6x Gezond en verantwoord snacken zonder schuldgevoel

6x Verantwoord en gezond snacken zonder schuldgevoel

Afgelopen jaar zijn we met elkaar gemiddeld zo’n 5 kilo aangekomen, de bekende “Coronakilo’s”. Deels heeft dit te maken met het sluiten van de sportscholen, maar ook het veelvuldig “bankhangen en netflixen” tijdens de avondklok en het daarbij behorende snacken, eist zijn tol. Niet alleen de alcoholconsumptie is toegenomen, maar ook de zakken chips waren niet aan te slepen. Ik kan me nog van de eerste lockdown herinneren dat ik ging boodschappen doen en dat vooral de schappen met chips en snacks, volledig leeg waren. Blijkbaar ging daar onze “eerste levensbehoefte” naar uit. Uiteraard mét WC-papier.

Inmiddels blijven gelukkig alle schappen weer goed gevuld, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds te veel en te ongezond wordt gesnackt. Ook hier in huis werd er te veel gesnackt. Ik voldeed volledig aan het gemiddelde. Zonde (en ongezond) dus besloot ik een paar weken terug toch maar opnieuw de strijd aan te gaan met deze extra kilo’s. Inmiddels heb ik de helft van de aangekomen 5 kilo alweer vaarwel gezegd. Hopelijk mogen de sportscholen en dansscholen ook weer snel open, zodat ik mijn gezonde eetpatroon kan aanvullen met beweging

Snacks als invulling

Dat de behoefte aan snacken op dit moment wat hoger ligt, is op zich niet zo gek. De maatregelen duren inmiddels al meer dan een jaar en de muren vliegen regelmatig op je af. Mensen hebben zin in feestjes, terrasjes, vrienden, etentjes en ander vertier en vullen die leegte en/of beperkingen vaak met snacks. Dat dit niet verstandig is, weten we allemaal, maar het is een logisch gevolg op de omstandigheden.

Gelukkig staan niet alle snacks synoniem aan “ongezond”, je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gezond te snacken. Iets wat niet alleen weinig calorieën heeft maar ook nog eens gezond voor je is. Dat is het nieuwe win/win snacken!

lijn groen oudersenzo
6x Verantwoord en gezond snacken zonder schuldgevoel

5th Season snacks

Ken je deze heerlijke gevriesdroogde fruitsnacks al van 5th Season? De zakjes zijn verkrijgbaar in verschillende smaken: pineapple, mango & raspberries, fruit salad (een mix van aardbei, banaan & appel) en strawberry. Het zijn snelle knabbels die bestaan uit 100% fruit. De voedingswaarde van een zakje is minder dan 50 kcal en staat gelijk aan 80 gram vers fruit. Kortom, geschikt van groot tot klein! De snacks zijn fruitig en hebben een krokante bite. Ik vind ze echt heel lekker en ze passen perfect binnen een gezond eetpatroon en het grote voordeel is dat ze gelijk te snacken zijn. Niks eerst nog iets klaar maken. Nope. Snelle trek? Zakje openscheuren en snacken maar! Heerlijk!

Tip: De zakjes lenen zich perfect als gezonde traktatie op school want het is niet alleen vegan, het is ook nog eens glutenvrij! Dus de hele klas kan mee snacken!

lijn groen oudersenzo
6x Verantwoord en gezond snacken zonder schuldgevoel

Komkommer met hummus

Volgens de mannen in het huis is dit hippievoer, maar ik vind het heerlijk. Een schijfje verse komkommer met daarop een beetje hummus en een half snoeptomaatje of pecannoot. Hummus is er in allerlei smaken, dus er is vast wel een hummus die je lekker vindt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het zelf van kikkererwten te maken!

Vis

Een klein stukje zalm of paling aan een prikker, ik weet niet hoe het met jou is, maar ik vind dat dus kwijlend lekker. Vis bevat gezonde vetten en het is hartstikke lekker om te snacken. Neem desnoods iets minder vlees bij de avondmaaltijd om ervoor te zorgen dat je wat later op de avond nog wat extra eiwitten kunt weg happen.

Noten

Noten zijn supergezond. Natuurlijk moet je er geen hele handen van eten, maar dagelijks een paar noten, het liefst ongebrand, ongeroosterd, ongesuikerd en ongezouten, is heel gezond. Sommige noten staan hoog op het lijstje met superfoods. Denk bijvoorbeeld aan: amandelen, cashewnoten, hazelnoten en macadamia noten. Ze zitten vol onverzadigde vetten, vitaminen, mineralen en eiwitten.

lijn groen oudersenzo
6x Verantwoord en gezond snacken zonder schuldgevoel

Vers fruit

Altijd lekker en gezond. Maak er leuke sticks van, waarbij je bijvoorbeeld drie verschillende stukjes fruit aan een prikker doet. Dat is niet alleen lekker, maar het ziet er ook nog eens vrolijk uit!

Dippen met rauwkost

Natuurlijk moet je hier wel een groenteliefhebber voor zijn, maar als je hiervan houdt is rauwkost dippen in een yoghurtsausje zo lekker en het vult ook nog eens goed. Een yoghurtsausje of tzatziki is zo gemaakt, vervolgens nog wat groente schoon maken en dippen maar. Denk bijvoorbeeld aan: bospeen, bleekselderij, paprika, komkommer en snoeptomaten.  

En wat is jouw gezonde snack? Ik lees het graag beneden in de reacties!

liefs Marion

Meer informatie

Gezonde tussendoortjes die ook heel lekker zijn!
Glutenintolerantie of coeliakie: Een chronische darmaandoening
Gezonde tussendoortjes, wat kun je geven?
Raw-foodie & zwanger – Alleen rauw voedsel voor mijn kind!
Ik viel 50 kilo af met het Keto Dieet (en zó kun jij dat ook!)
Gezond leven volgens voedingsdeskundige Suzan Tuinier
Laat je kinderen meer groenten eten met groene smoothies
Gezonde tussendoortjes, waar zou je voor kunnen kiezen?
Gezonde voeding is mentaal en fysiek belangrijk
Zin in zelf gebakken appeltaart?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door 5thseasonfruit.nl.

BabyBaby

Een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *