De scouting van nu. Wat kun je ervan verwachten?

De scouting van nu. Wat kun je ervan verwachten?

Scouting is niks nieuws (het bestaat al meer dan honderd jaar!), maar nog altijd springlevend. Scouting is voor iedereen, ongeacht afkomst, geloof, beperking of politieke overtuiging. Wat wordt nu eigenlijk verstaan onder scouting? Wat doen ze en waar zijn ze te vinden?

Wat is scouting?

Scouting is een organisatie voor jongens én meisjes, die op een spannende en leuke manier de kinderen uitdaagt om zich persoonlijk te ontwikkelen. Het is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van ons land. Veel dorpen en steden hebben hun eigen padvindersverenigingen (of anders gezegd: scouting). Iedere week is er een bijeenkomst en ga je leuke dingen met elkaar doen. Daarnaast ga je op kamp en zijn er scouting evenementen door het hele land. De scouting bestaat al langer dan honderd jaar en is ontstaan als een soort opleiding voor verkenners in het leger. In Nederland sprak men vroeger over padvinders.

Tijdens de tweede wereldoorlog werden padvindersverenigingen verboden en de hoofdbestuursleden werden zelfs gearresteerd. Maar na de oorlog zijn de padvinders er gewoon weer. Sinds 1973 zijn alle afzonderlijke verenigingen opgegaan in 1 landelijke: Scouting Nederland. Hoewel men zeker van alles kan leren van uitéénlopende zaken, is de Scouting toch vooral ook een manier om vrienden te maken en gezellig met elkaar bezig te zijn. En die insignes, die je misschien wel kent vanuit de Donald Duck? Ja hoor, die kan je inderdaad ook behalen… En iedere afdeling heeft zijn eigen kleur outfit.

Verschillende soorten scouting

Niet iedere scoutinggroep is hetzelfde. Er zijn namelijk verschillende onderdelen waar ze onder kunnen vallen. Dit zijn:

  • Landscouting
  • Waterscouting
  • Luchtscouting
lijn groen oudersenzo
De scouting van nu. Wat kun je ervan verwachten?

Wat is de indeling van de leeftijden?

Omdat alle plaatselijke verenigingen onder Scouting Nederland vallen, wordt overal dezelfde indeling aangehouden. Dit is:

  • Bevers (5-7 jaar)
  • Welpen (7-11 jaar)
  • Scouts (11-15 jaar)
  • Explorers (15-18 jaar)
  • Roverscouts (18-21 jaar)
  • Ouder dan 21: dan ben je welkom als leiding/vrijwilliger

Wat doe je bij de scouting?

Scouting is in het algemeen gebaseerd op ontwikkeling, samenwerking, avontuur en vaak ook de natuur. Hoe de activiteiten er precies uitzien scheelt natuurlijk per leeftijdsgroep.

Bevers

Bevers is de jongste groep kinderen. Zij hebben als thema het dorp Hotsjietonia. Hierdoor wordt hun fantasie geprikkeld. De themaverhalen zijn zo opgesteld dat de kinderen ervan leren en dit mee kunnen nemen de echte wereld in. Bij een waterscoutinggroep kan er wel een bevergroep zijn, alleen zullen zij vanuit veiligheidsoverwegingen nog niet op het water zijn. Spellen bij het water zouden wel kunnen en een keer meevaren op een grote boot (uiteraard veilig) kan ook voorkomen.

Welpen

De groep na de bevers zijn de welpen. Dit zijn kinderen van 7 tot 11 jaar. Zij hebben het junglethema als basis. Dit is het verhaal van Mowgli en Shanti. Het mag duidelijk zijn dat hier onder andere bosspellen prima bij passen. Maar ook koken of andere spannende spellen. Bij de welpen is het de gewoonte om 1 keer per jaar op kamp te gaan. Bij de waterscouts heten deze kinderen waterwelpen. Zij gaan wel het water op, bijvoorbeeld in kano’s. Het is de voorbereiding voor het ‘leven’ als waterscout.

Scouts

De Scouts zijn de jongeren tussen 11 en 15 jaar oud. Dit kan zijn bij zowel de land-, lucht- als waterscouting. Een themaverhaal is nu niet meer toepasselijk. Spannende en uitdagende activiteiten worden aangeboden. Scouts gaan meerdere keren per jaar op kamp. Luchtscouts houden zich bijvoorbeeld bezig met vliegeren, radiografisch vliegen, modelbouw, flightsims of met het maken van heteluchtballonnen. Verder kunnen ze vliegvelden bezoeken of luchtshows.

Explorers

Explorers zijn tussen de 15 en 18 jaar oud en dus in staat om veel zelf te doen. Activiteiten organiseren ze dan ook vooral zelf. Ze dragen zorg voor de financiën en het bestuur van hun eigen afdeling. Er is wel begeleiding die dus precies dat doet: begeleiden bij dit proces. Als er advies nodig is, zijn zij er voor hen. Naast activiteiten kunnen explorers er ook voor kiezen om voor activiteiten met een grotere omvang te gaan. Deze projecten duren dan een langere tijd. Dat explorers door alles zelf te moeten organiseren zelf zeker zullen groeien op meerdere vlakken mag duidelijk zijn.

Roverscouts

Ouder dan 18, maar nog geen 21? Dan word je toch nog als jeugdlid gezien en val je onder de roverscouts. Zij nemen wel een aparte plek in omdat ze hun eigen programma mogen volgen zonder ouderen. Roverscouts hebben een eigen bestuur en dergelijke.

Ouder dan 21

Ben je ouder dan 21 maar wil je toch betrokken blijven bij de scouting, dan kan je natuurlijk verder gaan als vrijwilliger of leidinggevende. Maar er bestaat ook nog zoiets als een plusscout. Een plusscout kan je al worden na je achttiende, alleen val je dan onder de vrijwilligers. Word je een roverscout op die leeftijd, dan ben je dus nog gewoon lid en doe je mee aan een ‘speltak van Scouting Nederland’. 

liefs Wil

Meer informatie

Wat mag je niet vergeten als je naar het bos gaat?
Wat is wichelroedelopen en wat heb je ervoor nodig?
Een geschikte sport uitkiezen voor je kind

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *