Laat je kind zijn/haar kleding kiezen

Laat je kind zijn/haar kleding kiezen

Nog voor de geboorte van Rocco kocht ik stapel babykleertjes. Ik kon al die schattigheid maar moeilijk weerstaan. Toen ik nog niet wist dat Rocco een jongetje zou worden, heb ik zelfs met een über schattig plissé rokje van Burberry in mijn handen gestaan. Ondanks dat ik sterk het gevoel had dat Rocco een meisje zou zijn, heb ik toch de neiging kunnen onderdrukken om het rokje te kopen. Gelukkig maar, want Rocco is geen meisje en ik vind gender neutraal opvoeden een leuke term, maar om een jongetje als baby nou een rokje aan te trekken, gaat mij toch iets te ver.

Ik kocht zijn kleding

Als klein hummeltje was er nog niets aan de hand, ik kocht zijn kleding en deed dat gewoon bij hem aan. Op het moment dat ik hem bij het shoppen ging betrekken, ging het mis. Rocco had een enorme hekel aan shoppen. Kleding passen was zo’n beetje de grootste ramp die hem kon overkomen. Dus stopte ik met shoppen in de winkel en begon ik online kleding voor hem te scoren. Dan vond hij passen nog steeds een crime, maar dan maakte ik niet een heel winkelcentrum gek met zijn geschreeuw.

Eigen smaak, eigen keuze

Zo ging het een paar jaar achter elkaar. Rocco werd ouder en nieuwe kleding bleef een ramp. Maar ja, je kunt je voorstellen dat tijdens de ontwikkeling van 50 cm naar 1.86 er heel wat kleding gekocht moest worden. Ieder seizoen opnieuw. Maar er bleek licht aan het einde van de tunnel, want sinds een paar jaar is er rust in huis gekeerd. Rocco heeft sinds een paar jaar een volledig eigen smaak ontwikkeld en ineens gaat shoppen een stuk gezelliger en het passen van de kleding is zowaar een feestje geworden waar hij reikhalzend naar uitkijkt.

lijn groen oudersenzo
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen

Opgetogen en blij

Okay, zijn kledingkeuze is misschien niet helemaal conform mijn smaak, maar hij wordt er wel blij van. Hij voelt zich fijn en vrij in deze kleding en daar gaat het natuurlijk om. Shoppen doe ik nog steeds online (want zo lekker makkelijk) maar nu zit Rocco naast me en wijst aan wat hij graag wil hebben. En als de bestelling dan eenmaal binnenkomt, is hij helemaal opgetogen en past zonder probleem het ene shirt na de andere broek. En van dat uitzicht, word ik weer blij.

Eigen stijl ontwikkelen

Ik vind het supertof te zien hoe hij een eigen stijl heeft ontwikkeld. Dat uit zich niet alleen in de kleding, maar bijvoorbeeld ook in de muziek. Hij durft anders te zijn dan zijn klasgenoten, zonder dat hij bang is een buitenbeetje te worden. Dat vind ik stoer en krachtig. En misschien is het allemaal mijn stijl niet, hij voelt zich er happy bij en daar gaat het om. Hij is zijn eigen persoonlijkheid aan het ontwikkelen, leert zijn eigen keuzes te maken, hij ontwikkelt zich naar een evenwichtige volwassene die weet wat hij wil.

Als ouder doe ik steeds meer een stapje naar achter, richting zijlijn. En dat is goed. Tenslotte is het onze taak om ze te begeleiden naar volwassenheid en ze in dat proces steeds meer los te laten tot ze op eigen benen kunnen staan.

Jongere kinderen en zelf kiezen

Rocco was nog rijkelijk laat met het zelf willen kiezen van zijn kleding, andere kinderen zijn er wat eerder aan toe. Laat ze lekker mee beslissen, waarom niet? Als het de spuigaten uitloopt kun je altijd de keuze een tikkeltje manipuleren. Het is immers niet handig om in de winter met korte mouwtjes naar school te gaan of in de zomer met een skibroek naar het strand. Maar je kunt ze wel een keuze laten maken uit bijvoorbeeld drie kledingstukken die jij hebt uitgezocht. Dat geeft je kind het gevoel dat hij kan kiezen en jij weet zeker dat het altijd een goede keuze zal zijn.

Je kunt deze dilemma’s eventueel voorkomen door alleen maar seizoen kleding in de kast te leggen of vooraf setjes te maken van de kledingstukken. Dat kunnen ze niet snel een verkeerde keuze maken. En willen ze met twee verschillende kniekousen naar school? So what? Laat ze lekker.

Modeperikelen

Als je zoon of dochter gevoelig is voor de invloed van anderen, kan kleding een grote rol gaan spelen. Ze leren al snel welke kleding ‘cool’ is en welke niet. Zo zag ik bijvoorbeeld laatst een merk waar ik nog niet eerder van heb gehoord. Als je nou op zoek bent naar stoere en trendy kinderkleding is Ninni vi kleding wellicht een optie. Ik zou het wel weten als ik een meisje had. Die oranje baret vind ik echt zo tof!

Respecteer zijn keuze

Of je nou wel of niet mee gaat in de modeperikelen van je zoon of dochter, het is belangrijk dat hij de kans krijgt een eigen stijl te ontwikkelen en de keuze van je kind te respecteren. Misschien red je het financieel niet om volledig hierin mee te gaan, maar laat hem dan op z’n minst één kledingstuk, volledig naar zijn smaak of merk, kopen. Liever wat minder kledingstukken, maar wel naar zijn tevredenheid, dan een kast vol kleding waar hij niet écht blij van wordt.

Waarom zelf kleding kiezen?

Mocht je je nog afvragen waar het goed voor is om je zoon of dochter zelf zijn kleding te laten uitkiezen, nou hierom:

1) Het maakt hem zelfstandig
2) Hij leert eigen keuzes te maken
3) Het geeft hem de kans fouten te maken
4) Het laat hem zijn eigen stijl ontdekken en ontwikkelen
5) Het stimuleert zijn creativiteit
6) Je geeft hem hiermee het gevoel van vertrouwen
7) Het is hartstikke leuk en hij wordt er blij en gelukkig van
8) Het shoppen/aankleden gaat vast een stuk sneller/leuker met kleding die hij zelf ook graag wil

liefs Marion

Meer informatie

Kleine fashionista in huis? Deze kleding is helemaal on trend!
Zelf aankleden, wanneer begin je daarmee?
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
Nieuwe kinderschoenen nodig? Hier moet je op letten!
Kinderkleding voor je peuter
De laatste peutertrends
Kinderschoenen kopen. Welke maat kies je?
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *