Grootouders worden vanwege de crisis vaker ingeschakeld

Grootouders worden vanwege de crisis vaker ingeschakeld

Grootouders passen meer dan vroeger op hun kleinkinderen en door de crisis worden ze nóg vaker ingeschakeld. Dat blijkt uit een online onderzoek van Plus Magazine onder bijna duizend grootouders.
Erg vinden ze het niet: “Ik ben blij dat ik het kan doen en het scheelt de kinderen een hoop geld.”

Meer ingeschakeld

7 procent van de grootouders geeft aan dat zij dit jaar méér worden ingeschakeld dan vorig jaar vanwege de prijsstijging in de professionele kinderopvang. Meestal gaat het om een hele dag of een halve dag extra in de week.
Als opa en oma niet zouden bijspringen, moeten vier van de tien gezinnen terugvallen op betaalde kinderopvang en moet in 17 procent van de gezinnen een van de ouders minder gaan werken of zelfs stoppen met werken, blijkt uit Plus-onderzoek.

Sociologe Fleur Thomése onderschrijft de noodzaak van helpende grootouders: “Oppassen is niet zomaar een leuk extraatje, maar hard nodig om in gezinnen alle ballen in de lucht te houden.”

lijn groen oudersenzo
Grootouders worden vanwege de crisis vaker ingeschakeld

Passen op de kleinkinderen

72 procent van de grootouders past op hun kleinkinderen en bijna de helft van de ondervraagden doet dat één a twee dagen per week. 78% van de grootouders die worden ingeschakeld past nu méér op dan hun eigen ouders ooit bij hen deden toen ze in de kleine kinderen zaten. Socioloog Teun Geurts ontdekte eerder iets vergelijkbaars: er werd in 2006 vaker opgepast door grootouders dan in 1992. Hij verklaart deze toename onder andere door de grotere behoefte aan kinderopvang omdat in veel meer gezinnen dan vroeger beide ouders werken. Grootouders springen bij om hun (schoon)dochters de kans te geven aan het werk te gaan en te blijven werken. Door dat te doen, besparen die gezinnen flink wat geld.

Dat ze een steentje kunnen bijdragen, verschaft grootouders bijzonder veel genoegen. “Je wordt zo lekker eigen met de kleinkinderen; ze denken dat we er ook bij horen”, legt een Pluslezer uit. 80 procent vindt het beroep dat op hen wordt gedaan niet te groot en 94 procent onderschrijft de stelling ‘Ik pas op omdat het fijn is de kleinkinderen te zien en mee te maken.’ Oppassen levert plezier, geluk, waardering en zingeving op.

liefs Marion

Meer informatie

Meer informatie over opa en oma
Themapagina: Kinderopvang, kind en werk
Heb jij ook zo’n leuke schoonmoeder?

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.