De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?

De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?

Sta je ook weleens in een schoenenwinkel vertederd te kijken naar die miniatuurgympjes? Wat zien ze er lief uit en gewoon zo akelig hetzelfde als die grote schoenen voor jezelf of je partner. Maar hoe zit het nu eigenlijk met kinderschoenen. Vanaf welke leeftijd koop je kinder- of babyschoenen en waar moet je dan opletten?

De eerste kinderschoen is een babyschoen

De eerste schoentjes voor je baby zullen nog echte babyschoentjes zijn. Hoewel ze wel lijken op gewone schoenen, zijn ze zeker aangepast aan echte babyvoetjes. Zo zal de zool buigzaam zijn zodat ze goed met de voetjes van je baby meebuigen. Hierdoor kunnen de voetjes toch goed ontwikkelen. Meestal wordt er leer gebruikt aan de binnenkant (en vaak ook aan de buitenkant) zodat je baby’s voetjes beter kunnen ademen en hierdoor minder zullen zweten. Je kindje moet wel goed grip hebben om zo goed te leren lopen. Daarom zullen deze kinderschoenen stevig zijn bij de hiel. Hierdoor zal je kindje minder schuiven en zal hij minder kans maken om zijn enkeltje te verzwikken. Uiteraard moet jij er dan wel voor zorgen dat je de juiste maat voor je kindje koopt. De ruimte voor de tenen wordt ruim gehouden zodat de teentjes de natuurlijke grijphouding kunnen maken.

Wanneer koop je babyschoenen?

Zolang je baby nog niet gaat lopen en dus vooral zit of kruipt, dan zijn schoentjes overbodig. Je kunt je baby veel beter slofjes of gewoon kousjes aandoen. Hierdoor worden zijn voetjes dan immers niet belemmerd. Is het wat warmer dan kan je je kindje uiteraard ook gewoon op blote voetjes laten ‘lopen’. Ben je gewoon thuis en is je mannetje of vrouwtje ondertussen wel een stappertje geworden, kies dan ook voor blote voetjes of anders zoiets als antislipkousjes. Ga je op stap, dan ontkom je niet meer aan schoentjes. Maar het beste is om deze niet al te lang aan te laten.

lijn groen oudersenzo
De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?

Waar let je op bij het kopen van de eerste schoentjes?

Het mag duidelijk zijn dat er wel een aantal aandachtspunten zijn bij het kopen van kinderschoentjes. Je kindje leert net lopen en zijn schoentjes zullen hem daarbij moeten ondersteunen in plaats van in de weg zitten. Het voetje van de baby of dreumes is volop in de groei en ook dat moet in je achterhoofd zitten. Zorg dus altijd dat je de juiste maat hebt, zodat je baby aan de ene kant genoeg ondersteuning heeft en niet staat te glippen, maar aan de andere kant de schoen niet strak zit zodat de voeten niet goed kunnen bewegen. Check dan ook steeds of de maat nog klopt! Verder moet de schoen niet glad zijn, maar wel soepel. Ze moeten lekker zacht aanvoelen, zodat je kind het niet erg vindt om ze aan te doen. Het mag voor zich spreken dat een goede baby- of kinderschoen licht is en niet als een blok beton aanvoelt. Kies voor leer of een andere ademende stof zodat er geen zweetvoetjes ontstaan. Zoals gezegd moet het schoentje ondersteunen bij de hielen. Tip: let op of ze makkelijk aangaan!

Kinderschoenen kopen

Is je kind ouder dan kan je ook altijd nog beter goed investeren in goede kinderschoenen. Een kindervoet groeit en zal je kindje goed moeten steunen. Blijf goed checken of de maat nog klopt. Zorg voor genoeg ruimte aan de voorkant voor de tenen en dat hij of zij nog even groeien kan. Zorg voor goede ondersteuning door een goed passende schoen te kiezen. Een vuistregel die je kunt hanteren als je nieuwe schoenen koopt: allereerst check je de ruimte aan de voorkant als je kind achterin de schoen staat. Hebben de tenen ruimte? Nu gaat je kind met zijn tenen zo ver mogelijk naar voren. Als je dan net een vinger tussen de schoen en de achterkant van de voet kunt steken heeft je kind genoeg ruimte om nog even te groeien, maar wel voldoende ondersteuning.

Hoe bepaal je de maat?

Nu is het leuk gezegd natuurlijk dat je de juiste maat moet nemen: maar wát is de juiste maat? Je kunt uiteraard om advies vragen als je in een schoenenwinkel bent. Wil je toch alvast een idee hebben? Dan moet je erachter zien te komen hoe lang zijn voetje is. Je kunt dit doen als je kleintje staat door zijn voetje om te trekken op een papier en dit vervolgens te meten. Trap niet in de valkuil om gewoon zo zijn voetje op te meten. Grote kans dat hij dan zijn teentjes kromt en de maat dus kleiner uitvalt. Soms zit er een verschil tussen beide voetjes. Dus het is fijn als je ze beide op kunt meten! In de winkel zullen ze je vervolgens kunnen vertellen welke maat het is. Of kijk naar de handige tabellen bij de online winkels. Nu is de lengte van de voet 1 ding, maar je hebt nu eenmaal ook nog verschillen in bijvoorbeeld de hoogte van de wreef. Dit is puur een kwestie van uitproberen welk model het beste past.

liefs Wil

Meer informatie

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!
Nieuwe kinderschoenen nodig? Hier moet je op letten!
Kinderschoenen kopen. Welke maat kies je?
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!
Veters strikken. Hoe leer je dat?
Kinderschoenen kopen. Let op deze punten!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Bent.be

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *