Hoe leer je je kind schaatsen?

Leren schaatsen: de meeste kinderen zullen de beginselen aan papa of mama’s hand hebben geleerd. Veilig achter de oude keukenstoel op de sloot achter het huis of achter de pinguin op het kunstijsbaantje op het plein. Hoe dan ook: het staat in ieder geval voor echt Hollands vertier en lol staat voorop. Maar hoe kan je je kind helpen om het schaatsen onder de knie te krijgen? En welke schaatsen zijn geschikt voor de kleine kindervoetjes?

Hoe leer je je kind schaatsen?

Vallen en opstaan

Schaatsen is net lopen: je leert het door te vallen en weer op te staan én weer moedig verder gaan. Natuurlijk helpt het om eerst een steuntje te hebben aan grote-mensen-handen of ergens achteraan te mogen duwen. Maar eens zal het toch zelf de eerste losse “passen” (want daar lijkt het eerst vooral op) gaan zetten op het ijs. Zorg er in de eerste plaats voor dat het leuk is voor je kind. Dus zorg voor lekkere warme kleding, laat het stoppen als het niet meer wil en hou af en toe pauze met een lekkere warme chocomel (ofzo). Zo blijft schaatsen vooral een feestje!

De juiste schaatsen

Zorg ervoor dat de schaatsen goed passen. Leren schaatsen op schaatsen die te groot of te klein zijn, werkt echt niet. Bij te grote schaatsen kan je kind nooit genoeg grip hebben om de juiste slagen te kunnen maken. En over te kleine hoeven we niet eens uit te wijden…je herinnert je misschien zelf die akelige blaren e.d. wel.

Je kan beginnen met van die glij ijzers. Zo leert je kind alvast hoe het voelt om op ijs te staan, maar heeft het minder kans op valpartijen. Door de dubbele ijzers is het evenwicht immers makkelijker te bewaren. Voor kinderen zijn daarna vooral de hockeyschaatsen ideaal, die je tegenwoordig vaak kan kopen met verstelbare maten. Vaak kan je ze verstellen in 3 verschillende maten, waardoor je er langer mee kan doen en je de schaats echt goed aan het kindervoetje kan aanpassen. Voor beginnertjes zijn Noren nog veel te lastig.

Evenwicht bewaren

Misschien wel het lastigste onderdeel van schaatsen: je evenwicht proberen te bewaren. Want je staat op een raar, dun ijzertje en dan ook nog eens op ijs. En weet je: ijs is zo glad. Laat je kind eerst eens wennen aan het gladde ijs. Eerst bijvoorbeeld door gewoon erop te lopen, daarna op de ijzertjes. En vervolgens kan je dan een echte schaats gaan proberen. Je zou ook alvast de kinderen op de schaatsen kunnen laten wennen, door ze erop te laten lopen terwijl de beschermers er nog onder zitten. Overigens zullen kinderen die al gewend zijn om bijvoorbeeld te skaten het makkelijker hebben. Daar zit immers toch wel veel overeenkomsten in.

Niet stappen, maar glijden

Beginnertjes zullen eerst vooral stappen op de schaatsen. Is niet erg, want zo leren ze in ieder geval om hun evenwicht te bewaren. Gaat dit goed, dan kan je gaan proberen om ze echt te laten glijden. Probeer ze duidelijk te maken dat het helpt als je een beetje door je knieën zakt! Zo zal je minder snel vallen en als je valt val je eerder voorover, op je knieën. Niet lekker, maar een stuk beter dan een harde val achterover, waarbij je hoofd ook nog eens hard kan neerkomen!

Net als fietsen

Net als bij fietsen, moeten kinderen ook bij schaatsen even over de ‘valangst’ heen. Maar als het glijden goed gaat en jij je er steeds minder ondersteuning bij geeft, komt het helemaal goed. Laat ze ook gewoon lekker wat aanknoeien met andere kinderen. Want ongemerkt doen ze dan toch opeens een paar losse slagen. En jawel: als ze eenmaal doorhebben dat ze het best kunnen, dan gaat het snel vooruit! Want het is vooral de angst wat schaatsen zo moeilijk maakt.

liefs Wil

Meer informatie

De leukste winterse activiteiten op een rij!
Winterwonderland. Spelen in de sneeuw!
Wat heb je nodig voor de wintersport met kleine kinderen?
Skiën met kinderen, hier moet je op letten!
Wintersport met kleine kinderen, hoe dan?
Buitenspelen in de winter. Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!
Wintersport in Frankrijk
Wintersport in Winterberg, lekker dichtbij!
Voorkom een winterdip!
Online voorleesverhaaltje Willy Woef in de winter
Buitenspelen in de winter: Met deze tips krijg je de kids wel naar buiten!
5 leukste winteractiviteiten

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *