Te kleine schoenen – De 7 alarmbellen

Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!

De voeten van kinderen kunnen soms erg hard groeien zodat je binnen een paar maanden een of twee maten verder bent. Met Rocco kon ik het redelijk in de hand houden door ieder seizoen nieuwe schoenen te kopen, maar dan ook wel steeds nipt. Totdat hij in de puberteit kwam, toen ging het pas echt heel rap. Voor mijn gevoel had hij nauwelijks een paar meter met het ene paar schoenen gelopen en de volgende moesten alweer worden aangeschaft. Pfff…hoe pluk je je moeder kaal.

Zelf signaleren van te kleine schoenen

Inmiddels is Rocco een mondige tiener, die echt wel aangeeft wanneer zijn schoenen te klein zijn (hij heeft inmiddels maat 46, of misschien zelfs nu wel 47), maar toen hij nog een klein prulletje was, ging dat toch wat lastiger en moest ik het vooral zelf signaleren. Gelukkig zijn er wel aanwijzingen waar je op kunt letten. Dus als je twijfelt of je kindje grotere schoenen nodig heeft, check dan deze lijst!

Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen

1) Heeft je kindje rode hielen?
2) Klaagt hij over pijn in zijn voeten bij het lopen?
3) Struikelt hij ‘ineens’ vaker?
4) Heeft hij een ingegroeide teennagel?
5) Of heeft hij misschien een blauwe teennagel?
6) Begint hij te zeuren als hij ver(der) moet lopen?
7) Heeft hij last van een likdoorn of (veel) eelt op zijn voeten/tenen?

Als je meer dan één keer ‘ja’ hebt moeten zeggen, dan is de kans groot dat je kindje aan nieuwe schoenen toe is. Misschien voor de zekerheid even zijn voetjes opmeten?

lijn groen oudersenzo
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!

De risico’s van te kleine schoenen

Pijn of een ingegroeide teennagel is niet het enige dat je kindje kan krijgen van het lopen op te kleine schoenen. Het kan zelfs zijn voetjes vervormen of een verstoord looppatroon ontwikkelen. Hij kan er zelfs vervormde voetgewrichten van krijgen. Serieuze problemen dus, die kunnen worden voorkomen door een beetje op te letten. Te groot is trouwens ook niet goed, want dan kan je kindje weer makkelijker zijn voetje verzwikken.

Waar moet je op letten?

En als je dan nieuwe schoenen gaat kopen, waar moet je dan op letten? Het is vooral belangrijk dat de schoenen goed passen. Controleer of je kindje genoeg ruimte heeft in zijn schoenen door met je duim op de schoenneus te drukken. Zit zijn teen tegen de voorkant? Of zit er juist nog heel veel ruimte? Laat hem ook met zijn voet helemaal naar de voorkant gaan zodat jij kunt kijken hoeveel ruimte er aan de achterkant ontstaat.

Het hoeft niet duur

Als je ‘vroeger’ goede kinderschoenen wilde kopen, kwam je uit bij Hush Puppies of Piedro . Inmiddels zijn er zoveel merken bij gekomen, ook goedkopere merken die goede schoenen aanbieden. Je hoeft niet meer de hoofdprijs voor ‘een goede schoen’ te betalen. Het kan ook echt wel voor een stuk(je) minder. Belangrijk is om de volgende eisen te stellen aan de schoen:

  • kies voor leer of canvas (en niet voor kunstleer of synthetisch)
  • pasvorm moet goed zijn
  • de schoen moet een buigzame zool hebben
liefs Marion

Meer informatie

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!
De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?
Kinderschoenen kopen – Waar moet je op letten?
Veters strikken – Hoe leer je dat?
De laatste peutertrends!
Kinderschoenen: welke kies je?
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen
Kinderschoenen kopen. Let op deze punten!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeeldingen: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *