Kinderkleding voor je peuter, waar moet je op letten

Kinderkleding voor je peuter

Er is een ruime keuze op gebied van kinderkleding en natuurlijk wil je dat je kleine peuter er leuk, hip of eigenwijs uitziet. Toch zijn er een paar aspecten die je bij de keuze van de kleding beter in het oog kunt houden: De kleding moet veilig zijn, de juiste maat hebben, goed te wassen zijn en het moet comfortabel zitten. En dan mag het verder hartstikke hip, leuk, speels, kek, eigenwijs en/of trendy zijn.

Veilige kinderkleding

Bij veilige kinderkleding kun je bijvoorbeeld denken aan kleding die niet brandbaar is. Of felle kleuren voor buiten zodat hij goed zichtbaar is. Zorg ook dat de kleding de juiste maat heeft, zodat je peuter niet struikelt over te lange broekspijpen. Kinderkleding moet comfortabel zitten en niet kriebelen. Je peuter moet zich vrij kunnen bewegen en niet worden gehinderd door bepaalde knellende, loshangende kledingstukken.

Aankleden van je peuter

Als je peuter weerstand biedt tegen het aankleden, laat je peuter dan mee beslissen wat hij aantrekt. Om écht verkeerde keuzes te voorkomen (bijvoorbeeld een dun bloesje met korte mouwen op een koude winterdag) kun je een paar setjes uitzoeken waaruit je peuter kan kiezen. Beperk het aanbod tot 2 à 3 setjes. Overdaad schaadt, maar zeker een onervaren kind. Laat je peuter helpen bij het aankleden. Natuurlijk mag je hier best een beetje bij helpen door de juiste voet in de juiste pijp te stoppen. Neem de tijd voor het aankleden.

Eigen smaak en voorkeur

Een peuter zal op een gegeven ogenblik een voorkeur geven voor bepaalde kinderkleding. Zijn lievelingskleding. Deze kleding geeft hem een gevoel van zekerheid en veiligheid. Maar ook lievelingskleding moet wel eens gewassen worden. Als de lievelingskleding van je peuter nog verkrijgbaar is, is het aan te raden om een extra exemplaar te kopen. (Eventueel ook in een grotere maat). Was de kinderkleding eerst een paar keer zodat ze niet stug aanvoelen of er te nieuw uitzien.

Aankleedtips

Soms kan het een lastig ritueel zijn: Je peuter aankleden. Of hij het nou zelf doet of jij doet het voor hem, er zijn dagen dat het meer wegheeft van een partijtje vrijworstelen. Een paar aankleedtips zijn daarom misschien welkom…

lijn groen oudersenzo
Kinderkleding voor je peuter

Tips om hem aan te kleden

Zelf kiezen
Laat je peuter mee kleding uitkiezen. Wil je een outfitramp voorkomen, laat hem dan uit (bijvoorbeeld) drie setjes kiezen.

Neem de tijd
Neem altijd de tijd voor een aankleedsessie, rust en kalmte doet een hoop.

Afleiding
Probeer hem af te leiden. Kleed hem bijvoorbeeld aan voor de TV. Terwijl hij naar Bob de Bouwer of Thomas de Stoomlocomotief kijkt, kun jij hem snel zijn kleertjes aantrekken.

Vooraf uitzoeken
Door hem de avond van te voren al kleertjes uit te laten zoeken (samen met jou) bespaar je tijd gedurende de ochtendspits.

Maak het leuk
Probeer van het aankleed moment, een leuk moment te maken. Maak er een spelletje van of maak eens een grapje door iets bewust verkeerd aan te doen. Kleine kinderen zijn dol op herhaling, dus als jij iedere dag hetzelfde foutje maakt, zal hij dat prachtig vinden!
Je kunt er ook een liedje bij zingen. Verzin er desnoods eentje zelf! Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn.

Tips om hem zichzelf aan te laten kleden

Doe het voor
Doe het hem voor en neem de tijd om het door hem na te doen. De eerste keren heb je daar nog heel wat tijd voor nodig, maar hij zal er uiteindelijk steeds handiger in worden.

Kies voor gemak
Kies voor zoveel mogelijk makkelijke kleding. Lastige kleding wekt alleen maar frustratie (lees: woede) op bij je peuter.

Beetje helpen
Help hem bij bepaalde hindernissen. Denk bijvoorbeeld aan knoopjes, drukkertjes of een riem. Hij hoeft niet alles direct zelf te kunnen. Bij bepaalde moeilijkheidsfactoren kun je best een beetje helpen.

Zelf kiezen
Laat je peuter mee kleding uitkiezen. Wil je een outfitramp voorkomen, laat hem dan uit (bijvoorbeeld) drie setjes kiezen.

Rust en tijd
Neem altijd de tijd voor een aankleedsessie, rust en kalmte doet een hoop.

Voorbereiding
Door hem de avond van te voren al kleertjes uit te laten zoeken (samen met jou) bespaar je tijd gedurende de ochtendspits.

Schoenen en sokken

Het aandoen van schoenen vertegenwoordigt ongeveer alles waar een peuter een hekel aan heeft. Hij wordt namelijk vastgehouden, er wordt voor hem iets gedaan wat hij liever zelf doet en hij voelt zich beperkt door ongemakkelijke zittende kleding. Wat kun je hier tegen doen? Probeer makkelijke schoenen te vinden. Geen veters, geen hoge schoenen. Kies bijvoorbeeld een instapper met klittenband, deze kan je peuter zelf aan trekken.

Maar… de instapper is natuurlijk niet aan te raden voor peuters die continu hun schoenen zelf uitdoen. Minder verweer zal je peuter ook geven als hij zelf mee mag helpen zijn schoenen uit te zoeken. Blijf ook goed opletten of de schoenen inmiddels niet te klein geworden zijn.

Regelmatig opmeten

Laat de voetjes van je peuter daarom regelmatig bij een schoenenzaak opmeten. Goed passende schoenen zijn zeer belangrijk en zijn een voorwaarde om later als volwassenen goede voeten te hebben. Laat in een schoenenzaak je goed informeren. Praat ook met je peuter en leg uit waarom het nodig is dat hij zijn schoentjes aan heeft. Laat zien dat je zelf ook schoenen draagt als je naar buiten gaat. Daarnaast helpt een goed portie humor of een beetje afleiding natuurlijk altijd. En als laatste… geduld. Als je zelf ongeduldig wordt, werkt dit alleen maar averechts. Probeer er daarom voor te zorgen dat je niet op het laatste moment met het aantrekken van de schoenen begint.

Blote voeten of sokken

In huis kan je peuter beter op blote voeten of sokken lopen. Op deze manier blijft hij beter in evenwicht en traint hij zijn spieren.

Sokken

Vermijd dikke katoenen sokken die in zijn schoenen kunnen oprollen en sokken met dikke ruwe naden. Kies liever katoenen met orlon, die goed aansluiten. Let erop dat de sokken niet te ruim of te strak zitten en trek de sokken goed op zodat ze helemaal glad zitten voor je de schoenen aan trekt.
Pas wel op met gladde vloeren. Je kunt uitglijden voorkomen door bijvoorbeeld sokjes te kopen met (anti) slipzooltjes.

Jassen en mutsen

Een jas belemmerd een peuter in zijn bewegingsvrijheid en zal daarom al snel weerstand bij hem oproepen. Maar een jas is nou eenmaal nodig. Koop in ieder geval geen jassen die te strak, te dik, te kriebelig of te zwaar zijn. Kies liever lichte, isolerende stoffen dan zware stoffen. Een jas die aan twee kanten te dragen is, kan voor een peuter heel leuk zijn. Hij kan nu zelf kiezen welke kant hij wilt dragen.

Onbedekt hoofd

Een kind met een onbedekt hoofd en blote handen zal het kouder hebben (de meeste warmte verdwijnt via het hoofd) maar zal hiervan niet direct verkouden worden. Verkouden word je alleen van een virus, maar zijn weerstand kan wel afnemen en hem vatbaarder maken voor zo’n virus. Bij het kopen van een lekkere muts houd er dan rekening mee dat hij is gemaakt van zacht synthetisch materiaal zoals fleece of katoen en dat hij wijd genoeg is zodat hij niet gaat knellen en daardoor irriteren.

Pas op voor bevriezing

Op erg koude dagen (gevoelstemperatuur minder dan 0 graden Celsius) bestaat er kans op bevriezing. Wanneer je peuter dan geen muts op wilt of wanten aan wilt hebben, kan hij maar beter niet buiten gaan spelen of mee gaan boodschappen doen.

Tweedehands kleding

Iedereen kent het probleem. Die leuke trui of stoere broek, die je pas een paar maanden geleden hebt gekocht, is ineens te klein. Vaak is de kleding nog mooi en weggooien is zonde. Je kunt de kinderkleding aanbieden bij een 2e-handskledingzaak die de kleertjes voor jou gaat verkopen. Natuurlijk biedt ook internet de nodige mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan E-bay of marktplaats.nl. Deze zijn niet alleen handig voor kleding verkoop maar ook voor het aanbieden van spullen zoals speelgoed, kinderwagen, Maxy Cosy, et cetera.

Maattabel

liefs Marion

Meer informatie

Zelf aankleden, wanneer begin je daarmee?
De snelle ontwikkelingsfase van peuters
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
Nieuwe kinderschoenen nodig? Hier moet je op letten!
De laatste peutertrends
Kinderschoenen kopen. Welke maat kies je?
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *