Met deze eenvoudige tips houd je de werkkamer koel

Met deze eenvoudige tips houd je de werkkamer koel

Een snikhete werkkamer in de zomer is niet fijn. En werkt zeker niet mee aan geconcentreerd en energiek je werk doen. Werken bij hoge temperaturen kan leiden tot minder goede prestaties of zelfs schade aan de gezondheid. Maar hoe kan je voorkomen dat je oververhit raakt op je werkplek? Of anders gezegd: hoe hou je je werkkamer koel?

Ramen open…?

Klinkt erg simpel en voor de hand liggend: zet je raam open! Inderdaad een heel goed plan als het een gewone Hollandse zomer is. Een zomer met niet al te hoge temperaturen en een windje. Maar als er weer eens een hittegolf is en de wind ver te zoeken, dan is het maar de vraag of dat slim is. Simpele stelregel: als er wind is en je de kans hebt om een raam op een andere plek ook open te zetten (zodat het door kan waaien) dan kan het vaak erg lekker zijn om dat te doen. Is er geen wind? Let dan even op waar het warmer is. Is het buiten warmer dan binnen? Hou dan juist de ramen dicht en lucht bijvoorbeeld in de avond en de nacht lekker door.

Ventilatie

Naast ramen en deuren die je open kunt zetten, kan je ook ventileren door een ventilator aan te schaffen. Gewoon een kleintje, die je lekker op je bureau kan zetten en op jezelf kan richten! Is vaak geen eens duur en het helpt zeker wel.

lijn groen oudersenzo
Met deze eenvoudige tips houd je de werkkamer koel

Gordijnen dicht

Hou de zon zo goed mogelijk buiten de deur… Zorg dat het zonlicht niet naar binnen kan schijnen en zo de warmte in huis verhoogd. Gordijnen dicht dus als je geen zonwering hebt. Ook fijn voor je planten trouwens, die anders staan te verbranden achter het glas.

Natte doeken voor het raam

Waait het een beetje? Je zou kunnen proberen om natte doeken voor het raam te hangen. Zorg dat het lekker door kan tochten. De wind, die door deze natte doeken heen waait, neemt de koude lucht zo mee het huis in. De doeken maak je dus ijskoud door het eerst in ijskoud water te leggen en daarna even uit te wringen. Zorg je voor een groot doek, wat je hele raam bedekt, hou je ook meteen de zon verder buiten!

Apparaten uitlaten

Op je werkkamer ontkom je er waarschijnlijk niet aan om apparaten aan te hebben staan. Veel van die apparaten geven toch warmte af. Zeker computers kunnen er soms wat van. Heb je langere tijd de kans om het ding uit te zetten? Doen! Of misschien kan je het zo maken dat de computer in een andere ruimte staat dan waar jij zit. Met verlengsnoeren kom je misschien al een heel eind. Want de warmte die je beeldscherm en je toetsenbord afgeven is vast veel en veel minder! Zet ook overtollige verlichting uit.

Kies voor groen

Planten op je werkplek zijn zeker aan te bevelen. Je haalt de natuur dicht bij je, wat kalmerend werkt. Maar daarnaast reinigen ze ook de lucht. En verkoelen het!

Zelf je aanpassen

Naast je werkkamer aanpassen, kan je ook zelf dingen even anders doen en zo beter kunnen werken in de hitte. Een aantal ideetjes delen we hieronder.

Pas je werktijden aan

Nu je thuiswerkt kan het misschien wel gewoon kunnen: je bepaalt zelf je werktijden. Begin in de ochtend op tijd, hou een siësta op de heetste uren van de dag en ga gewoon ’s avonds nog even langer door. Die Zuid-Europeanen doen het echt niet voor niks…

Blote voeten

Nog een voordeel van thuiswerken: dat hoeft niet in een net pak. En ook via Zoom ziet niemand dat je op blote voeten loopt. Lekker schoenen en kousen uit. Toch nog warm? Kijk eens of een koude ondergrond dan helpt. Een koud voetenbadje of een koud, nat kleed.

Even je polsen onder de koude kraan

Je polsen af en toe even laten afkoelen onder de koude kraan. Werkt heerlijk verfrissend voor je hele lijf. Maar een koud washandje even in je nek leggen is ook fijn.

Gekruid eten

Ik beken: geen idee of het waar is. Maar het schijnt zo te zijn dat gekruid eten je uiteindelijk verkoeling brengt. Je bloedcirculatie wordt hierdoor namelijk versneld. Je gaat meer zweten en ja, door zweten koel je af. Kruiden die volgens de Indiase geneeswijze verkoelend zouden werken zijn daarnaast: venkel, dille, koriander, munt, komijn en kardemom.

liefs Wil

Meer informatie

Met warm weer komen ook de zomerkwalen weer
Heeft je baby warmte-uitslag? Zo kun je het voorkomen!
Lekker slapen in de zomer
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *