Kinderschoenen: Welke kies je?

Kinderschoenen: welke kies je?

Het komt iedere keer weer terug: kinderschoenen kopen voor je kinderen. Je weet dat het belangrijk is, dat schoenen goed zitten. Maar naast een mooie kwaliteit wil je ook leuke schoenen voor je kind. En ja: ook je kind moet het mooi vinden, want iedere dag strijd om ze aan te krijgen is ook niks… Maar waar moet je nu op letten?

De juiste maat

Natuurlijk is de maat van de schoen belangrijk. Niet alleen te kleine kinderschoenen zijn vreselijk om aan te moeten (en waarmee je kindje last van zijn voetjes kan krijgen), maar ook te grote schoenen moet je niet willen. Je kindje heeft zo geen grip en ook dat kan tot problemen leiden aan het voetje. Nu groeit je kind snel, dus wat is nu verstandig? Een mooie stelregel is de ruimte van 1 vinger. Laat je kind gaan staan en zijn voet zo ver mogelijk naar voren duwen in de schoen. Als jij dan een vinger tussen zijn voet en de achterkant van de schoen kan stoppen, heb je de juiste maat te pakken!

Ook kan je kijken hoeveel ruimte juist de voortenen nog hebben. Nu moet je kindje dus juist achter tegen de schoen aan gaan staan en leg jij je duim voor zijn teentjes. Kan jouw duim tussen zijn tenen en de voorkant van de schoen liggen? Dan heeft hij ruimte genoeg voor zijn teentjes, zodat die zich gezond kunnen ontwikkelen. Het schijnt de looptechniek ten goede te komen als de tenen goed kunnen bewegen!

Controleer na aanschaf ook regelmatig de maat! Kindervoeten groeien immers snel!

lijn groen oudersenzo
Kinderschoenen: welke kies je?

Stevige schoenen

Ook de stevigheid van de schoen is belangrijk. Een goede schoen ondersteunt de voet en afhankelijk van het type schoen ook de enkel. Dat betekent inderdaad dat een uitverkoopschoentje in de supermarkt leuk is voor een middagje in de zandbak, bijvoorbeeld, maar niet om echt de hele dag te dragen naar school of bij een wandeling. Eén troost: meestal kan je er ook van uitgaan dat duurdere, stevige schoenen langer meegaan!

Ademde schoenen

Zweetvoeten kweken wil je niet, lijkt me. Dus zijn schoenen met ademend materiaal een uitkomst. Neem bijvoorbeeld Geox kinderschoenen. Dit merk schoenen gebruikt buitenzolen met microgaatjes, waardoor het zweet weg kan. Ze zijn te koop in heel veel modieuze kleuren en modellen. Of je nu voor een sneaker gaat of juist voor een sandaal, ze hebben het allemaal. Op dit moment kun je hier profiteren van grote kortingen en je krijgt tijdelijk een welkomscadeau in de vorm van een voucher van 10 euro!

Geox

Veters of klittenband

Eigenlijk zijn veters beter… maar ja, het is waar: klittenband is een stuk eenvoudiger aandoen voor je kind zelf. Met veters kan je de schoenen steviger vastmaken, waardoor je kind dus meer steun heeft. Zolang jij dus de schoenen aantrekt, kan je beter voor veters gaan. En daarna is het zaak je kindje zo snel mogelijk zijn veterdiploma te laten halen, zodat ook hij/zij de veters van zijn schoenen kan strikken. Moeten we er eerlijkheidshalve meteen bijzeggen dat zelf gestrikte veters vaak ook niet erg vast zitten. En dus is klittenband op de kleuterleeftijd gewoon een uitkomst: zeker voor de juf op school!

lijn groen oudersenzo
xxx

Ga in de middag schoenen kopen en neem kousen mee!

Jawel, ik zie je al verbaasd kijken. Wat dit er nu weer mee te maken heeft? In de middag zijn voeten vaak iets dikker dan in de ochtend en dat heeft uiteraard invloed op de ruimte die het voetje nodig heeft…  Vergeet ook niet dat sokken eveneens ruimte innemen! Pas dan ook altijd de schoenen met kousen/sokken aan. Naast de ruimte die het inneemt, is het sowieso ook wel zo hygiënisch.

Koop geen hakken voor je kleine dame!

Natuurlijk ziet het er prachtig uit: kleine damesschoentjes met hak. Maar doe het niet! Die hakken kopen ze zelf maar als ze ‘later groot zijn’. Het is nu zaak te zorgen dat je kind zich het gezondst kan ontwikkelen. Dat hakken niet de ondersteuning bieden die ze nodig hebben, hoeft geen uitleg, lijkt me.

Wel of geen tweedehandsschoenen?

Vanzelfsprekend is het verleidelijk om je kind de schoenen van zijn oudere broertje of zusje aan te doen. Of om via marktplaats tweedehandsschoenen te kopen. Ze groeien immers zo snel, dus heb je geen zin om er heel veel geld aan uit te geven… Probleem is alleen dat schoenen naar de voeten gaan staan! Je raadt het al: een tweedehandsschoen is dus zeker NIET aan te raden! Ook al is het aanbod zo verleidelijk! Bedenk maar dat je investeert in de gezondheid van je kind en dat mag best wat kosten, toch?

liefs Wil

Meer informatie

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!
De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
Nieuwe kinderschoenen nodig? Hier moet je op letten!
De laatste peutertrends
Kinderkleding voor je peuter
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!
Kinderschoenen kopen. Let op deze punten!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeeldingen: 123rf.com

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerkingsverband.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *