Je kind gaat leren fietsen!

Je kind gaat leren fietsen!

Onzekere oogjes, een trillende onderlip, en de eerste trapjes op een trapper. In het leven van elk kind komt een moment dat het gaat leren fietsen.
Uiteraard helpen wij als ouders mee om deze mijlpaal te verwezenlijken door ze aan te moedigen en ze letterlijk een duwtje in de rug te geven. Het is aan ons om de juiste fiets uit te kiezen en de daarbij behorende hulpmiddelen. Want op een omafiets gaat hij het natuurlijk nooit leren.

Zijwieltjes (en een gekke bel)

Je kan je kind al op zeer jonge leeftijd bekend laten raken met fietsen. De logische stap na een loopfiets voor je peuter is een fiets met trappers voor je kleuter. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kind de fietslessen als leuk gaat ervaren. Ga samen een mooie fiets uitzoeken en koop er een gekke fietsbel bij, dan is de interesse al heel snel gewekt.
Monteer een paar goede zijwieltjes op de fiets. Ze mogen iets hoger dan het achterwiel, niet teveel, maar hoog genoeg dat hij af en toe ‘los’ fietst. En ik zeg het nog maar een keer, aanmoedigen! Op een positieve manier natuurlijk.

Leren met vallen en opstaan

Je rent achter ze aan alsof ze van porselein zijn en pakt ze zo snel mogelijk op wanneer de zwaartekracht toeslaat. Fietsen leer je met vallen en opstaan. Zodra de zijwieltjes eraf mogen ligt het gevaar op de loer, maar dat hoort er allemaal bij. Ik zette vaak een pion op een paar meter afstand en beloofde hem een cadeautje als hij die afstand wist te bereiken. Daarna zette ik de pion steeds een stukje verder weg. En dat hielp! kleine stukjes fietsen lijkt een stuk minder eng dan die hele lange straat.

lijn groen oudersenzo
Je kind gaat leren fietsen!

Samen de weg op

Nu die kleine los kan fietsen zal je zien dat hij de hele dag wilt fietsen, want het is leuk! En hij is trots! Dus neem hem zoveel mogelijk mee op pad. Naar school, naar de speeltuin, naar de winkel etc. Zo ervaart hij hoe het is om in het verkeer te fietsen en dan kan je hem ondertussen leren wat de verkeersborden betekenen. En geniet maar van die kleine dreumes terwijl hij naast je fietst op weg naar de ijssalon, want ze hebben onderweg vaak hele verhalen te vertellen.

Liefs Mike

Extra informatie

Met de fiets naar school, wat is ervoor nodig?
Je kind loslaten in het verkeer. Hoe pak je dat aan?
In het verkeer – Hoe leer je je kind fietsen?
De kinderfiets, niet alleen voor kleine kinderen
Op de fiets naar school. Hier let je op!

Bronvermelding

Tekst: Mike
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *