Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?

Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?

Natuurlijk hoef je niet op de zomer of lente te wachten om voor je plezier naar buiten te gaan, ook in de herfst of winter is het een fijne en gezonde bezigheid. Je kunt een fijne wandeling maken, maar het is spannender om op ontdekkingstocht te gaan. Heb je al eens gedacht om met de kids aan de slag te gaan met wichelroedelopen? Veel heb je er niet voor nodig en het is hartstikke spannend om dit met elkaar te gaan doen en te ontdekken of het echt werkt.

Wat is wichelroedelopen?

Wichelroedelopen is het gebruiken van een instrument (een wichelroede) om naar specifieke materialen of voorwerpen te zoeken, zoals: water, metaal of verloren voorwerpen. Wichelroeden gebruiken een natuurlijke gevoeligheid, en misschien is de werkzaamheid wel gebaseerd op het onbewuste, waar we geen weet van hebben.

Werkt wichelroedelopen?

Het is hartstikke spannend om met de kids te ontdekken, en of het werkt? Wellicht, maar dat gaan jullie zelf ontdekken. Er zijn mensen die er heilig in geloven en er zijn mensen die het direct van tafel vegen. In de loop van de tijd zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de werkbaarheid van het wichelen. Vooralsnog heeft men niet echt kunnen aantonen dat het wichelen echt werkt.  Toch wordt de wichelroede al sinds de 13e eeuw gebruikt, hoewel het toen wel als hekserij werd gezien.

Of de wichelroede werkt, is mede afhankelijk van jouw onderbewustzijn en de mate waarin je openstaat voor de werkzaamheid. Kinderen zijn er vaak beter in, waarschijnlijk omdat ze wat minder sceptisch zijn dan volwassenen.

lijn groen oudersenzo
Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?

Wat heb je er voor nodig?

Er zijn drie verschillende typen wichelroedes: de L-roede, de Y-roede en de Stok.

Twijgje

Misschien denk je bij een wichelroede direct aan een takje, met twee zijtakjes. Een twijg met een vertakking is in inderdaad prima te gebruiken. Gebruik het liefst een buigzame twijg, zoals een takje van de hazelnoot- of wilg. Maak de twee vertakkingen van gelijke lente en vorm en werk de uiteinden af, zodat je geen splinters in je handen krijgt. Pak in elke hand een einde met de palmen naar boven en de duimen naar buiten gericht. Armen strak langs je taille en de hoofdstam horizontaal naar voren gericht.

Staven

Geen takje voor handen, maar wel een stukje ijzerdraad of metalen kledinghanger? De L-roede is eenvoudig van een ijzeren kledinghanger te maken.  De totale lengte van de roede is ± 45 cm, het korte deel wat de handgreep wordt, is ± 15 cm.

Pendel

Heb je een pendel of een slinger? Dan kun je hier ook mee aan de slag. Een slinger kun je eenvoudig zelf maken met een kurk met naald en draad.

En dan naar buiten!

Als je dan je wichelroede hebt, kun je naar buiten op avontuur en magie! Kies buiten een geschikte plek, bijvoorbeeld een plek in de natuur of gewoon in de achtertuin. Loop langzaam met je roede in je hand over het terrein en focus je op hetgeen je zoekt. Probeer je hoofd zo leeg mogelijk te houden tijdens het lopen en focus je op de wichelroede. Als het lukt en je hebt gevonden wat je zocht, buigt de roede naar beneden, of als je gebruik maakt van een pendel, zal deze gaan slingeren.

Wil je het nog spannender maken? Begraaf dan een schatkist met wat metalen munten. Kan deze met de roede gevonden worden? Spannend!

liefs Marion

Meer informatie

Mooi weer? Tijd voor een gezellige picknick!
Welkom op het Keltfest
Lente in ons bol! Wat is er allemaal te doen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *