Nieuwe kinderschoenen nodig? Waar moet je op letten?

Nieuwe kinderschoenen, waar moet je op letten?

Zodra je kindje gaat lopen, is de keuze van kinderschoenen belangrijk… In sommige culturen worden er geen schoenen gedragen. Het blijkt zelfs dat de voeten van deze mensen buigzamer, sterker en gezonder zijn. Je zou dus kunnen zeggen dat blote voeten beter is dan voetjes in schoenen. Maar buiten de deur is dit niet altijd handig, denk eens aan de wintermaanden. In huis kun je eventueel nog kiezen voor sokken met antislipzooltjes maar buiten is een schoentje toch wel gewenst.

Iedere drie/vier maanden nieuwe kinderschoenen

Gemiddeld hebben peuters iedere drie of vier maanden nieuwe schoenen nodig. Het ligt echter een beetje aan de groei van zijn voetjes. Soms moet je na twee maanden alweer op pad en soms pas na een maand of vijf. Houd het goed in de gaten. Op te kleine schoenen lopen is niet goed voor zijn voetjes. Als je schoentjes gaat kopen voor je peuter of kleuter zijn er een paar punten waar je goed op moet letten:

Tips voor de kinderschoenen

Is de maat goed? Het schoentje mag niet te groot of te klein zijn. Doorgaans zijn de voetjes niet gelijk van lengte, stem daarom de maat af op het grootste voetje. Voel of er voldoende ruimte zit voor zijn tenen en dat hij zijn teen tijdens het passen niet optrekt. Wrijf eventueel langs de onderbenen om de beenspieren iets te ontspannen.
Voel of de schoentjes breed genoeg zijn. Knijp op het breedste punt in de zijkant van de schoen. Als je een klein stukje kunt pakken, is de breedte goed. Een groot stuk, dan is de schoen te wijd en als je niks kunt pakken, te strak.
Controleer of je een pink tussen de hiel en de schoen kunt steken. Het moet precies passen.

lijn groen oudersenzo
Nieuwe kinderschoenen, waar moet je op letten?

Maak het aantrekkelijk

Kies een schoentje in een vrolijke kleur, want hoe leuker je peuter het schoentje zelf vindt, hoe makkelijk het aantrekken gaat. Is het schoentje niet te zwaar? Kies liever voor een schoen die wat lichter is. Gaat het schoentje makkelijk aan en uit?

Voor welk materiaal kies je?

Is het schoentje gemaakt van een materiaal dat ademt? Leer of canvas zorgt ervoor dat het voetje minder transpireert. Kies liever geen schoenen van plastic of imitatieleer.
Is het zooltje flexibel genoeg? Kun je deze goed buigen? Zijn de zolen ook niet glad? Je kindje mag immers niet uitglijden.
Kies geen schoentjes voor je kindje met hakken. Zelfs heel lage hakken verstoren de houding en balans van je peuter.
De achterkant van het schoentje moet goede steun geven. Let erop dat deze stevig genoeg is.
Zorg voor twee paar schoenen. Kindervoetjes zweten nogal en op die manier kun je wisselen van schoenen, zodat eventuele natte schoentjes kunnen drogen.

Tips voor het shoppen

Ga naar een schoenenwinkel waar ze ervaring hebben met kinderschoenen.
Zorg dat je kindje uitgeslapen en niet hongerig is wanneer je het mee neemt schoenen kopen. Een vermoeide hongerige peuter, werkt niet mee.
Neem een favoriete knuffel mee ter vermaak.
Ga met je peuter of kleuter onder schooltijden de schoenen kopen. Dat voorkomt een hoop drukte en onnodig gewacht. Je peuter heeft immers niet zoveel geduld.
Zorg voor de goede sokjes aan, sokjes die ook daadwerkelijk gedragen gaan worden in de nieuwe schoentjes.

liefs Marion

Meer informatie

Kinderschoenen kopen? Dit is belangrijk om op te letten!
De eerste babyschoenen zijn cute, maar waar let je op?
Kleine fashionista in huis? Deze kleding is helemaal on trend!
Kinderkleding voor je peuter
Kinderschoenen kopen. Welke maat kies je?
Zo ontwikkelt jouw kind een eigen kledingstijl
De laatste peutertrends
Laat je kind zijn/haar kleding kiezen
Check de 7 alarmbellen van te kleine schoenen!
Kinderschoenen kopen. Let op deze punten!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *