Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

Als je gezegend bent met een huis waar een tuin bij zit, kun je erover meepraten: het is heerlijk om in de lente, zomer en nazomer in de tuin te vertoeven. Een boek lezen op je vrije dag, zonnen, een moestuintje aanleggen, eten met vrienden of familie…de tuin is een plek waar je weer even helemaal oplaadt tussen je drukke werkweek of gezinsleven door. Het is echter wel een plek die om privacy vraagt: je zit immers niet te wachten op nieuwsgierige blikken van voorbijgangers of buren. Een tuinafscheiding is de ideale manier om privacy in je tuin te creëren. Maar welke soorten tuinafscheidingen zijn er allemaal?

Een mooie haag

Ben je klaar met dat saaie hek of die eeuwenoude schutting? Dan is een haag een mooie en natuurlijke manier om je tuin af te scheiden. Ben je op zoek naar privacy, kies dan voor wintergroene haagplanten zoals coniferen (de taxus is erg geliefd als haagplant), liguster (let op: semi-wintergroen) of Ilex crenata (Japanse hulst). Ook een beukenhaag (Fagus sylvatica) geeft je tuin een mooie, natuurlijke uitstraling. Deze is niet bladverliezend: zijn bladeren verdorren weliswaar aan het einde van de herfst, maar blijven wel aan de takken hangen. Zo geniet je ook ’s winters van je privacy. Let op: de haagbeuk (Carpinus betulus) is wel volledig bladverliezend.

Een composiet schutting

De “gewone” schutting zoals veel mensen die hebben staan geeft je tuin nogal een kale, saaie uitstraling. Kies liever voor een haag van wilgentakken of een mooi hek. Ook ideaal: composiet schuttingen. In veel tuinen waar niet erg veel ruimte is wordt gekozen voor een klimophaag (want: smal) om de tuin toch een wat natuurlijker uiterlijk te geven. Er is echter weinig saaier dan zo’n niksige klimop die zijn weg omhoog zoekt langs zo’n metalen of houten tuinscherm. De composiet schutting is de koning onder de schuttingen: hij heeft namelijk maar weinig weg van de welbekende houten schuttingen die vele tuinen in woonwijken ontsieren.

lijn groen oudersenzo
Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!
Op zoek naar een tuinafscheiding? Dit zijn je opties!

Wat is een composiet schutting precies?

We vergeven je gelijk dat je misschien nog nooit van een composiet schutting gehoord hebt. Want hoewel een dergelijke schutting uiterst populair is, zijn er nog best veel mensen die er niet bekend mee zijn. Een composiet schutting is een tuinscherm met een luxe uitstraling. In tegenstelling tot een houten schutting is een composiet tuinscherm erg duurzaam: het rot niet, versplintert niet en is helemaal kleurvast in elke weersomstandigheid. Daarnaast heeft een composiet schutting een luxueuze uitstraling die niet te vergelijken is met het uiterlijk van een houten exemplaar.

Is een composiet schutting niet saai?

Allesbehalve! Zelfs iemand die geen verstand van zaken heeft ziet direct het verschil met de standaard houten schutting. Daarnaast zijn composiet tuinschermen verkrijgbaar in diverse kleuren en designs. Ga voor verticale planken of juist voor horizontaal. Wil je de composiet schutting wat opleuken? Dan zijn er diverse sierstrips verkrijgbaar waarmee je jouw tuinafscheiding een geheel andere look geeft. Een composiet schutting kan op maat worden gemaakt en is voor zowel grote, middelgrote als kleine tuinen geschikt.

Maar…is zo’n composiet tuinscherm niet heel duur?

Je kunt een composiet schutting zo duur maken als je zelf wilt. Er zijn luxe schuttingen en wat eenvoudigere uitvoeringen. Het is helemaal aan jou waar je voor kiest. Composiet schuttingen zijn er voor elk budget en belangrijker nog: voor elke stijl. Ga voor ivoorwit, natuurlijk groen, hip antraciet of een houtlook. Natuurlijk zijn composiet schuttingen in nog veel meer kleuren verkrijgbaar. Eigenlijk moet je ze gewoon even zelf zien. Ervaar de luxe afwerking en de hippe look: daarna ben je gegarandeerd verkocht!

Maar zo’n haag oogt toch veel natuurlijker?

Als je een haag in je hoofd hebt is het misschien lastig om een composiet schutting voor je te zien in jouw tuin. In kleinere tuinen is een schutting vaak echter een betere oplossing. Daarnaast kost het onderhouden van een haag flink wat tijd en moeite. Denk aan het bemesten en snoeien van de planten en het extra bewateren tijdens perioden van droogte. Heb je een te natte grond? Dan zul je een drainagesysteem moeten aanleggen voor je een haag kunt aanplanten. Hier hebben veel mensen geen zin in: ze combineren een drukke baan met een gezin of partner en vriendenkring en willen geen omkijken hebben naar hun tuinafscheiding.

In deze gevallen is een composiet schutting een prima alternatief voor een haag. Een composiet schutting is duurzaam en onderhoudsvrij. Je plaatst hem en hebt er jarenlang plezier van. Haagplanten gaan ooit dood (zeker wanneer ze niet goed worden verzorgd) en moeten dus om de zoveel tijd vervangen worden. Daarnaast geeft een composiet schutting je tuin een natuurlijkere look dan een standaard houten schutting of, erger nog: een tuinscherm met een klimophaag. Ben je fan van veel groen in je tuin? Zowel bladverliezende als wintergroene planten komen uitstekend tot hun recht met een composiet schutting op de achtergrond.

Tips voor tuininrichting met een composiet schutting als decor

Een composiet schutting geeft je tuin geen onnatuurlijke look. Wil je echter meer groen in je tuin? Kies dan niet voor een haag als tuinafscheiding, maar zet je planten op andere plekken neer. Wat dacht je van een formeel tuinontwerp met een antraciet of ivoorwitte composiet schutting als decor? Kies voor in creatieve vormen geknipte planten (taxus, buxus, coniferen en Ilex crenata zijn hiervoor zeer geschikt) of deel je tuin op in borders waarlangs je haagplanten neerzet die je in een strakke, lage haagvorm snoeit.

Of ga juist voor een cottage garden waar overal wat mag groeien en bloeien. Leef je uit met bloemen, bloeiende planten, wintergroene planten of een moestuin vol kruiden. Het punt van rust in je tuin is dan de composiet schutting. Deze komt namelijk bij zowel formele als informele tuinontwerpen uitstekend tot zijn recht. Niet voor niets kiezen zoveel tuinliefhebbers tegenwoordig voor het ultieme gemak dat een composiet tuinscherm te bieden heeft.

Voor wat voor tuinafscheiding heb jij gekozen? En voel jij iets voor een composiet schutting? Laat het ons vooral weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Grondspots plaatsen in de tuin: onze gouden tips
Met elkaar genieten in de tuin!
Waarom heb je een tuintafel nodig?
Kleine kinderen? Kies voor een kindvriendelijke tuin!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *