Zo maak je de tuin winterklaar!

De winter staat alweer bijna voor de deur. Wil je ook ’s winters genieten van een mooie, nette en leefbare tuin? In dit artikel geven we je enkele handige tips waarmee je de tuin in een handomdraai winterklaar maakt. Zo kun je het hele jaar door genieten van een fijne, sfeervolle buitenruimte!

Snoei wintergroene heggen voor de laatste keer

Heb je een wintergroene heg in je tuin staan? Dat wil zeggen, een heg die zijn blad ’s winters niet verliest? Dan is nu de tijd om je heg voor het laatst strak te snoeien voordat de winter haar intrede doet. Zo kun je ’s winters genieten van een mooie, verzorgde heg.

Staan er uitgebloeide planten in je tuin? Dan is dit de perfecte periode om deze te knippen of snoeien. Zo krijgen ze in het voorjaar weer de kans om op schitterende wijze tot bloei te komen.

Koop een nieuwe tuinset (ja, echt!)

De winter is misschien niet het meest voor de hand liggende seizoen om in je tuin te zitten. Althans, dat zou je denken. Toch zijn er best zachte winterse dagen waarop in de tuin zitten echt puur genieten is. Koop wel een tuinset die bestand is tegen guur, winters weer. Ga bijvoorbeeld voor een ronde tuintafel en een mooie set kunststof of houten stoelen. Vergeet niet ook een mooie parasol aan te schaffen. Ook tegen een winters zonnetje moet je je huid immers beschermen.

Bonustip: heb je het snel koud in de winter? Kleed je buitenruimte dan warm aan. Werk met zachte (fleece)dekentjes, kussentjes, steek kaarsen aan en zorg ervoor dat je altijd buiten gaat zitten met een kop hete thee, koffie of chocolademelk. Door een kleed op de grond te leggen, houd je de ergste kou die vanaf de grond komt tegen. Plaats je nieuwe tuinset op een mooi tuinkleed, en je zult zien dat het ook ’s winters prima toeven is in je tuin.

lijn groen oudersenzo
Zo maak je de tuin winterklaar!

Ruim de schuur op

Heb je je planten voorzien van een laatste snoei- en knipbeurt? Dan is dit een goede tijd om de schuur eens flink op te ruimen. Zo kun je in het voorjaar (als het weer tijd is om wat in je tuin te gaan doen) makkelijk al je tuingereedschap terugvinden. Vergeet niet om snoeischaren goed schoon te maken. Zo voorkom je ziektes bij je tuinplanten.

Hark je tuin aan

In de herfst vallen er aardig wat bladeren van bomen. Dit kunnen bomen zijn die in je tuin staan, maar ook bomen in de buurt verliezen hun blad, wat vervolgens bij jou de tuin in waait. Hark je tuin netjes aan en ruim bladeren op. Zo oogt je tuin niet direct verwaarloosd en kun je beter genieten van je buitenruimte.

Bescherm je planten tegen vorst

Heb je mooie planten in je tuin staan die niet (volledig) winterhard zijn? Zorg er dan voor dat je deze goed beschermt tegen de vorst. Als het vriest, kunnen dit soort planten namelijk onherstelbaar beschadigen of zelfs doodgaan. Dat zou natuurlijk zonde zijn. Bij tuincentra kun je speciale doeken kopen om de plant en de wortel te beschermen tegen de vrieskou.

Let op! Sluit ook je buitenkraan af om te voorkomen dat de leidingen bevriezen. Laat ook de leidingen goed leeglopen, om te voorkomen dat ze alsnog knappen. Ook je tuinslang kun je het beste opbergen tot de winterse kou voorbij is.

Zorg voor een fleurige tuin in het voorjaar!

Wil je in het voorjaar genieten van een fleurige tuin vol kleurenpracht en lentebloesems? Plant dan nu alvast voorjaarsbollen. Zo heb je direct iets moois om naar uit te kijken.

Maak ook je vijver winterklaar

Heb je een vijver in de tuin? Vis dan de bladeren eruit voor de winter begint. Anders gaan de bladeren rotten, waardoor er gassen in het water vrijkomen. Dit trekt zuurstof uit het water. Als je vissen hebt, kun je je waarschijnlijk levendig voorstellen dat dit voor hen niet echt fijn is. Ze kunnen zelfs komen te overlijden hierdoor. Voorkom dat er bladeren in je vijver vallen door er bijvoorbeeld gaas overheen te spannen.

Denk aan de vogels

Vogels hebben ’s winters vaak moeite om water en voedsel te vinden. Denk aan de vogeltjes en zet drinkschalen met water neer op verschillende plekken in de tuin. Ook vetbolletjes ophangen is een goed idee. Dit is voedzaam voor de vogels, waardoor ze zeker de winter kunnen overbruggen in jouw tuin!

Wat doe jij om je tuin winterklaar te maken? Deel je handige tips met ons in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Hoe onderhoud je de tuinset in de winter?
Winter? Nu al nieuwe tuinplannen maken!
Zo maak je de auto winterklaar!
Hoe maak je een vogelhuisje voor in de tuin?
Paddenstoelen, wat moet je ervan weten?
Hoe maak je een vogelvriendelijke tuin?
6x Elektrisch tuingereedschap dat onmisbaar is in de tuin

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Vdgarde.nl

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *