsoep toeneemt. De natuur mag geen schade ondervinden van jouw vertier.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?
De leukste plekken in Noord-Brabant voor een exclusief uitje met je kids
Gratis uitstapje: Op ontdekkingstocht in het bos, van spoorzoeker tot spotter!
Tips voor een geslaagde picknick
10 Low budgettips voor als de zon schijnt
Doetips voor de vakantie
Lente in ons bol! Wat is er allemaal te doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *