Het eetgedrag van pubers is soms frustrerend. Hoe ga je hier wijs mee om?
Als kinderen klein zijn en je ze zonder zeuren allerlei gepureerde groenten kan voeren dan kan je je nog weinig voorstellen bij de puberlijke drang naar ongezond eten. Bij ons thuis heeft deze verandering ongemerkt plaatsgevonden. Het eetgedrag van pubers kan soms behoorlijk frustrerend zijn. Hoe ga je hier nou eigenlijk het beste mee om?
“Mam, ik ben maccie”
Ik heb het zelf niet gestimuleerd maar bij mijn kinderen is de McDonalds tegenwoordig het favoriete restaurant. Zelfs na school doen ze daar regelmatig een pitstop met vrienden voor ze thuiskomen. Het schijnt daar topdrukte te zijn in de namiddag, de hele Mac is dan gevuld met pubers. Zouden alle ouders dat wel weten vraag ik me soms af? Ik denk het merendeel niet. Sterker nog, ik heb een sterk vermoeden dat ook mijn kinderen wel eens ‘vergeten’ te vertellen dat ze daar nog even geweest zijn. Ik laat het maar zo, het hoort erbij. Misschien is eten voor pubers tegenwoordig wel het nieuwe drinken, want dat mag niet meer als je beneden de 18 bent.
Fruit heeft geen prioriteit
Naast deze buitensnackmomenten is het in huis niet anders. Met drie pubers in huis is het eten niet aan te slepen. Dan heb ik het niet over broccoli en bananen. De fruitmand wordt niet vaak aangeraakt door de kinderen. Die blijft, in tegenstelling tot de koelkast, gewoon lekker gevuld. Al gaan de door mij gemaakte fruitbakjes er gelukkig wel goed in. Gesneden fruit en rauwkost, liefst nog met een vorkje, dat eten ze dan weer wel. Tenminste als ik het ze kant en klaar serveer, het zelf moeten maken is voor hen vaak net een stap te ver. Dan kiezen ze liever voor het gemak en pakken ze een koekje. Zucht. Ja, natuurlijk frustreert me dit, maar ik kan er niet zoveel aan doen.
Wat vind je als ouder echt belangrijk?
Wat dat betreft is het omgaan met pubers af en toe een soort wedstrijdje ‘pick your battles’. Ik vind het als moeder belangrijk dat ze ook de nodige vitamientjes binnenkrijgen, daarom heb ik ervoor gekozen om ze wat dit betreft maar te verwennen en het fruit voor ze klaar te maken.
Zo maak ik de laatste jaren ook steeds meer verse soepen. Daar kan lekker veel groente doorheen, zonder dat de pubers gaan mekkeren over de hoeveelheid vitaminen die ze zo binnenkrijgen. Ook dit kan ik ze makkelijk tussendoor of voor de maaltijd voeren. Dan is bij mij de druk qua vitamines die ze binnenkrijgen ook weg en kan ik wat minder op hun huid zitten over hun voorkeur voor koek, snoep, chips en ijs.
Sterker nog, als ze op een dag al zo’n heerlijk fruitbakje en een flinke kop soep ophebben, zijn ze al gevoed en gevuld en hebben ze minder behoefte aan snelle suikers. Eigenlijk manipuleer ik misschien zo een beetje de hele boel, maar ach, het is voor een goed doel.
Wat je pubers wel bij kan brengen
Voor hun drang naar zoet en gefrituurd sluit ik dus af en toe mij ogen en geef ik er ook dikwijls aan toe. Ik heb liever dat ze thuis eten dan buiten stiekem staan te snacken. Wel probeer ik het te doseren, ik wil dat ze eerst hun lichaam leren voeden en voelen voor ze gaan snacken. Pas na een fatsoenlijk ontbijt met brood en fruit komt er koek. IJs mag als toetje en niet voor het avondeten. Zo dus. Ik heb het idee als ze 3 normale, gezonde, maaltijden eten, er vanzelf al minder behoefte is om te snacken. Nog een bakje chips of stukje chocolade mag van mij, sterker nog, dat doe ik zelf ook regelmatig. Maar ik wil wel dat ze eerst voelen of ze er echt nog trek in hebben. Gedachteloos eten en volstouwen vind ik niet nodig. Als je snoept, doe het dan omdat je er echt trek in hebt.
Mindful eten
Deze methode lijkt zijn vruchten af te werpen. Als een soort van nieuw patroon is deze manier van denken er langzaam maar zeker ingesleten. Laatst liet mijn jongste dochter wat van haar frietjes en burger staan, want ze zat vol. Toen was ik wel even trots, want ze heeft leren luisteren naar haar lichaam, en daar gaat het uiteindelijk om. Dat is wat ik mijn pubers als ouder bij wil brengen als het gaat over eten.
Meer informatie
Gezellig tafelen met het hele gezin! Hoe houd je het leuk aan tafel?
Verwennen, scoren op de korte termijn
Wat als jouw kind die foute vriend is?
Eerste hulp bij lastige pubers
Gezond snacken: 6x verantwoord snacken zonder schuldgevoel
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Bronvermelding
Tekst: Esther Mostert
Stockfoto: 123rf.com